Wednesday, Mar 27, 2019

صفحه نخست » وضعیت تَرک‌های اثر باستانی نقش رستم بعد از سیل بحرانی است

bastan_032618.jpgرادیو فردا - در پی ادامه حجم زیادی از بارش در چند روز اخیر در مناطق وسیعی از ایران و جریان یافتن سیلاب‌های متعدد، اخباری از آسیب دیدن آثار باستانی ایران در چندین منطقه منتشر شده است.

روز چهارشنبه، هفتم فروردین، محمدحسن طالبیان، معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی ایران، گفت که بر اثر شدت باران «تَرک‌های نقش رستم متأسفانه در حال باز شدن هستند و وضعیت بحرانی است».

نقش رستم مجموعه‌ای باستانی و گردشگری در فاصلهٔ شش کیلومتری تخت جمشید در استان فارس است که کعبه زرتشت، آرامگاه چهار تن از شاهنشاهان هخامنشی و نقش برجسته‌های متعددی در آن قرار دارد.

برخی گزارش‌ها در شبکه‌های اجتماعی نیز حاکی از درست شدن آبشاری در میان آرامگاه‌های هخامنشی نقش رستم است:

به گفته محمدحسن طالبیان در تخت جمشید «آسیبی مشاهده نشده‌ است، چرا که آب از طریق کانال‌های دفع سیلاب تخت جمشید که در دهه ۸۰ و اوایل ۹۰ بیش از ۱۲۰۰ متر آن لایروبی و کاوش شد، به خوبی هدایت شده و خطری این مجموعه جهانی را تهدید نمی‌کند.»

او افزود: «همچنین صفه‌سازی آرامگاه کوروش و گابیون‌بندی [احداث دیواره‌های سنگی] جداره‌های رود پشت آن در دهه ۸۰ توسط بنیاد پارسه خطر سیل را از این محوطه دور کرده‌ است.»

مطالب بیشتر در سایت رادیو فردا

برخی ویدئوهای ارسالی در شبکه‌های اجتماعی نشان می‌دهد که سیل شدید در نزدیکی پاسارگاد، آرامگاه کوروش هخامنشی، جریان دارد:

View this post on Instagram

سرزمین‌ پدری هم در معرض سیلاب قرار گرفت. 🔹ب گزارش اختصاصی پایگاه خبری #اخبار_مرودشت: #آرامگاه_کورش_بزرگ در #پاسارگاد نیز در تیررس سیلاب بارش های اخیر قرار گرفت. 🔸 هرچند ک روان آب ها در این‌منطقه ب خوبی #مدیریت شده اما باید مراقب بود و مردم #هشدارها را جدی بگیرند. #akhbare_marvdasht #marvdashtnews #khabar #persepolis #pasargad #parse #nagshe_rostam #marvdasht #پایگاه_خبری_اخبار_مرودشت #اخبار_مرودشت #روان_آبها #آرامگاه_کورش_بزرگ #مدیریت_آبها #پاسارگاد #معماری #هخامنشیان #سیوند

A post shared by اخبارمرودشت (@akhbare_marvdasht) on

در همین حال به گزارش خبرگزاری ایرنا خبر می‌رسد که بر اثر بارندگی‌ها بخشی از دیوار بزرگ گرگان و محوطه‌های کاوش‌شده که در بستر رودخانه هستند آسیب‌ جدی دیده‌اند.

دیوار بزرگ گرگان که توسط ساسانیان برای دفاع از ایران در برابر کوچ‌نشینان آسیای میانه احداث شد پس از دیوار چین بزرگ‌ترین دیوار دفاعی جهان است.

معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی همچنین گفت که «رطوبت بالارونده در برج گنبد قابوس افزایش یافته‌ است و در حال بررسی و پایش این اثر هستیم.»

برج گنبد قابوس، از یادگارهای دوره زیاریان، یکی از بلندترین برج‌های آجری جهان است که در استان گلستان واقع شده‌ است.

پیش از این نیز خبرهایی در مورد «خطر آسیب جدی» به برج گنبد قابوس، به خاطر تردد خودروهای سنگین و ترافیک شهر در فاصله نزدیک برج مخابره شده‌ بود.

گزارش‌ها همچنین حاکی است که سیلاب‌های چند روز اخیر به پل آق‌قلا در استان گلستان آسیب جدی زده، بناهای تاریخی مازندران در وضعیت اضطراری قرار دارند، وضعیت پل‌های زاینده‌رود «نگران‌کننده است» و آثار شوشتر، استان کردستان و آذربایجان غربی نیز در معرض خطرند.

حمام وکیل شیراز نیز در اولین روز جاری شدن سیل در آن شهر دچار آب‌گرفتگی شد و عملیات تخلیه آب از آن همچنان جریان دارد.

از لرستان نیز خبر می‌رسد که بخشی از پایه و طاق آجری پل کشکان تخریب شده و بستر پل کلهر شسته شده، اما قلعه فلک‌الافلاک آسیب ندیده‌ است.

محمدحسن طالبیان، معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی، در توضیحات خود گفته‌ است که «قلعه‌های چهارمحال و بختیاری آسیب دیده و یک منطقه گردشگری دچار تخریب و آسیب جدی شده، گزارشی از آسیب‌های استان البرز و کرمانشاه هنوز واصل نشده‌ است.»

وی همچنین اظهار داشت: «بررسی‌ها در سایر استان‌های کشور نیز صورت گرفته و تاکنون گزارشی از آسیب به ابنیه‌هایی مانند گنبد سلطانیه، دستکندهای همدان، آثار تاریخی کرمان، آثار یزد و... ارائه نشده‌ است.»

این مسئول میراث فرهنگی ایران ادامه داد: «از منطقه تاریخی حسنلو و نیز تپه سیلک نیز آسیبی گزارش نشده و سایر آثار تاریخی نیز به صورت مداوم در حال پایش و بررسی هستند.»

طالبیان گفت: «یکی دو تا از بناهای ثبتی ما (خانه رهبری و خانه ملاصدرا) در بارندگی و سیل یکی دو روز گذشته در قم آسیب دیدند و مجبور شدیم خانه‌های مسکونی اطراف را تخلیه کنیم.»

به گزارش خبرگزاری ایلنا، عاطفه رشنویی، مدیر پایگاه میراث جهانی چغازنبیل، نیز خبر می‌دهد که چغازنبیل در روزهای بارانی تعطیل است.

مجموعه ایلامی چغازنبیل در سال ۱۹۷۹ میلادی اولین اثر تاریخی از ایران بود که در فهرست میراث جهانی یونسکو جای گرفت.

سیل‌های شدید چند روز اخیر ایران تاکنون ویرانی بسیاری به بار آورده و جان بیش از ۳۰ نفر را در نقاط مختلف کشور گرفته است.





Copyright© 1998 - 2025 Gooya.com - سردبیر خبرنامه: [email protected] تبلیغات: [email protected] Cookie Policy