Thursday, Mar 28, 2019

صفحه نخست » افسر پیشین سازمان سیا: ایران دیگر نمی‌تواند خودش را رهبر منطقه معرفی کند

cia_032818.jpgصدای آمریکا - نورمن رول، افسر اطلاعاتی پیشین سازمان سیا که بیش از سی سال مسئول امور ایران در آن سازمان بود، می‌گوید که اقدامات ایران در سوریه یکی از دلایلی بود که پرزیدنت ترامپ حق حاکمیت بلندی‌های جولان از سوی اسرائیل را به رسمیت شناخت.

مایکل لیپین، خبرنگار بخش فارسی صدای آمریکا، در حاشیه نشست سالانه ایپک مصاحبه ای اختصاصی را با آقای رول انجام داد که در زیر آن را می‌خوانید:
سئوال - ایران به این اقدام [تصمیم آمریکا در به رسمیت شناختن حاکمیت اسرائیل بر بلندی‌های جولان] اعتراض و از آن انتقاد کرده است. نظر شما درباره واکنش ایران چیست و این اقدام چه پیامی برای ایران دارد؟

نورمن رول- من فکر می‌کنم که واکنش ایران کاملا قابل پیش‌بینی بود و آنها از این تصمیم برای تبلیغات بیشتر در میان گروه های نیابتی خود با هدف افزایش مخالفت آنها با ایالات متحده، آمریکا ستیزی‌شان، و فعالیتشان علیه اسرائیل استفاده خواهد کرد. همزمان، ایران مشغول استقرار شمار عظیمی از نیروهای نیابتی خود در سوریه بوده است. دولت اسرائیل اذعان کرده که صدها حمله هوایی را علیه مواضع ایران در سوریه اجرا کرده است.

مطالب بیشتر در سایت صدای آمریکا

وقتی شما شاهد ایستادن و عکس گرفتن مقامات کتائب حزب الله و مقامات ایرانی بر فراز بلندی های جولان هستید، درک این موضوع که امنیت اسرائیل مستلزم اتخاذ چنین تصمیماتی است، دشوار نیست. بنابراین، ایران با اقداماتش در سوریه به نوعی در اتخاذ این تصمیم نقش داشته است.

سئوال - آیا این تصمیم آمریکا، با عقب راندن ایران در سوریه، عملا به نفع اسرائیل خواهد بود؟

رول- فکر نمی‌کنم. چون اسرائیل همین حالا هم حضور نظامی کافی در آن منطقه دارد تا بتواند با حملات پهپادی و فعالیتهای موشکی ایران، و نیز رخنه های نیروهای حزب الله مورد حمایت ایران، مقابله کند.

سئوال - ایران چه قدر نگران تلاش های اخیر رهبران اسرائیل برای ملاقات با مقامات و دیپلمات های عرب است؟ به هر حال آنها نگرانی های مشترکی در مورد نقش ایران در درگیری های منطقه ای دارند. آیا ایران نگران یک ائتلاف در حال ظهور اسرائیلی-عربی علیه تهران است؟

رول- قطعا! و نگرانی ایران فقط از بابت اتحاد دیپلماتیک و هماهنگی اقتصادی برآمده از دل آن نیست؛ بلکه از بابت احیای اقتصادی منطقه است. یکی از بدترین اتفاقات ممکن برای ایران سیاست های اجرا شده توسط محمد بن سلمان در عربستان و محمد بن زاید در امارات بوده است. درست زمانی که اقتصاد ایران بر لبه پرتگاه قرار دارد، آنها به قطب های پیشرفت اقتصادی و فناوری تبدیل شده اند.

شرایط تقریبا شبیه دهه ۱۹۸۰ است. حالا، به خاطر ثبات اقتصادی، دیپلماتیک، و سیاسی منطقه خلیج [فارس]، ایران دیگر قادر نیست خودش را به عنوان رهبر منطقه معرفی کند. به نظر من این باید مدتها پیش انجام می شد. ضمنا، بدون افزایش همکاری های میان این شرکا، شما قادر به حل معضل فلسطینی ها و برخی دیگر از مشکلات منطقه ای نخواهید بود.



Copyright© 1998 - 2024 Gooya.com - سردبیر خبرنامه: [email protected] تبلیغات: [email protected] Cookie Policy