Tuesday, Apr 9, 2019

صفحه نخست » جهش چشمگیر قیمت دلار در بازار آزاد ایران

dollar.jpgقرار گرفتن نام سپاه در لیست تروریستی؛ صعود دلار به ۱۵ هزار تومان

نازنین امجدی - شبکه بیان

در حالی که رییس کل بانک مرکزی از ارائه اطلاعات در خصوص بازار ارز خودداری می کند و در عین حال می گوید همه چیز در این بازار تحت کنترل است اما نگاهی به بورد اعلان صرافی ملی ایران نشان می دهد که بازار ارز از کنترل همتی به تدریج خارج می شود.

صرافی ملی ایران امروز نرخ ارز را ۱۴۱۸۰ تومان اعلام کرده و آن را می فروشد.

این نوع ارز به صورت محدود و به شکل نوبتی ارائه می شود که بررسی های میدانی حاکی از این است که دلارهای ارائه شده از سوی این صرافی مربوط به پیش از سال ۲۰۰۶ است.

در اغلب موارد این دلارها تا شده و دوبار مهر خورده اند. اما قیمت دلار در سایر صرافی ها به ۱۵۰۰۰ تومان نیز رسیده اند و نگاهی کلی نشان می دهد که این افزایش به صورت روزانه خواهد بود و قطعا فردا شاهد افزایش مجدد قیمت ها خواهیم بود.

همچنین وزارت صمت اعلام کرد که واردات گوشت با نرخ ارز دولتی (۴۲۰۰ تومانی) متوقف شده است و کارشناسان معتقدند تا زمان تک نرخی شدن ارز امکان یارانه دهی به این قلم کالا و به تدریج سایر کالاها میسر نمی باشد.

واردات گوشت برزیلی نیز از این پس با یارانه دولتی متوقف شده است و به این ترتیب، صف های گوشت نیز جمع خواهند شد.

اکنون می توان افزایش دوباره قیمت گوشت را انتظار داشت چرا که با حذف ارز دولتی، فاصله قیمت این کالا با ارز بازار آزاد کمتر خواهد شد.

اما این پایان ماجرا نیست. مساله آنجایی بحرانی تر می شود که بر طبق نظرات کارشناسی دانسته شود که توان فشار بانک مرکزی بر بازار ارز و قدرت دستوری کردن نرخ ارز نیز رو به پایان است.

سیگنال هایی که رییس کل بانک مرکزی نیز به بازار می دهد نشان می دهد که کاهشی در جریان نیست و صرفا شرایط برای آزاد شدن کامل نرخ ارز ادامه خواهد یافت.

سال ۹۷ دلار در ایران با قیمت ۱۲۹۰۰ و روزهای نخست و بعد از آن تا پیش از مساله سپاه نیز با قیمت ۱۳۲۰۰ بسته شد اما ظرف مدت ۲۴ ساعت افزایش ۱۰۰۰ تومانی را تجربه کرد.

اگر بازار با این نوع کنترل همتی و اطرافیان او ادامه داشته باشد احتمالا تا پایان فروردین که تنها ۱۰ روز باقیست، باید مجددا دلار ۱۹ و ۲۰ هزار تومانی عرضه شود.

اینکه چرا با تمام تاکیدات، ارز به شکل تک نرخی تعیین تکلیف نمی شود می تواند علت مشخصی داشته باشد. اعضای بخش خصوصی در اتاق بازرگانی دائما تاکید بر این دارند که ارز باید تک نرخی و نرخ آن توسط بازار تعیین شود.

دولت اما در مقابل این موضوع ایستادگی می کند چرا که بسیاری از دریافت کنندگان ارز دولتی و ارز نیمایی، خود به شکلی از انحاء وابسته به دولت هستند.

در همین زمینه:

دویچه وله - بهای دلار در بازار ارز ایران بار دیگر افزایش یافته است. افزایش بهای دلار در شرایطی صورت می‌گیرد که رئیس بانک مرکزی از رکود حاکم بر بازار ارز سخن گفته بود. بهای هر سکه طلای طرح جدید نیز از مرز پنج میلیون تومان گذشت.

افزایش تنش در مناسبات بین جمهوری اسلامی ایران و آمریکا باعث افزایش مجدد بهای ارز و طلا در بازارهای داخلی ایران شده است. رسانه‌های ایران نیز با انتشار گزارش‌هایی از افزایش مجدد بهای دلار و سایر ارزهای خارجی در ایران خبر داده‌اند.

سایت خبری "فرارو" روز سه‌شنبه ۲۰ فروردین (نهم آوریل) در گزارشی نوشت، بهای دلار روز سه‌شنبه ۲۰ فروردین در قیاس با روز پیش از آن دست‌کم ۴۹۰ تومان افزایش داشته و به بیش از ۱۴ هزار و ۱۸۰ تومان رسیده است. برخی از گزارش‌ها بهای دلار را بیش از این رقم اعلام کرده‌اند.

این بالاترین نرخ معامله دلار از آبان‌ماه سال گذشته تا کنون است. بانک مرکزی پس از افزایش کنترل نشده بهای دلار اقدام به تزریق ارز در شریان‌های اقتصادی ایران نموده بود. اقدامی که ظاهرا کارآیی خود را از دست داده است.

بانک مرکزی و دلار جهانگیری

عبدالناصر همتی، رئیس بانک مرکزی روز یکشنبه هفته جاری اعلام کرده بود که بازار خرید و فروش دلار راکد است و دلار گران‌تر از ۱۳ هزار تومان در بازار خریداری ندارد. تنها با گذشت یک روز از اظهارات رئیس بانک مرکزی، بهای دلار در بازار آزاد به ۱۴ هزار و ۲۰۰ تومان رسید.

بهای سایر ارزها نیز در بازارهای ایران افزایش یافته است. بهای خرید هر یورو نیز در بازار آزاد به ۱۵ هزار و ۷۰۰ تومان رسید.

تعیین نرخ رسمی دلار توسط دولت که به "دلار جهانگیری" شهرت یافته است نیز نتوانسته باعث ثبات در بازارهای ارز گردد. تفاوت نرخ رسمی دلار و بهای آن در بازارهای سنا و نیما و همچنین در بازار آزاد باعث افزایش رانت‌خواری و فساد مالی شده است.

مطالب بیشتر در سایت دویچه وله

از این رو، بسیاری از کالاهای اساسی که واردات آن‌ها با نرخ رسمی صورت می‌گرفت، از چرخه دریافت ارز به نرخ رسمی حذف شدند.

آخرین نمونه آن، خروج واردات گوشت قرمز از مزایای پیش بینی شده برای واردات کالاهای اساسی بود. خبرگزاری "تابناک" روز سه‌شنبه ۲۰ فروردین با انتشار گزارشی اقتصادی، خبر از توقف واردات گوشت با دلار ۴۲۰۰ تومانی داد.

محمدرضا کلامی، مدیرکل دفتر برنامه‌ریزی تامین، توزیع و تنظیم بازار وزرت صنعت، معدن و تجارت علت حذف واردات گوشت با نرخ رسمی دلار را "جلوگیری از کاهش تولید گوشت قرمز در داخل کشور" و ایجاد انگیزه برای تولیدکنندگان دام در ایران اعلام کرد.

ایستگاه پنج میلیونی سکه

گرچه مسئولان بانک مرکزی و اعضای هیات مدیره طلا و جواهر تهران در ارتباط با افزایش بهای سکه در بازارهای داخلی به افزایش بهای طلا در بازارهای جهانی اشاره کرده‌اند، اما به نظر نمی‌رسد که علت افزایش مجدد بهای سکه در ایران تنها با افزایش بهای جهانی آن قابل توضیح باشد.

سایت "تابناک" با انتشار گزارشی اقتصادی و به نقل از محمد کشتی‌آرای، عضو هیات مدیره طلا و جواهر تهران، از افزایش مجدد بهای سکه در بازارهای داخلی خبر داده است.

بر اساس این گزارش بهای هر سکه تمام طرح قدیم روزسه‌شنبه از مرز چهار میلیون و ۷۵۰ هزار تومان عبور کرده است. این در حالی است که هر سکه طلای طرح جدید در همان روز بیش از پنج میلیون تومان در بازار معامله شده است.



Copyright© 1998 - 2024 Gooya.com - سردبیر خبرنامه: info@gooya.com تبلیغات: advertisement@gooya.com Cookie Policy