کیهان لندن - در جلسه هیأت دولت که یکشنبه، ۱۵ اردیبهشت، به ریاست حسن روحانی برگزار شد تورج دهقانی زنگنه به عنوان مدیرعامل جدید هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران (هما) تعیین شد.
تورج زنگنه بنیانگذار و مدیرعامل هواپیمایی «معراج» بود که با معرفی محمد اسلامی وزیر راه و شهرسازی به عنوان مدیرعامل هما انتخاب و جایگزین فرزانه شرفبافی شد.
شرفبافی مهرماه سال ۹۷ در دوره وزارت عباس آخوندی به عنوان مدیرعامل ایران ایر منصوب شده بود اما منتقدان زیادی داشت.
سوم خرداد ۱۳۹۷ (۲۴ مه ۲۰۱۸) وزارت خزانهداری ایالات متحده ۹ فرد و شرکت ایرانی و ترکیهای و ۳۱ هواپیمای متعلق به چهار شرکت هواپیمایی ایرانی را تحریم کرد و طی آن «ماهان» و «معراج» و تعدادی از هواپیماهای متعلق به شرکت هواپیمایی «کاسپین» و «پویا ایر» (متعلق به سپاه) در فهرست تحریمهای (OFAC) قرار گرفتند. در این فهرست همچنین به نام تورج زنگنه نیز اشاره شد.
این افراد و شرکتها متهماند با هواپیماهای تجاری و مسافربری محموله نظامی و نیرو و پول به سوریه و لبنان حمل میکنند و از خشونت و تروریسم در منطقه پشتیبانی میکنند.
تورج دهقانی زنگنه کیست؟
خلبان تورج دهقانی زنگنه از امرای ارتش جمهوری اسلامی است که چند سالی فرمانده آشیانههای نیروی هوایی در مهرآباد بود و پس از بازنشستگی با توجه به روابط و رانتی که در دوران خدمت دست و پا کرده بود توانست شرکت «معراج» را تاسیس کند و خود نیز مدیرعامل آن شد. «اشاعه فرهنگ غنی اسلامی در کشورهای مقصد» یکی از برنامههای ایدئولوژیک او برای هواپیمایی «معراج» بود!
۲۲ اسفند سال ۹۶، عباس آخوندی وزیر راه به خاطر بیکفایتی در مجلس استیضاح شد. گرچه اصلاحطلبان این استیضاح را سیاسی و دعوای جناحی خواندند اما پشت پرده زد و بندها فراتر از این بود که تنها زمزمههایی از آن به گوش رسید، از جمله صدور مجوز تاسیس شرکتهای هوایی برای افراد خاص از جمله شرکت «کاموتک»، «دنا» و «سپهران»، خرید ۲۰ فروند هواپیماهای مسئلهدار دو برابر قیمت، اجارهی بودار هواپیما از پاکستان و قزاقستان و در اختیار گرفتن غرفه دولت در فرودگاه مهرآباد، صدور مدرک خلبانی برای افرادی که شایسته نبودند و بارها در امتحانات مربوطه نمره قبولی نگرفته بودند، زد و بند با سازمان هواپیمای کشوری در مورد در اختیار گرفتن پروازها و کنار زدن شرکتهای غیرخودی از پرواز در مسیرهای خاص و پر مسافر.
یکی از نمایندگان موافق استیضاح وزیر راه، احمد علیرضابیگی نماینده تبریز بود که دست روی نام تورج دهقانی گذاشت و او را به عنوان یکی از عوامل دخیل در این زد و بندها و فسادها معرفی کرد.
دهقانی زنگنه از جمله مدیرانی است که به دلیل جرایم فرودگاهی به دادستانی مشهد احضار شد.
بعلاوه بانک حکمت ایرانیان و موسسه مالی و اعتباری توسعه، در فهرست بانکهای مسئلهدار هستند. آذر سال ۱۳۹۶ (نوامبر ۲۰۱۷) معاون مدیرعامل بانک ملت در نامهای به شرکتهای تابعه این بانک دستور داد برای پیشگیری از انتقال خطر بانکهای پر ریسک به زیرمجموعه بانک ملت ضروری است از افتتاح هر نوع حساب در بانکهای سرمایه، ایرانزمین، دی، قوامین، گردشگری، آینده، حکمت ایرانیان و موسسات اعتباری و مالی توسعه، کوثر و ملل «پرهیز» کنند و در صورت وجود حسابهای بانکی قبلی نسبت به بستن حساب خود اقدام کرده و سرمایههای خود را ظرف یک ماه از این بانکها و موسسات خارج کنند.
بانک حکمت ایرانیان با انبوهی از اتهامات مالی روبروست که سال گذشته پرسنل ارتش کمپینی برای تحریم آن به راه انداختند. اتهام اصلی این بانک «دستدرازی به حساب مشتریان» و «برداشت بدون اجازه پول» از حساب آنهاست. اواخر بهار سال ۱۳۹۶ تحریم این بانک توسط پرسنل ارتش باعث افت ۷۱ درصدی سود سهام آن شد.
با انتصاب زنگنه افزایش تحریمهای آمریکا علیه سازمان هواپیمایی کشوری و هواپیماهای ایران ایر محتمل است.