معاون سیاسی وزیر خارجه با تاکید بر اینکه کشورهای اروپایی باید به وظایف خود در ارتباط با مهاجران از جمله مهاجران افغانی در ایران عمل کنند، اظهار کرد: آنها دو راه پیشرو دارند یا اینکه در تامین هزینههای مربوط به این مهاجران به ایران کمک کنند و یا اینکه بخشی از این مهاجران را به خاک خود راه دهند و آنها را در خاک خود بپذیرند.
به گزارش ایسنا، سید عباس عراقچی صبح روز شنبه در یک گفتوگوی تلویزیونی در ارتباط با صحبتهای روز چهارشنبه خود در مورد موضوع مهاجران افغانی در ایران و برداشتهایی که از صحبتهای وی در این ارتباط شده بود، تاکید کرد: از صحبتهای من در آن گفتوگوی تلویزیونی سوءبرداشت شد و یک سوءتفاهمی نسبت به این سخنان صورت گرفت.
وی خطاب به مجری برنامه گفت: آنچه که شما به نقل از من گفتید یک سوءبرداشت است و من چنین چیزی نگفتهام که اگر تحریمها فشار آورد با خواهران و برادران افغانی خود خداحافظی میکنیم. این تعبیر من نیست و چنین برنامهای نداریم. چنین نظراتی در کشور و در وزارت خارجه وجود ندارد و بحث اخراج و یا بازگرداندن مهاجران افغانی مطرح نیست.
این دیپلمات ارشد کشورمان اظهار کرد: مسالهی ما این است که دیگرانی که خود سبب ایجاد مشکلات در افغانستان از جمله آوارگی مردم این کشور شدهاند باید به مسئولیتهای خود در این زمینه عمل کنند. روی صحبت ما با افغانستان و افغانیهای مقیم ایران نبود. روی صحبت ما با غربی هاست. ما تاکید داریم که آنها باید به مسئولیتهای خود در این زمینه عمل کنند. ما 40 سال است که در کنار برادران و خواهران افغانی خود در ایران زندگی میکنیم. شاهد حضور آنها در جبهههای جنگ در زمان صدام و دفاع از حرم بودیم. رشادتهای زیادی آنها انجام دادند. آنها در جامعه ما حضور دارند و روابط خواهرانه و برادرانهای با آنها برقرار است. بحث ما این است که به این عزیزان کمک شود و دیگران نیز مسئولیتهای خود در این زمینه را انجام دهند. ما تا آنجایی که توانستهایم در طول 40 سال گذشته به آنها کمک کردهایم و کمک خواهیم کرد مشکلی با این موضوع نداریم، ولی تاکید داریم که غربیها نمیتوانند از یک طرف مشکلات اقتصادی برای ما به بار بیاورند و خودشان که مسبب مشکلات مردم افغانستان هستند مسئولیتی در این زمینه انجام ندهند.
معاون سیاسی وزیر خارجه ادامه داد: این آمریکاییها و غربیها هستند که گروههای تروریستی را آنجا ایجاد کردهاند، جنگ راه انداختهاند و مسبب آوارگی مردم این کشور شدهاند، بنابراین نباید انتظار داشته باشند که ایران فقط هزینه این مهاجران را بپردازند. آنها توقع دارند که از یک طرف ایران هزینه این مهاجران را بپردازد و از دیگر سو ایران را تحریم میکنند و فشار میآورند. ما اعلام کردیم که در کنار ادامهی حمایتهای خود از برادران و خواهران مهاجر افغانی در ایران، اروپاییها نیز به وظایف خود عمل کنند. ما درواقع گزینه جدیدی را در برابر این مهاجران قرار دادیم مهم این است که اروپاییها به مسئولیت خود در این زمینه عمل کنند. آنها در این زمینه دو راه در پیشرو دارند راه اول این است که در تامین هزینههای این مهاجران با ما همراهی کنند و راه دوم این است که بخشی از این مهاجران را در خاک خود راه بدهند. بحث بازگشت این مهاجران به افغانستان و یا خداحافظی نیست بلکه گزینههای جدیدی در برابر آنها گذاشته شده است.
عراقچی در ادامهی گفتوگوی خود تاکید کرد: ما به مسئولیت خود در مورد مهاجران افغانی بیش از حد توانمان عمل کردهایم و اروپاییها نیز باید به مسئولیت خود در این زمینه عمل کنند. دوستانی که در داخل کشور در ارتباط با این موضوع مقاله یا مطلبی مینویسند به این نکته توجه کنند که مواضع آنها اروپاپسند نباشد نکاتی را مطرح نکنند که فشار و مسئولیت در این زمینه از دوش اروپاییها بردارند این موضوع را درک کنند، چرا که یک بحث جدی است. اروپاییها باید به وظایف خود عمل کنند و مواضع داخلی ما در این زمینه همانطور که اشاره شد نباید اروپاپسند باشد به نحوی که بار و مسئولیت از دوش اروپاییها برداشته شود.
وی در پاسخ به این سوال که ما سالانه به چه میزان هزینه در ارتباط با مهاجران افغانی پرداخت میکنیم، اظهار کرد: آقای رییس جمهور در روز چهارشنبه در مطالبی که در این زمینه مطرح کردند این رقم را حدود هشت میلیارد یورو در سال عنوان کردند. مسلماً پرداخت این هزینهها فقط بر دوش ایران نیست. این یک مسئولیت بینالمللی است مسئولیت پرداخت این هزینهها برعهده کسانی است که باعث آوارگی مردم افغانستان شدهاند. آنها باید مسئولیت این هزینهها را برعهده بگیرند و یا در تامین بخشی از آن کمک کنند.
معاون سیاسی وزیر خارجه بار دیگر با تاکید بر اینکه مخاطب حرفهای من در روز چهارشنبه کشورهای غربی و جامعه بینالمللی بودند که سبب آوارگی مردم افغانستان شدهاند، ادامه داد: دوستانی که در داخل کشور مطالبی در این زمینه مینویسند بیراهه نروند و صحبتی مطرح نکنند که مخالف سیاستهای اصولی کشور باشد.
وی در پاسخ به این سوال آیا در طول تحصیل خود با دانشآموزان و یا دانشجویان افغانی همکلاس بوده است، تصریح کرد: همه ما در طول سالهای گذشته با افغانیهای زیادی سروکار داشتهایم در دانشگاه، دبیرستان و یا دیگر عرصهها. البته من در دبیرستان و دانشگاه دوست افغانی نداشتهام، ولی ماشاالله در کشور ما افغانیهای بسیاری حضور دارند که شرافتمندانه در حال تلاش هستند. من معتقد هستم که افغانیها یکی از شریفترین مردمان هستند و میزان تخلفاتی که بعضاً از آنها گزارش میشود نسبت به جمعیت آنها کم است. آنها مردمی مومن و معتقد هستند که شرافتمندانه کار میکنند دستمزد میگیرند و هزینه دستمزد خود را برای خانوادههایشان میفرستند گرچه این موضوع نیز هزینههایی را برای ما دارد.
معاون سیاسی وزیر خارجه همچنین در مورد بحث مبارزه با مواد مخدر و هشداری که ایران در این زمینه به اروپاییها داده است، ادامه داد: در مورد بحث مواد مخدر همین تذکر به اروپاییها داده شده است. مقابله با مواد مخدر یک مسئولیت انسانی و سیاسی است که ایران در این زمینه در طی این سالها هزینههای زیادی را پرداخت کرده است. بیش از ۴۰۰۰ نیروی ما در بحث مواد مخدر به شهادت رسیدهاند صدها میلیارد دلار در کشور در طی ۴۰ سال گذشته خرج مقابله با قاچاق مواد مخدر شده است مواد مخدری که مسیر آن از افغانستان به سمت اروپاست و ما در راستای مقابله با این موضوع جانفشانیهای زیادی کردهایم، بنابراین وقتی که ما تحریم میشویم طبیعی است که توان اقتصادی ما مطلوب به چیزهایی شود که برای ما در اولویت بالاتری قرار دارد.
عراقچی در پایان صحبتهای خود بار دیگر تاکید کرد: ما تاکید بر آن داریم که اروپاییها باید به وظایف خود در مورد پناهندگان، بحث مبارزه با قاچاق مواد مخدر و مبارزه با تروریسم عمل کنند و این طور نیست که ما فقط با گروههای تروریستی که آنها در منطقه به وجود آوردهاند، مبارزه کنیم. آنها نیز باید به وظایف خود در این ارتباط عمل کنند.