دویچه وله - برایان هوک، نماینده ویژه وزارت خارجه آمریکا در امور ایران در گفتوگویی اختصاصی با دویچهوله گفت آمریکا برای مقابله با آنچه آن را تهدیدات حکومت ایران خواند، روی اروپا، حتی از نظر نظامی حساب میکند.
برایان هوک، نماینده ویژه وزارت خارجه آمریکا در امور ایران در گفتوگویی اختصاصی با دویچهوله گفت آمریکا برای ایجاد خاورمیانهای آرام و باثبات و مقابله با آنچه آن را تهدیدات حکومت ایران خواند، روی اروپا، حتی از نظر نظامی حساب میکند.
او که همراه مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا روز دوشنبه ۲۳ اردیبهشت برای دیدار با وزیران امور خارجه اتحادیه اروپا به بروکسل رفته بود، در گفتوگوی اختصاصی با ماکسیمیلیان هوفمن، خبرنگار دویچهوله در بروکسل گفت: «استراتژی ما این است که اطلاعات خود را با اروپا در میان بگذاریم. وزیر امور خارجه ما دیروز همین کار را کرد تا اروپا هم همان چیزی را که ما میبینیم و میدانیم، ببیند و بداند که چرا ما نیروهای نظامی خود را به این شکل در منطقه مستقر کردهایم.»
برایان هوک افزود: «ما همچنین از اروپا خواستهایم که از نفوذ خود بر حکومت ایران استفاده کند و به آنها بفهماند که تهدید و فشار هستهای هرگز راهی برای یافتن دوست و متحد نیست. ایران بیش از آنکه به دنبال تهدید باشد باید به دنبال گفتوگو و مذاکره باشد.»
نماینده ویژه وزارت خارجه آمریکا در امور ایران گفت: «ما روی اروپا حساب میکنیم، حتی از نظر نظامی. اروپا هم منافع بسیاری در خاورمیانه دارد و هم در این منطقه حضوری نظامی دارد. این هم به سود اروپا و هم به سود ماست که خاورمیانهای آرام و باثبات داشته باشیم، اما مشکلی که ما الان داریم این است که تصور یک خاورمیانه آرام، بدون یک ایران صلحآمیز دشوار است. بنابراین، آنچه ما میخواهیم این است که ایران بیش از آنکه مانند یک نیروی انقلابی عمل کند، شبیه یک کشور متعارف و عادی رفتار کند.»
او در عین حال تایید کرد که هرچند اختلاف آمریکا و اروپا بر سر برنامه هستهای رازی پنهان نیست، اما دو طرف تنها بر سر توافق هستهای موجود اختلاف دارند و نه بر سر مسایل دیگر.
برایان هوک گفت: «اگر شما به همه مسایل غیرهستهای نگاه کنید، از ساخت و آزمایش موشک گرفته تا تعرضات منطقهای، و از نقض حقوق بشر گرفته تا بازداشت خودسرانه شهروندان دوتابعیتی، ما و اروپاییها با هم توافق کامل داریم و ارزیابیمان از این تهدیدات یکسان است. شما این موضوع را در یک سال گذشته و از زمانی که ما توافق اتمی را ترک کردهایم دیدهاید. اروپا مجموعه اقداماتی را برای مقابله با تعرضات و درازدستیهای ایران نه تنها در اروپا بلکه در خاورمیانه انجام داده است.»
او گفت: «شکی نیست که اروپا از یک خاورمیانه آرام و با ثبات سود میبرد. ایران تهدید به انجام حملاتی کرده است. به همین دلیل، ما نیز تدابیری دفاعی اندیشیدهایم. ما بهدنبال جنگ نیستیم و اگر هر اقدام نظامی رخ دهد، آغاز کننده آن حکومت ایران خواهد بود. این پیامی است که وزیر امور خارجه آمریکا دیروز در بروکسل آن را منتقل کرد.»
مسئول ایران در امور خارجه آمریکا سپس ادامه داد: «دیروز یک نفتکش نروژی مورد حمله قرار گرفت، همچنین دو نفتکش سعودی و یک نفتکش اماراتی. ما فعلا هنوز کاملا مطمئن نیستیم که چه کسی این حملات را انجام داده است. اما ما در چند روز گذشته چهار انفجار در خلیج فارس داشتهایم. این امر بسیار نگران کننده است و باید اروپاییها را نیز نگران کند زیرا یک نفتکش نروژی در بندر فجیره مورد حمله قرار گرفته است.»