کیهان لندن - احمد رأفت - چهارده نفر از فعالین مدنی داخل کشور، سهشنبه گذشته بیانیهای را امضاء کردند که در آن از علی خامنهای میخواهند استعفا دهد. در همین بیانیه همچنین بر لزوم تصویب قانون اساسی جدیدی نیز تاکید شده است. زرتشت احمدیراغب، فعال مدنی که اخیرا به خاطر فعالیتهایش از کار اخراج شده، یکی از نامهایی است که زیر این درخواست به چشم میخورد.
- آقای راغب احمدی، در این نامه از علی خامنهای خواسته میشود که کنارهگیری کند. از آنجا که بعید به نظر میرسد که وی رهبری را ترک کند، هدف از مطرح ساختن این درخواست چیست؟
- هدف نویسندگان این نامه استفاده از حقوقی قانونیشان است. همه کسانی که امضایشان زیر این نوشته شده است از آسیبدیدگان نظام هستند. در جمهوری اسلامی چون هر نظام استبدادی و دیکتاتوری دیگر، فردی که در رأس قرار دارد نماد آن حکومت است. نمادی که البته پس از سقوط این نظامها معلوم میشود آنقدرها هم که به نظر میرسید قدرتمند نبوده است. ما در این نوشته از آقای خامنهای میخواهیم که در یک روند مدنی از قدرت کنار برود. همزمان خواهان قانون اساسی جدیدی هستیم. قانون اساسی کنونی که ۴۰ سال از عمر آن میگذرد، دیگر کاربرد ندارد و برای کسانی نوشته شده است که امروز در آسمان هستند. ما احتیاج به قانون اساسیای داریم که به کار مردمی بیاید که امروز روی زمین زندگی میکنند.
- برای برخی این سوء تفاهم پیش آمده که نویسندگان این نامه تصور دارند با برکناری علی خامنهای مشکلات حل میشود.
- اگر نوشتهها و اندیشههای دوستانی که این نامه را امضاء کردند پیگیری کنید، خواهید دید که همه، از جمله خود من، همواره خواهان برکناری کل نظام جمهوری اسلامی بوده و هستیم. تمام سران، مقامات و مدیران ناکارآمد این نظام باید کنار گذاشته شوند. ما همگی مخالف ولایت فقیه هستیم و معتقدیم اداره کشور باید به مدیرانی سپرده شود که در انتخابات دمکراتیک و آزاد از سوی مردم برگزیده شدهاند.
- نویسندگان نامه معتقدند که استعفای علی خامنهای میتواند راه را برای تغییر نظام هموار سازد؟
- نهادی که در سالهای اخیر به نام رهبری شکل گرفته مافیای قدرتمندی است که تمام امور را دست دارد. حذف این مافیای قدرت بدون شک راه را بری گذار مسالمتآمیز هموار خواهد ساخت. وضعیت کنونی به دلیل فقر، فساد، تورم و استیصال مردم نگرانکننده است و کشور در آستانه انفجار قرار دارد. خشمی که مردم نسبت به رژیم در دل دارند هر لحظه میتواند منفجر شود و در آن صورت وضعیت از کنترل خارج خواهد شد. ما باید تلاش کنیم تغییرات به صورت مسالمتآمیز و بدون خشونت انجام پذیرد.
-در نامه میخواهید «تمایلات مصلحتجویانهای که اسباب نابودی فرهنگ، تمدن و ثروت کشور را فراهم آورده» کنار گذاشته شود. آیا اشاره به جریان موسوم به اصلاحطلبی است؟
- بدون شک اشاره به این جریان است. این جریان ۴۰ سال است در پیکره قدرت حضور دارد و همواره تلاش کرده بقای این حکومت را تضمین کنند. این افراد زمانی که در قدرت بودند نتوانستند یا نخواستند خواستهای مردم را برآورده کنند.
- در این نامه همچنین در جستجوی حمایت مردمی هستید...
- این ۱۴ نفر پیشگام هستند و امیدوارند در مراحل بعدی نیروهای دیگر با اندیشهها و افکار گوناگون همین راه و روش را انتخاب کنند و آن را ادامه دهند. بطور مسلم هیچکدام از ۱۴ نفری که نامه را امضا کردند، از جمله خود من،ادعای ویژگی نداریم و نمیخواهیم خود را مطرح کرده و در مرکز قرار دهیم. جامعه ما در شرایط ویژه و سختی قرار دارد که محتاج پاسخهای مناسب است. ما برای این سرزمین و مردمان آن احساس خطر میکنیم و بنابراین از همه کسانی که دل در گرو انسانیت و ایران دارند میخواهیم به این حرکت بپیوندند.
- آیا همزمانی انتشار این نامه و تشدید تلاشهای بینالمللی برای میانجیگری بین جمهوری اسلامی و آمریکا اتفاقی است؟
- عمد خاصی نبوده است. ما امروز شاهد یک نهاد ملی قوی، تشکیلات مستقل مردمنهادی در درون و برون از مرزهای کشور نیستیم که توانسته باشد مخالفان جمهوری اسلامی را زیر یک سقف جمع کند. اگر چنین نهادی وجود میداشت، مسلما میتوانست در این تلاشهایی که شما به آن اشاره کردید تاثیر بگذارد. از آنجا که چنین نهادی وجود ندارد باید از طرق دیگری تلاش کرد توجه مذاکرهکنندگان را به خواستهای مردم، فارغ از نتیجه این چنین مذاکراتی، جلب کرد. شرابط بسیار خطیر است و نمیتوان تنها نظارهگر بود.