Tuesday, Jun 4, 2019

صفحه نخست » دیلی بیست: هشدار تیم اوباما به جمهوری اسلامی ایران

obama_060319.jpgدر دام ترامپ نیفتید؛ بنزین روی آتش نپاشید و وضع را بدتر نکنید

-برخی منابع آگاه می‎گویند گروهی از دموکرات‎‌ها و مقام‎های پیشین دولت اوباما همچنان با ظریف و دیگر مقام‎های تهران در تماس‌اند.

-گروهی از جمهوریخواهان معتقدند تیم اوباما درست زمانی که دولت ترامپ تلاش می‎کرد روابط خود با رژیم ایران را بازسازی کند با تفرقه‌افکنی به دنبال منزوی کردن دولت ترامپ هستند.

-یک مقام پیشین دولت اوباما می‎گوید، چنین مذاکراتی غیرمعمول نیست، نتیجه ویژه‎ای هم نخواهد داشت و اغراق کردن در مورد اهمیت آن به کسانی که دیگران را برای شکست‎های خود سرزنش می‎کنند اعتبار کاذب می‌دهد.

کیهان لندن - تیم باراک اوباما به رهبران جمهوری اسلامی هشدار داده، بنزین روی آتشی که دونالد ترامپ افروخته نپاشید و در دام او نیفتید!

پایگاه خبری «daily beast» در گزارشی با اشاره به تصمیم آمریکا مبنی بر تقویت نیروهای نظامی خود در خاورمیانه به نقل از منابع مطلع نوشته گروه کوچکی از مقامات پیشین دولت اوباما با رژیم ایران در تماس‌اند از جمله با محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه.

پیام این مقامات پیشین برای رژیم ایران این بوده که آرامش خود را حفظ کنند و اسیر دام‌های ترامپ نشوند. گفتگوها میان این افراد و مقام‎های تهران از نوامبر ۲۰۱۶ در جریان است.

ظریف هر سال برای حضور در نشست عمومی سازمان ملل به نیویورک می‎رود و معمولاً رو در رو با سیاست‌گذاران، قانونگذاران و روزنامه‎نگاران و اتاق‎های فکر و مقامات پیشین دولت آمریکا صحبت می‌کند اما اخیراً این گفتگوها به صورت تلفنی انجام شده که نشان می‎دهد خطوط ارتباطی میان ایران و آمریکا که توسط واسطه‎ها برقرار بود در حال حاضر غیرفعال شده است.

مطالب بیشتر در کیهان لندن

سیاست خارجی آمریکا که هدف آن وارد کردن ضربه اقتصادی بسیار شدید به جمهوری اسلامی است شکل جدیدی به خود گرفته است. دولت ترامپ از طریق نهادهای امنیتی متوجه شد که رژیم ایران فعالیت‎های جدیدی را آغاز کرده و این باعث نگرانی مقام‎های امنیت ملی آمریکا شد. پس آنها برای نشان دادن قدرت ایالات متحده تصمیم به تقویت نظامی آمریکا در منطقه گرفتند. این اقدام سبب افزایش نگرانی درباره احتمال درگیری نظامی میان آمریکا و ایران شده است.

دموکرات‎ها همچنان با تهران در تماس‌اند

تنش‎های نظامی در منطقه پس از قرارگرفتن سپاه پاسداران در فهرست سازمان‎های تروریستی و عدم تمدید معافیت‎های نفتی مشتریان ایران افزایش پیدا کرد و مقامات امنیتی آمریکا به این نتیجه رسیدند که اقداماتی برای مقابله با واکنش‎های احتمالی رژیم ایران ضروری است.

سه مقام پیشین در دولت اوباما که از نزدیک در جریان پرونده اتمی ایران بودند و یکی از آنها همچنان با دولت ایران در تماس است به کنگره (کاپیتول هیل مقر دولت آمریکا در واشنگتن) رفته تا وضعیت کنونی ایران را برای نمایندگان دموکرات‎ کنگره تشریح کند.

دو نفر دیگر از آنها اعلام کرده‌اند از مقام‎های ایران اطلاعاتی به اعضای کنگره نمی‌دهند و در عوض تمرکز خود را بر آگاه کردن اعضای کنگره در مورد تجربیات کار با رهبران ایران و واکنش‎های احتمالی تهران به فشارهای اقتصادی و تاثیر این فشارها بر رفتار مقام‎های جمهوری اسلامی خواهند گذاشت.

تعدادی از این مقام‎ها در گفتگو با daily beast تاکید کرده‌اند که مباحث آنها با طرفین ایرانی کاملاً معمولی بوده اما اگر از زاویه‎ای دیگر این اظهارات بررسی شود به نوعی هشدارآمیز خواهد بود.

یک عضو جمهوریخواه کنگره گفته «استراتژی آنها [افرادی که هنوز با رژیم ایران در تماس‌اند] این است که با تفرقه‌افکنی، دولت ترامپ را منزوی کنند، آنهم درست زمانی که دولت ترامپ تلاش می‎کند روابط خود با رژیم ایران را بازسازی کند. در این فضای سیاسی که سراسر بزن و دررویی است تنها راه امن، داشتن وحدت ملّی است اما آنها تلاش می‎کنند هم در داخل و هم در خارج از کشور این وحدت ملی را از بین ببرند.»

در ادامه daily beast می‎نویسد، این گفتگوها ممکن است ادامه‎دار باشد و احتمال می‌رود که در این مسیر به نقض قانون لوگان منجر شود. طبق قانون لوگان، هر شهروند یا مقام غیرمسئول آمریکایی بدون اجازه مقامات وقت این کشور با کشورهایی که متخاصم به شمار می‌روند، رابطه برقرار کرده و در پی تأثیرگذاری بر سیاست خارجی آمریکا باشد، مجرم شناخته شده و با رأی دادگاه ممکن است به جریمه نقدی و زندان محکوم شود.

یک مقام پیشین دولت اوباما که در جریان این گفتگوهاست به رژیم ایران توصیه کرده، «باید آرامش خودشان را حفظ کنند و در برجام بمانند.»

برخی کارشناسان معتقدند مذاکرات میان مقام‎های ایرانی و مقام‎های پیشین آمریکایی‎ در دولت اوباما پشت درهای بسته در جریان است اما اصلاً مشخص نیست تا چه سطحی پیشرفت داشته و همچنین معلوم نیست افرادی که در این گفتگوها شرکت می‌کنند در چه سطحی از مسئولیت و تصمیم‎گیری قرار دارند. با اینهمه، به نظر برخی کارشناسان، باز ماندن کانال ارتباطی ضروری است.

پایگاه خبری daily beast در بخش دیگری از این گزارش می‎نویسد، در همین چند هفته اخیر افرادی از تیم اوباما با برخی از مقام‌های ایرانی صحبت کرده‌اند و این پیام را به رژیم ایران رسانده‌اند که ترامپ می‌خواهد شعله درگیری را بالا بکشد و ایرانی‎ها نباید در این تله بیفتند؛ آنها نباید بنزین روی آتش بپاشند و شرایط را بدتر کنند، مثلاً بطور کامل از توافق اتمی خارج نشوند.

یک مقام سابق دولت اوباما که مدعی است اصلاً از این گفتگوها خبر نداشته، عنوان می‎کند: «چنین مذاکراتی غیرمعمول نیست، نتیجه ویژه‎ای هم نخواهد داشت و اغراق کردن در مورد اهمیت آن به کسانی که دیگران را برای شکست‎های خود سرزنش می‎کنند اعتبار کاذب می‌دهد.»

برخی گزارش‎ها حاکیست ارتباط تیم اوباما با دولت ایران از طریق کانال‎هایی در اروپایی‎ها و طرف‎هایی که به برجام پایبند هستند همچنان برقرار است. مایک پمپئو وزیر خارجه ایالات متحده از ۱۱ خرداد به همراه جرد کوشنر داماد و مشاور دونالد ترامپ در نشست چهار روزه نشست گروه «بیلدربرگ» پشت درهای بسته در شهر مونرو سوئیس شرکت کرد که محور آن مسائل تجاری و امنیتی میان اروپا و آمریکا بوده است.

گرچه ظریف و تیم او و درواقع کلیت نظام جمهوری اسلامی و لابیگران نظام در آمریکا، کانادا و اروپا روی دموکرات‎ها حساب باز کرده‌اند اما در روزهای اخیر قضیه شکل تازه‌ای به خود گرفته و در بین استمرارطلبان نیز در مورد سیاست‎های دموکرات‎ها تردید ایجاد شده است!

خطر بازی کردن در زمین دموکرات‎ها

روزنامه شرق، سه‌شنبه ۳۱ اردیبهشت، در یادداشتی با عنوان «ما و بازی دموکرات‌های آمریکا» نوشت، گفته می‌شود آنها [دموکرات‌ها] به موازات موضع‌گیری‌های علنی، در نهان هم به طرف ایرانی پیام می‌دادند که تا پایان دوره ریاست‌ جمهوری ترامپ و روی کار آمدن مجدد دموکرات‌ها و احیای برجام صبوری پیشه کند... اینکه ایران با دو حزب اصلی آمریکا در تماس و ارتباط باشد، نه‌تنها ‌اشکالی ندارد بلکه در جای خود ممکن است ضرورت هم داشته باشد. آنچه ‌اشکال دارد این است که احزاب مزبور ما را به بازی در زمین خود بکشانند. ادعای تلاش دموکرات‌ها برای بازداشتن تهران از گفتگو با دولت ترامپ تا پایان دوره ریاست‌جمهوری او، اگر صحت داشته باشد، مصداق بازی کردن در زمین دموکرات‌ها است.»

در بخشی از این یادداشت آمده، «این بازی وقتی شکلی خطرناک پیدا می‌کند که می‌بینیم به مفروضاتی متکی است که معلوم نیست به وقوع بپیوندند.

نخست آنکه معلوم نیست ترامپ پست ریاست‌جمهوری را در دور دوم به دموکرات‌ها واگذار کند. دوم آنکه دموکرات‌هایی که تا کنون نامزدی خود را اعلام کرده‌اند، مواضع متفاوتی در قبال برجام دارند؛ به‌گونه‌ای که غیر از ساندرز بقیه، از جمله جو بایدن، خواهان بازگشت مشروط به برجام هستند که همین موجب پیچیده‌تر‌شدن موضوع می‌شود. سوم آنکه معلوم نیست اگر حزب دموکرات هم برنده انتخابات ۲۰۲۰ شود، موضع کنونی خود را در برابر برجام حفظ کند!»

این احتمال از سوی تحلیلگران و ناظران غربی نیز مطرح شده به ویژه آنکه تا دو سال دیگر، وضعیت جامعه ایران نیز قابل پیش‌بینی نیست و معلوم نیست جامعه جهانی اعم از اروپا و روسیه و چین و آمریکا، شامل هر دو حزب، برای حل مشکلات در خاورمیانه همچنان حاضر به تحمل نظام جمهوری اسلامی در ایران باشند!

دونالد ترامپ، نهم ماه مه (۱۹ اردیبهشت) در یک اظهار نظر گفته بود، «می‌دانید دوست دارم درباره ایران چه اتفاقی بیفتد؟ دوست دارم به من زنگ بزنند. می‌دانید که جان کری با آنها زیاد صحبت می‌کند. جان کری به آنها می‌گوید به ما زنگ نزنند!» زنگ نزدن زمامداران ایران به ترامپ، همانطور که شرق نوشته، یعنی بازی کردن جمهوری اسلامی در زمین دموکرات‌ها بدون آنکه با توجه به موفقیت‌های اقتصادی دولت ترامپ در آمریکا، آنها اصلا شانس بازگشت به قدرت را در سال ۲۰۲۰ داشته باشند!



Copyright© 1998 - 2024 Gooya.com - سردبیر خبرنامه: [email protected] تبلیغات: [email protected] Cookie Policy