کمیته انضباطی فدراسیون جهانی والیبال، محرومیت ۶ جلسهای میخال کوبیاک، عضو تیم ملی والیبال لهستان را به خاطر اظهاراتش در باره ایران تائید کرده است.
ایران وایر - فدراسیون جهانی والیبال، رای به محرومیت «میخا کوبیاک»، کاپیتان تیم ملی لهستان داده است؛ ۶ جلسه محرومیت و عذرخواهی رسمی از مردم ایران.
داستان از یک اظهارنظر رسمی کاپیتان تیم ملی والیبال لهستان در گفتوگو با سایت «sport.radiozet» آغاز شد. او به عنوان یکی از شاخصترین بازیکنان فینال جام باشگاه های آسیا میان دو تیم تیم پاناسونیک ژاپن و شهرداری ورامین به ایران سفر کرده بود.
او در پایان بازی وقتی با سوالات خبرنگار لهستانی که از جو سالن و بازی فینال سوال میکرد روبرو شد به خبرنگار گفت: «خیلی به ندرت پیش می آید که کسی بتواند من را عصبانی کند و از کوره در بروم. من بازیکن باتجربه ای هستم و سن و سالی از من گذشته است.»
اما تاکید کرد که آنچه در حین مسابقه برایش اتفاق افتاده را نمیتواند هضم کند: «من سن بالایی دارم و فکر میکنم این طور رفتارها شایسته من نیست. من زیر تور بودم که یکی از بازیکنان ایرانی به خانواده ام توهین کرد و پس از این توهین زشت، پشتِ هم تیمی هایش پنهان شد.»
👈مطالب بیشتر در سایت ایران وایر
کوبیاک سپس با این جمله که «دیگر برای مردم ایران هیچ احترامی قائل نیستم» در مورد مردم ایران گفت: «آن ها مردمان کوچکی هستند که برای من دیده نمی شوند.»
او در بخشی از جملاتش مردم ایران را با عبارتهایی مانند «بدذات» و «ملعون» خطاب کرده بود که «عادتهایی منسوخ و پیشپا افتاده» دارند: «ایران؟ از نظر من اصلا چنین کشوری وجود ندارد. متاسفم که گاهی باید به آنجا سفر کنم. اما از نظر من چنین کشوری اصلا وجود خارجی ندارد.»
کاپیتان تیم ملی لهستان مدعی شد که «مردم ایران تصور میکنند از فرهنگ بالایی برخوردارند، اما اصلا اینگونه نیست» و بعد به حضور «میلاد عبادیپور» بازیکن تیم ملی ایران در لیگ لهستان هم اشاره کرد: «او در کشور من بازی و زندگی میکند. آیا تابحال مردم کشور من به خانوادهاش بیاحترامی کردهاند؟ او چرا سکوت کرد وقتی برای بازی به کشور من میآید؟»
اشارهاش به این بود که شاید باید میلاد عبادیپور در قبال بازیکنانی که به او فحاشی میکنند واکنش نشان میداد.
کوبیاک در گفتوگو با سایت لهستانی، بحث را به سمت اقوام خاورمیانه هم برد: «ایرانیها میگویند ما عرب نیستیم. اما از نظر من آنها هیچ فرقی با اعراب ندارند. از نظر من در آنجا چیزی به نام ایران و ایرانی نیست و همه عرب هستند.»
پس از اظهارات کاپیتان تیم ملی والیبال لهستان، نخستین واکنشها از سوی مردم این کشور و هواداران تیم ملی والیبال لهستان آغاز شد. لهستانیها این جملات کوبیاک را «نژادپرستانه» و «توهین به دو قوم عرب و ایران» میدانستند.
سایت sport.radiozet ساعاتی پس از انتشار این مصاحبه، بخشهایی از جملات او را حذف کرد. آنچه در مورد عربها گفته بود از داخل مصاحبه سانسور شد و همین طور جملهای که او در مورد «وهم فرهنگی» به زبان آورده بود هم کنار رفت.
با این حال کاربران لهستانی اظهارات او را «نابخردانه» دانستند و برخی در کامنتهای این سایت نوشتند که او بهتر است دیگر هرگز به ایران سفر نکند.
دو روز پس از این اظهارات، «ایگور کولاکوویچ» سرمربی مونتهنگرویی تیم ملی والیبال ایران در صفحه اینستاگرام خود خطاب به ستاره تیم ملی لهستان نوشت: «کوبیاک عزیز، تو والیبالیست بزرگی هستی اما حق اشتباه داری. لطفا به ایران بیا تا ببینی چه مردم فوقالعادهای اینجا زندگی میکنند.»
واکنش کاربران ایرانی در فضای مجازی اما آشنا بود. مانند آنچه بر سر «لیونل مسی» در شب قرعهکشی جام جهانی ۲۰۱۴ آمد. شبیه به همان داستان ناامید کنندهای که در صفحه مجازی «کافو» پس از بیرون کشیدن قرعههای ایران در جام جهانی ۲۰۱۸ دیدیدم. مانند فحاشیهایی که در صفحه «سرجیو راموس» پس از بازی فینال لیگ قهرمانان سال ۲۰۱۸ و مصدوم کردن «محمد صلاح» ثبت شد. حتی «دیمیتری پایت» ستاره تیم ملی فرانسه که در فینال جام ملتهای اروپا، ناخواسته «کریستین رونالدو» را مصدوم کرده بود هم از فحاشی برخی کاربران ایرانی نجات پیدا نکرد. برای او در صفحهاش از عبارت «son of a dog» استفاده کرده بودند. پایت سکوت کرده بود.
روز هجدهم خردادماه «افشین داوری» سرپرست فدراسیون والیبال ایران خبر از شکایت رسمی فدراسیون ایران به دو نهاد را داد؛ اینستاگرام و فدراسیون جهانی والیبال. افشین داوری ادعا کرده بود از اینستاگرام خواسته است به دلیل آنچه «نفرتپراکنی» دانسته بود با این بازیکن تیم ملی والیبال لهستان برخورد شود.
سرپرست فدراسیون والیبال ایران در نامه رسمی خود به مدیریت اینستاگرام نوشته بود: «این مصاحبه به اندازهای زشت و تجببرانگیز است که حتی مردم لهستان نیز به آن اعتراض کردند. مصاحبه آقای کوبیاک در جریان گفتوگویی یک ساعته انجام شده و ما خواهان حذف کامل صحبتهای ایشان از تمامی صفحات اینستاگرام هستیم.»
در بخش دیگری از نامه افشین داوری به اینستاگرام که برای فدراسیون جهانی والیبال نیز ضمیمه شده بود میخواندیم: « من وظیفهی پاسداری از پرچم ایران را بر عهده دارم. من موظف هستم تا از این به بعد صحبتهای خلاف واقع علیه مردم ایران مطرح نشود. شما میتوانید بخشی از مصاحبهی ملیپوش ما آقای پوریا فیاضی را مشاهده کنید که چگونه در مورد کوبیاک با احترام و ادب صحبت کرده است.»
افشین داوری در نامه رسمی خود به فدراسیون جهانی والیبال و همین طور مدیریت اینستاگرام تاکید کرده بود که «شکایت خود به صورت رسمی و در سایر نهادهای بینالمللی نیز پیگیری خواهد کرد.»
همان روز، اینستاگرام صفحه رسمی میخا کوبیاک را مسدود کرد. تمامی ویدئوهایی که حاوی جملات کوبیاک در مردم ایران بود هم از صفحات اینستاگرام حذف شد. با این همه کاپیتان تیم ملی لهستان از اظهارات خود برنگشت: «جملات من مربوط به بخشی از مردم ایران بود و بابت آن پشیمان نیستم.»
او در بیانیهای که از سوی فدراسیون والیبال لهستان منتشر شد خطاب به «هواداران تیم ملی کشورش» نوشت: «طرفداران عزیز لهستانی. اول اینکه من مانند هر انسان دیگری در اظهارنظر و ابراز عقیده خود آزادم. دوم اینکه خطاب من به کسانی بود که به خانواده من توهین کردند. نظر من در مورد بازیکنانی که خانواده و دوستان من را مورد توهین قرار دادند، تغییر نمیکند.»
کوبیاک در این بیانیه مدعی شد که نژادپرست نیست.
حالا کمیته انضباطی فدراسیون جهانی والیبال به دلیل آنچه «توهین به ملت ایران» دانسته، میخا کوبیاک را شش جلسه از همراهی با تیم ملی این کشور محروم کرده است. هرچند که کاپیتان تیم ملی لهستان پیش از این اعلام کرده بود به دلیل مشکل بینایی حاضر به همراهی تیم ملی این کشور در بازیهای خارج از خانه نیست.
در حکم فدراسیون جهانی والیبال آمده: «همچنین به فدراسیون والیبال لهستان قویاً توصیه میشود که نامهای از طرف کوبیاک برای مردم ایران نوشته و در روز بازی ایران و لهستان در سالن مسابقه قرائت شود.»
با این حال «یاروسلاو کوبیاک»، پدر کاپیتان تیم ملی والیبال لهستان از رفتار و گفتار فرزندش دفاع کرده و گفته است: «وقتی بازیکنان و مردم ایران با پسر من بدرفتاری کردند، رییس فدراسیون والیبال لهستان خاموش بود. اما به محض اینکه او واکنش نشان داد، رییس آنها شکایت کرد.»
پدر کاپیتان تیم ملی لهستان ضمن دفاع از جملات پسرش، رفتار ایرانیان را «بازی تکراری» دانسته: «آنها نمیتوانند تیم ما و پسرم را شکست دهند و از راههای دیگر وارد میشوند.»
او از مردم لهستان خواسته به جای همراه شدن با مردم ایران، از پسرش دفاع کنند: «شما یک بار دیگر خواهید دید که مردم ارومیه چگونه با بازیکنان شما رفتار میکنند. به جای اینکه با آنها همراه شوید کنار پسران کشور خودتان باشید. اگر یک بازیکن لهستانی در ارومیه تشویق شد تعجب کنید. این حق بچههای ماست که به توهین ایرانیها واکنش نشان دهند.»
میخا کوبیاک هم تاکید کرده که نه «بیگانه هراس» است و نه «نژادپرست» اما از عقایدش در مورد مردم ایران برنمیگردد و عذرخواهی نخواهد کرد.
به این ترتیب فدراسیون والیبال لهستان براساس حکم فدراسیون جهانی باید نامهای را تنظیم کند که کاپیتان تیم ملی این کشور کمترین اعتقادی به آن ندارد.
ایران و لهستان ۲۵ خردادماه به میزبانی ارومیه در رقابتهای لیگ ملتهای ۲۰۱۹ مقابل هم قرار میگیرند.
روایت مدونا از تعرض هاروی واینستین