Thursday, Jun 27, 2019

صفحه نخست » وحید سلیمانی؛ آقازاده‌ای که حق پخش فوتسال ایران را می‌بلعد

iw_062719.jpgایران وایر - در فدراسیون فوتبال ایران مردی هست به نام «کاظم سلیمانی» با سمت دبیر سازمان لیگ فوتسال. او هم مانند «مهدی تاج» رییس فدراسیون فوتبال کشور، «محمدرضا ساکت» رییس تیم‌های ملی فوتبال ایران، «حیدر بهاروند» رییس سازمان لیگ برتر و «عبدالکاظم طالقانی» عضو هیات رییسه فدراسیون فوتبال، بازنشسته است.

طبق «قانون منع به‌کارگیری بازنشسته‌ها»، تمامی مدیران بازنشسته باید از پست‌های مدیریتی فوتبال ایران می‌رفتند. اما کاظم سلیمانی نه تنها خودش در یکی از مهم‌ترین پست‌های اداری و اجرایی فدراسیون ایران باقی مانده که «وحید سلیمانی» را هم وارد چارت و ساختار فدراسیون فوتبال ایران کرده است؛ آقازاده‌اش را.

اگر نام وحید سلیمانی را در گوگل سرچ کنید، به یک لینک مربوط به فدراسیون فوتبال ایران می‌رسید؛ لینکی که روی صفحه اصلی گوگل نشان می‌دهد او تا پایان سال ۱۳۹۶، صاحب یک پروفایل در سایت رسمی فدراسیون فوتبال ایران بوده است. اما پروفایل شخصی وحید سلیمانی حدود دو سال قبل از این سایت حذف شد.

پیش از حذف این پروفایل، در آن اطلاعاتی از وحید سلیمانی را می‌شد دید مانند این‌ که او از سال ۱۳۷۷ داوری آماتور را آغاز کرده و بعد از پنج سال، مدرک درجه سه داوری گرفته است و موفقیتش را در دریافت مدرک داوری «درجه ملی» در سال ۱۳۹۰ خورشیدی؛ هم‌زمان با قدرت‌گرفتن پدرش در فدراسیون فوتبال ایران.

به نظر می‌رسد مدرک تحصیلی‌ او البته هیچ ارتباطی با علایقش در فوتبال ایران نداشته باشد. او کارشناسی روابط عمومی گرفته اما نزدیک به هشت سال است در فوتسال قضاوت می‌کند.

👈مطالب بیشتر در سایت ایران وایر

پسر دبیرلیگ فوتسال ایران، داور رقابت‌های لیگ فوتسال کشور هم هست. شاید تا این جا، نوعی «شایسته‌سالاری» که برگرفته از «ژن خوب» خاندان سلیمانی بوده، بی‌تاثیر نبوده است؛ یعنی پدر برای داوری پسر حکم می‌زند.

ولی نقش اصلی وحید سلیمان حالا در فوتبال، فوتسال و فدراسیون ایران، نه داوری‌ها که در انحصار گرفتن حق پخش تصاویر رقابت‌های فوتسال آقایان، فوتبال و فوتسال زنان است. این انحصار از روابط او با پدرش در کمیته فوتسال ایران و همین طور یک واسطه در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به دست ‌آمده است.

ابتدا باید نگاهی به «قانون حق پخش» تلویزیونی کرد. طبق اساس‎نامه فدراسیون جهانی فوتبال، تمامی کشورهایی که مدعی برگزاری لیگ حرفه‌ای هستند و پروانه فوتبال حرفه‌ای خود را از کنفدراسیون قاره‌ای خود دریافت کرده‌اند، باید به ازای پخش هرثانیه از رقابت‌های فوتبال و فوتسال خود در تمامی رده‌های سنی و در دو بخش مردان و زنان، از شبکه‌های تلویزیونی، ماهواره‌ای و رسانه‌های رسمی در شبکه‌های اجتماعی پول دریافت کنند.

براساس این قانون، فدراسیون فوتبال ایران باید با قراردادی رسمی از صداوسیمای ایران، مبلغی مشخص را به صورت سالیانه برای پوشش دادن تصویری تمامی رقابت‌های فوتبال و فوتسال ایران دریافت کند.

این حق پخش، همواره محل مناقشه میان فدراسیون و صداوسیما ایران بوده و هست؛ برای نمونه؛ «علی کفاشیان»، رییس وقت فدراسیون فوتبال ایران پس از وصول نشدن مبلغ حق پخش تلویزیونی فدراسیون در فروردین ماه سال ۱۳۹۵، در بیانیه‌ای تند و در عین حال لبریز از کنایه، خطاب به سازمان صداوسیما نوشت: «پیشنهاد می‌شود سازمان محترم صداوسیما برای فصل آتی با ساخت فیلم‌ها و سریال‌های مختلف، جذاب و پرطرف‌دار، فضاهای خالی ناشی از عدم پخش مسابقات فوتبال را پر کند.»

پیش از این هم علی کفاشیان علیه صداوسیما قیام کرده بود. ۲۹ مهرماه سال ۱۳۹۳، کفاشیان به‌عنوان رییس وقت فدراسیون، به‌تمامی هیات‌های استانی فوتبال کشور دستور داد جلوی ورود دوربین‌های صداوسیما به ورزشگاه‌ها گرفته شود. این تصمیم در پی عدم تعهد رسانه ملی برای پرداخت مطالبات حق پخش تلویزیونی فدراسیون و باشگاه‌ها بود.
دستور رییس به حدی سریع صادر و ابلاغ شد که فرصتی برای ورود و دخالت آنی «شورای تأمین امنیت» باقی نماند. یک هفته دوربین‌های سازمان صداوسیما حق ورود به ورزشگاه را نداشتند. هرچند که این سازمان بدون قبول تعهداتش، بازهم قفل‌های ورزشگاه‎ها را شکست.

همین درگیری‌ها را در ظاهر، مهدی تاج، رییس کنونی فدراسیون فوتبال ایران هم با سازمان صداوسیما داشت. طبق قانونی که در اساس‎نامه فدراسیون فوتبال به ثبت رسیده است، هرگونه مبلغی که برای پخش تصاویر تلویزیونی، ماهواره‌ای و مجازی از رقابت‌های تحت نظر فدراسیون فوتبال ایران پرداخت می‌شود، باید زیر نظر اعضای هیات رییسه و تحت قرارداد مشخص فدراسیون فوتبال با سازمان صداوسیما یا هر مدیای تصویری دیگری باشد.

با این حال، در همین مجموعه، وحید سلیمانی موفق شده است تصاویر رقابت‌های فوتسال مردان و زنان ایران را به صورت انحصاری و تحت قراردادهای شخصی واگذار کند.

ماجرا از نامه‌ای آغاز می‌شود که روز ۲۲ آبان‌ماه سال ۱۳۹۷ از شرکت «تیراژه فیلم» و با امضای «احمد تقوی‌پویا» به تمامی رسانه‌های کشور ارسال ‌شد؛ شرکتی که به عنوان زیرمجموعه بصری وزارت ارشاد فعالیت می‌کند.

در این روز، احمد تقوی‌پویا به عنوان مدیرعامل شرکت تیراژه فیلم به تمامی مدیران شبکه‌های تلویزیونی، اینترنتی، خبرگزاری‌ها، سایت‌های خبری و کانال‌های تلگرامی اعلام می‌کند که از این پس تصویربرداری و بازپخش هرگونه محتوای ویدیویی از تمامی رقابت‌های فوتبال سراسر کشور با مجوز این شرکت مجاز است.

این نامه خطاب به حیدر بهاروند، رییس سازمان لیگ ایران رونوشت شده بود؛ یعنی سازمان لیگ به عنوان متولی برگزاری رقابت‌های لیگ فوتبال ایران، در جریان قرارداد احتمالی میان هیات رییسه فدراسیون و شرکت تیراژه فیلم قرار گرفت.

قرارداد از این نظر احتمالی است که طی هفت ماه گذشته، فدراسیون فوتبال هیچ‌گونه توضیحی بابت نوع قرارداد جدید حق پخش با شرکتی ثالث ارایه نکرده است. فقط خبرگزاری «ایسنا» در گزارشی نوشت «صادق درودگر»، عضو هیات رییسه سازمان لیگ فوتبال ایران مدعی شده است شرکت تیراژه فیلم به عنوان متولی دریافت حق پخش، باید از طریق شرکت‌هایی که معرفی می‌کند، حداقل ۸۵ میلیارد تومان برای فوتبال کشور درآمدزایی داشته باشد.

کلید واژه‌ها از این جا اهمیت پیدا می‌کنند: «شرکت تیراژه فیلم از طریق شرکت‌هایی که معرفی می‌کند.»

یکی از تهیه‌کنندگان صداوسیما به «ایران‌وایر» می‌گوید: «آبان‌ماه سال گذشته طرحی را برای پوشش رقابت‌های فوتبال و فوتسال دختران به صداوسیما ارایه کردیم. ما باید برای تامین تصاویر رقابت‌های دختران، با شرکت تیراژه وارد مذاکره می‌شدیم. به ما گفتند برای تامین تصاویر تا پایان لیگ، دو میلیارد تومان می‌خواهند.»

به گفته این تهیه‌کننده صداوسیما، رقم پیشنهادی شرکت تیراژه معقول به نظر نمی‌رسد اما مدیران همین شرکت آن‎ها را با وحید سلیمانی آشنا می‌کنند: «با وحید صحبت کردم. او به من گفت به ازای هر راش، ۲.۵ میلیون تومان می‌گیرم. ما شش مسابقه در هفته داشتیم و رقمی که وحید سلیمانی پیشنهاد داد، قابل مقایسه با شرکت تیراژه نبود.»

حالا همین تفاوت قیمت به وحید سلیمانی کمک کرده است تا او به صورت انحصاری، تصاویر رقابت‌های لیگ فوتسال مردان و زنان را به صداوسیما بفروشد؛ مثلا به برنامه «بیست بیست» در «شبکه ورزش» که به صورت تخصصی، فوتسال را پوشش می‌دهد: «شما خودتان حساب و کتاب کنید، ببینید کدام یکی به صرفه است؛ این‌که دو میلیارد تومان یک جا بدهید یا هر هفته به تعداد راشی که از وحید سلیمانی می‌خرید، به صورت قسطی پول را پرداخت کنید؟»

این مبلغ نه به حساب فدراسیون فوتبال واریز می‌شود و نه هیات رییسه به صورت کامل در جریان آن قرار دارد. این تهیه کننده تلویزیونی، پیامی که برای یکی از اعضای هیات رییسه فدراسیون فوتبال ارسال کرده است و پاسخ او را برای «ایران‌وایر» ارسال می‌کند. از این عضو هیات رییسه سوال شده است: «آیا فعالیت‌های وحید سلیمانی قانونی و زیرنظر فدراسیون فوتبال انجام می‌شود یا نه؟»
این عضو هیات رییسه پاسخ داده است: «این موضوع را سازمان لیگ فوتبال باید به‌صورت رسمی اعلام کند، نه کسی که امتیاز را گرفته است. به هر حال، حتما پی‎گیر می‌شوم و نتیجه را به شما اطلاع می‌دهم.»
نتیجه‌ای اما هنوز اطلاع داده نشده است.

حق پخش رقابت‌های فوتسال مردان و زنان و نیز فوتبال زنان به حساب فدراسیون فوتبال واریز نمی‌شود. وحید سلیمانی را باید آقازاده جدید فوتبال ایران دانست. او هم بازی‌های لیگ فوتسال ایران را داوری و هم فیلم‌برداری می‌کند و راش‌هایش را نیز می‌فروشد. فدراسیون فوتبال هم شو درگیری با سازمان صداوسیما بر سر حق پخش راه انداخته است.



Copyright© 1998 - 2024 Gooya.com - سردبیر خبرنامه: info@gooya.com تبلیغات: advertisement@gooya.com Cookie Policy