خبرگزاری آناتولی ـ علی خسروانی از بزرگترین فروشندگان خودرو در ایران در گفتگو با "آناتولی" تصریح کرد به دنبال بازگشت تحریمهای آمریکا بازار خودروی این کشور در "کما" قرار گرفته و نتوانسته است بهبود یابد.
علی خسروانی به عنوان یکی از بزرگترین فروشندگان خودرو در ایران که گفته میشود رکورددار بیشترین تعداد فروش خودرو پس از شرکتهای تولید کننده خودرو در این کشور است، در گفتگو با خبرگزاری "آناتولی" ضمن ارزیابی وضعیت بازار خودرو در ایران تصریح کرد: "بازار خودرو ایران در حالت کماست. نه جنسی برای فروش هست و نه خریداری برای خودروی بی کیفیت و گران وجود دارد".
-"عرضه نباشد قیمت بالا میرود"
او درباره وضعیت بازار خودرو که پس از بازگشت تحریمهای آمریکا علیه این کشور دچار بحران شد، گفت: "دو سال است هیچ خودرویی وارد ایران نشده است. قیمت خودرو همچون دیگر کالاهای مصرفی با عرضه و تقاضا مشخص میشود، وقتی عرضه نباشد طبیعی است قیمت بالا میرود".
-"گران شدن خودرو بار روانی ایجاد میکند"
خسروانی در ادامه گرانی دلار بر اثر تحریم را در افزایش قیمت در ایران موثر دانست و افزود: "کشور تحریم شد، ارزش ریال کاهش پیدا کرد و ممنوعیت واردات کالا نیز باعث شد تجاری که کالایشان ممنوع شده با سرمایه سرگردان به سمت بازار خودرو هجوم بیاورند. اما چرا قیمت خودرو اینقدر اهمیت دارد و باید بگویم به این دلیل است که شاخص بازار و تورم است. گران شدن خودرو بار روانی ایجاد میکند".
او که خودروسازان را از جمله "مسئولان بالا رفتن قیمت خودرو" میداند، اظهار داشت: "شرکتها از قدرت فضای مجازی به نفع خودشان و با اکانتهای زیادی در سایتهای فروش خودرو آگهی میدادند، به قیمت بالاتر از بازار ثبت میکردند. با کسانی که قیمت پایین برای فروش داشتند تماس میگرفتند و آنها را تهدید میکردند".
-قیمت خودرو به قدری گران شده که از دسترس خارج شده است
این فروشنده خودرو در ایران افزود: "در حال حاضر بازار خودرو در کشور حالت شبه ثبات دارد. خودرو در نهایت یک کالای مصرفی است، قیمت آن تا یک جایی توجیه دارد. به قدری گران شده که از دسترس خارج شده است. در حال حاضر خودرو و مسکن آنقدر گران است که بسیاری افراد میبینند میتوانند بفروشند و با پول آن خارج از ایران به راحتی زندگی کنند. در ترکیه خانه میخرند و یا به کانادا مهاجرت میکنند".
-راه برون رفت از بحران چیست؟
خسروانی در ادامه درباره راه برون رفت از این بحران گفت: ما در این یک سال و نیم که تحریمها برگشته است فهمیدیم چیزی به نام تولید ملی نداریم. حتی یک پراید معمولی هم نمیتوانیم کامل بسازیم. حکومت از اول انقلاب با حمایتهای بی جا و وابسته کردن خودروسازان باعث شد آنها هیچ وقت مستقل نشوند. فضای غیر رقابتی ایجاد شده به ناتوانی در تولید با کیفیت انجامید و اگر ممنوعیت واردات برداشته شود، ورشکسته میشوند. وقتی این پیشنهادات را میدهیم به ما انگ مخالف تولید و کارگر میزنند اما آیا کارگران حال و روز بهتری دارند؟
-واردات خودرو ربطی به تحریم ندارد
او با بیان اینکه واردات خودرو ربطی به تحریم ندارد، ادامه داد: "ما در دوران تحریمهای گذشته هم به راحتی خودرو وارد کشور میکردیم. تجار ایرانی یاد گرفتهاند چگونه در شرایط تحریم کار کنند اما در حال حاضر دچار خودتحریمی هستیم. مشکل ما داخلی است نه خارجی. سرمایه تجار خارج از ایران است. وقتی نمیتوانند کالا وارد کنند چگونه سرمایهشان را برگردانند؟ یکی از راههای برگشت سرمایه ایجاد مشوقهای مختلف است".
-دولت واردات را آزاد کند
خسروانی آزاد کردن واردات را تنها راه حل فعلی بازار خودرو ایران دانست و گفت: "اگر شرایط به همین نحو پیش رود شاهد بیکاری در این حوزه نیز خواهیم بود. به عنوان مثال تنها من برای ۳۰۰ نفر به صورت مستقیم شغل ایجاد کردهام. نتوانیم کار کنیم روز به روز به تعداد بیکاران اضافه میشود. بهتر است دولت واردات را آزاد کند. تعرفهها را کاهش دهد و اجازه ورود خودروهای کارکرده به کشور را صادر کند".
گفتنی است در حال حاضر هیچ خودروی خارجی بدون کارکرد در ایران یافت نمیشود. از آنجا که خودروهای جدید اواخر هر سال به نام سال بعد تولید میشوند آخرین مدلهای خودرو در ایران مربوط به سال ۲۰۱۸ است. شرکتهای خودروساز در ایران هم با کاهش تولید روبرو شدند و توان تولید برخی خودروهای خارجی را که مونتاژ میکردند، ندارند.
از سوی دیگر گرانترین خودرویی که در تهران قیمت خورده، یک لامبورگینی به بهای ۲۰ میلیارد تومان (حدود یک میلیون و هشتصد هزار دلار) است. همچنین از جمله دیگر گرانترین خودروها BMW سری ۷ است که بین ۲. ۵ تا ۳ میلیارد تومان قیمت دارد.