حزب چپ ایران (فدائیان خلق) تحریم انتخابات نمایشی مجلس را به سود مردم میداند و از نیروها و جریانهای سیاسی که از اعمال ارادهی آزادنهی مردم دفاع میکنند، دعوت میکند به هر شکلی که میتوانند صدای نه به این انتخابات نمایشی را پر طنینتر نمایند و خواستار برگزاری انتخابات آزاد برای تشکیل مجلس موسسان و تدوین قانون اساسی جدید شوند.
کمتر از ۴ ماه به انتخابات مجلس شورای اسلامی باقی مانده است. این انتخابات نیز برای سران جمهوری اسلامی، از جایگاه ویژهای برخوردار است. جمهوری اسلامی با مشکلات و بحرانهای همە جانبه، نارضایتی و اعتراضات گستردهی مردم و فشارهای بین المللی روبرو است. حکومت طبق معمول، این بار هم، تمام کوشش خود را به کار خواهد گرفت تا گروههای هرچه بیشتری از جامعه را به پای صندوقهای رای بکشاند، شرکت در انتخابات را به عنوان حمایت و رضایت مردم از خود به حساب آورده و به قدرتهای جهانی، دولتهای همسایه و اپوزیسیون وانمود کند که از حمایت مردم، از مشروعیت و مقبولیت برخوردار است. حکومت از چند ماه پیش برای انتخابات مجلس برنامه ریزی کردهاست و علی خامنهای و سپاه برای قبضهی مجلس و ریاست جمهوری خیز برداشتهاند. بر سرکار آمدن دولت ترامپ، خروج از برجام، اعمال تحریمهای اقتصادی فلج کننده و ناتوانی دولت روحانی در حل مشکلات و بحرانها، فضا را برای تهاجم آنها برای قبضهی کامل قدرت فراهم آورده است.
موقعیت کنونی
خیزش دی ماه ۹۶ نقطهی عطفی در روندهای سیاسی کشور و تکوین بحران عمومی سیاسی بود. از آن زمان به بعد، بر دامنهی بحران اقتصادی افزوده شده و سرخوردگی اکثریت مردم از جمهوری اسلامی و همراە با آن اعتراضات و اعتصابات کارگران، معلمان، بازنشستگان و دیگر زحمتکشان، افزایش یافته است. جمهوری اسلامی قادر به حل مشکلات کشور و مهار بحرانها نیست. از سوی دیگر تشدید تحریمها و پیشبرد سیاست فشار حداکثری توسط دولت ترامپ، اقدامات جنگ افروزانه، کاهش تعهدات هستهای توسط جمهوری اسلامی، به تداوم تنش بین دو دولت و تشدید فضای جنگی انجامیده است.
بحران اقتصادی، تحریمهای فلج کننده، فساد حکومت، و سیاستهای نئولیبرالی دولت، به بیکاری و فقر گسترده بهویژه در میان کارگران، عموم مزدبگیران و تهیدستان جامعه، به تعمیق شکاف طبقاتی، افت سطح زندگی لایههای میانی جامعه و سرازیر شدن آنها به سوی گروههای فقیرتر منجر گشتهاست. جمهوری اسلامی هم چنان به سیاستهای فاجعه بار خود ادامه میدهد و گشایشی در وضعیت فلاکتبار کنونی دیده نمیشود. ناامیدی از بهبود شرایط و همچنین روی آوردن مردم بە مبارزە و مخالفت با رفتار و سیاستهای جمهوری اسلامی در حال افزایش است. جوانان ناامید از آینده در پی خروج از کشور هستند. کشور ما در ردیف اول فرار مغزها قرار دارد.
ارزیابی از انتخابات مجلس
امروز بر همگان آشکار است که انتخابات در کشور ما غیردموکراتیک و مهندسی شده است و مجلس همواره زیر تیغ حکم حکومتی ولایت فقیه و حق وتوی شورای نگهبان قرار داشته و تصمیمات آن بارها غیر قابل اجرا شده است. از این رو نیز شواهد و قرائن حاکی از آن است که امید به کارساز بودن چنین انتخاباتی و تمایل به شرکت در آن در میان مردم بە استثنای اقلیت کوچکی از طرفداران حکومت و بهرهمندان از منافع اقتصادی و رانتهای قدرت، وجود ندارد. گروههای وسیعی از جامعه دیگر به صندوق رای به عنوان امکان و ابزاری برای تامین مطالبات خود، دگرگونی و تغییر وضعیت سیاسی کشور نگاه نمیکنند؛ رغبتی بە شرکت در انتخابات ندارند و تا مطمئن نشوند که انتخابات میتواند به تغییر وضعیت کنونی و تامین مطالبات آنان بیانجامد، در آن شرکت نمیکنند. انتخابات گذشته به شرکت کنندگان در انتخابات نشان داد که رای مردم به تغییر وضعیت سیاست کشور و تامین مطالبات آنها منجر نمیشود و مجلس با تهیشدن از حداقل کارکردهای خود و تمکین به تنزل جایگاه خود، به تابع زیر مجموعههای ولایت فقیه تقلیل یافته است.
اصلاح طلبان در دورههای قبلی در بسیج گروه هائی از جامعه برای شرکت در انتخابات نقش موثری داشتند، در هر سه انتخابات قبلی بە وعدەهای انتخاباتیشان پشت کردند و رأی مردم را برای مشروعیت بخشیدن به جمهوری اسلامی هزینه کردند. بههمین خاطر بخش قابل توجهی از کسانی کە بە اصلاح طلبان رای میدادند، از آنها رویگردان شدهاند و دیگر اعتمادی بە وعدەها و کارآیی این نیروها ندارند.
هر چند هنوز حدود چهار ماه به انتخابات مجلس باقی مانده است، اما هیچ نشانهی معنا داری برای اینکه بخش قابل توجهی از مردم به پای صندوقهای رای بروند، وجود ندارد. عوامل موثر در رویگرادانی از انتخابات فرمایشی متعدد و قوی است و عوامل تاثیرگذار برای شرکت در انتخابات اندک و ضعیف. انگیزه برای شرکت در انتخابات در میان مردم نسبت به انتخابات قبلی تضعیف شده است. تصمیم خامنەای و بیت رهبری برای ایجاد محدودیتهای بیشتر در انتخابات پیشرو، تمایل بە عدم شرکت در آن را در درون حکومت نیز تقویت کردەاست.
سیاست ما
از دیدگاه ما، تضمین بی قید و شرط حق کاندیدا شدن نمایندگان گروەهای اجتماعی مختلف، تغییر قوانین انتخاباتی جمهوری اسلامی، پذیرش و تامین شرایط نظارت بیطرفانه بر روند انتخابات برای پیشگیری از تقلب و دستکاری در آراء مردم، برگزاری انتخابات آزاد و منصفانه، از اساسیترین وظائف و شروط حکومتها در تامین آزادیهای سیاسی و حقوق شهروندی است. انتخابات آزاد یکی از قواعد اساسی یک نظام دموکراتیک است و مبارزه برای برگزاری آن وجهی از استراتژی سیاسی ماست. ما بر برگزاری انتخابات آزاد، قضاوت صندوقهای رای و پذیرش رای آزادانهی مردم پای میفشاریم. برگزاری انتخابات آزاد مشروط به آزادی زندانیان سیاسی، مدنی و اتنیکی، تامین آزادی فعالیت احزاب مخالف، سندیکاهای کارگری، تشکلها و انجمنهای سیاسی و صنفی، آزادی مطبوعات، گردهمائیها و مبادلهی آزادانهی اطلاعات است.
تجربەی چهل سالەی کشور ما مؤید آن است کە شرائط حاکم بر انتخابات در جمهوری اسلامی سال بە سال غیردمکراتیکتر شدەاست و امکان برگزاری انتخابات آزاد و منصفانه نه فقط محدودتر، بلکه با ادامهی این روند غیر ممکن شده است.
حزب چپ ایران (فدائیان خلق) شرائط انتخابات در کشور را فرصتی برای طرح برنامهها و سیاستهای خود، امکانی برای هماهنگی و همکاری نیروهای چپ، جمهوریخواه سکولار و دمکرات در جهت تامین شرائط برگزاری انتخابات آزاد، گذار از جمهوری اسلامی و استقرار یک جمهوری سکولار و دمکرات میداند. از نظر ما راه برون رفت از وضعیت بحرانی کشور، نه شرکت در انتخابات نمایشی جمهوری اسلامی، بلکه تدارک برای برگزاری انتخابات آزاد برای تشکیل مجلس موسسان جهت تدوین قانون اساسی جدید است. باید بهمثابهی یک بازیگر فعال و تاثیرگذار، فرآیند انتخابات را به صحنهی چالش با حکومت فرارویاند؛ ناکارا بودن، غیردمکراتیک و نمایشی بودن انتخابات جمهوری اسلامی و ناتوانی مجلس برآمده از آن را آشکارتر کرد.
حزب چپ ایران (فدائیان خلق) تحریم انتخابات نمایشی مجلس را به سود مردم میداند و از نیروها و جریانهای سیاسی که از اعمال ارادهی آزادنهی مردم دفاع میکنند، دعوت میکند به هر شکلی که میتوانند صدای نه به این انتخابات نمایشی را پر طنینتر نمایند و خواستار برگزاری انتخابات آزاد برای تشکیل مجلس موسسان و تدوین قانون اساسی جدید شوند.
شورای مرکزی حزب چپ ایران (فدائیان خلق)
۱۹ ابان ۱۳۹۸ - ۱۰ نوامبر ۲۰۱۹