یورونیوز - اعتراضهای خونین به گرانی بنزین که از ۲۴ آبان ماه آغاز شد به سرعت در ۲۷ استان ایران فراگیر شد، اعتراضهایی که حاوی توامان مطالبات اقتصادی و سیاسی بود، به طوری که برخی تحلیلگران آن را قیام مردمی علیه نظام حاکم بر ایران ارزیابی کردند و مقامهای ارشد جمهوری اسلامی نیز آن را جنگ جهانی علیه حکومت توصیف کردند. اما فارغ از ناکارآمدیهای سیاسی موجود، پیشزمینههای اقتصادی تا چه حد میتوانسته در این اعتراضهای سراسری نقش داشته باشد؟
صعود ایران در رتبه جهانی شاخص فلاکت
ایران با سبقت از آرژانتین از نظر شاخص فلاکت به جایگاه دوم در جهان رسید. ونزوئلا همچنان در جایگاه نخست قرار دارد ولی ایران با ثبت نرخ تورم ۴۱,۱ درصدی در آبان ماه و نرخ بیکاری ۱۰,۵ درصدی در پایان تابستان ۱۳۹۸، جایگاه دوم را از آرژانتین گرفت.
در حالی که شاخص فلاکت ایران در حاضر ۵۱,۶ است. نرخ بیکاری آرژانتین ۱۰,۱ و نرخ تورم اقتصاد این کشور به ۵۰,۵ درصد رسیده تا شاخص فلاکت آن۵۰,۶ باشد.
شاخص فلاکت (Misery Index) که در دهه ۷۰ توسط اقتصاددان آمریکایی آرتور اوکان طراحی شده با افزون دو شاخص بیکاری و تورم سعی در نشان دادن هزینههای اجتماعی و اقتصادی تحمیل گرانی و بیکاری به مردم دارد.
توزیع استانی شاخص فلاکت
بررسی نرخ تورم استانی اعلام شده از سوی مرکز آمار ایران در مهر ماه و نیز توزیع استانی نرخ بیکاری نشان میدهد که در میان استانهای ایران، شاخص فلاکت در استانهای چهار محال و بختیاری، لرستان، کردستان، خوزستان، سیستان و بلوچستان و ایلام به بالای ۶۰ رسیده است.
توزیع اعتراضهای خونین
در میان ۸ استانی که شاهد اعتراضهای خونین بیشتری بودهاند، نام چهار استان دارای شاخص فلاکت بالای ۶۰ مشاهده میشود: خوزستان، سیستان و بلوچستان، کردستان و کهگیلویه و بویر احمد.
اعتراضهای خونین به گرانی بنزین که از ۲۴ آبان ماه آغاز شد به سرعت در ۲۷ استان ایران فراگیر شد، اعتراضهایی که حاوی توامان مطالبات اقتصادی و سیاسی بود، به طوری که برخی تحلیلگران آن را قیام مردمی علیه نظام حاکم بر ایران ارزیابی کردند و مقامهای ارشد جمهوری اسلامی نیز آن را جنگ جهانی علیه حکومت توصیف کردند. اما فارغ از ناکارآمدیهای سیاسی موجود، پیشزمینههای اقتصادی تا چه حد میتوانسته در این اعتراضهای سراسری نقش داشته باشد؟
تعداد جانباختگان
همچنین در میان ۱۰ استانی که اعتراضهای آنها به دلیل سرکوب شدید در مجموع تاکنون به جانباختن ۱۴۳ تن منجر شده، نام استانهای خوزستان و کردستان ثبت شده است.