تابناک
دونالد ترامپ در تهدیدی که به لحاظ حقوق بین الملل در حکم جنایت جنگی محسوب میشود، ادعا کرد که در صورت واکنش ایران به ترور سردار قاسم سلیمانی، 52 نقطه ایران از جمله نقاط کلیدی فرهنگ ایران را هدف قرار میدهد؛ اما چرا نقاط فرهنگی به عنوان نقاط کلیدی هدف پیشفرض رئیس جمهور آمریکا معرفی شده و به شیوه مغولها، آثار فرهنگی و نشانههای تمدنی ایران نشانه گرفته شده است؟
به گزارش «تابناک»؛ «بگذارید این به عنوان یک هشدار عمل کند، اگر ایران به آمریکاییها یا منافع آمریکا حملهای بکند، ما 52 سایت ایران را (نمادی از 52 آمریکایی که ایران سالها پیش گروگان گرفته بود)، هدف قرار میدهیم، برخی از آنها در سطح بسیار بالا، و مهم برای ایران، و فرهنگ ایران، و به آن اهداف، و خود ایران، ضربهای خیلی سریع و خیلی سخت خواهد خورد. ایالات متحده، خواهان تهدید بیشتری نیست!» این توییت دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا، یک عکس العمل شتاب زده و از سر نگرانی نسبت به واکنش سخت ایران و محور مقاومت در قبال ترور سردار حاج قاسم سلیمانی است.
در عین حال این پرسش پیش رو است که چرا قصد دارد اماکن فرهنگی ایران را هدف قرار دهد، حال آنکه تصور میشود مراکز نظامی و اقتصادی و زیرساختهای کشور به عنوان اهداف حمله آمریکا معرفی شود؟ آنچه مسلم است هدف از این اقدام، کاهش هزینه پاسخ به ایران بوده اما در مقابل، اتفاقی که افتاده، رویکردی مغولگونه نسبت به ایران است. آخرین بار که اهداف فرهنگی ایران هدف قرار گرفت، از سوی مغولها بود و حتی اشغالگران بعدی نیز دست به تخریب آثار تمدنی نزندند. در عصر معاصر نیز تنها گروهی که دست به تخریب آثار فرهنگ و تمدنی زده، داعش است.
واکنش کاربران ایرانی به تهدید ترامپ؛ نگرانی درباره جنگ و میراث فرهنگی کشور
ایران اینترنشنال - تارهترین توییت دونالد ترامپ، رییسجمهوری آمریکا، مبنی بر حمله نظامی علیه نقاطی در ایران در صورت تهدید مواضع آمریکا با واکنش گسترده کاربران ایرانی در رسانههای اجتماعی روبهرو شده است.
از نخستین دقایق پس از انتشار توییت جدید ترامپ طی شامگاه شنبه ۱۴ دیماه، کاربران ایرانی رسانههای اجتماعی نسبت به دو موضوع «احتمال آغاز جنگ» علیه ایران و «تخریب میراث فرهنگی کشور» ابراز نگرانی کردهاند.
در این میان، موضوع حمله به اماکن فرهنگی ایران بیشتر با حساسیت کاربران رسانههای اجتماعی و پیامرسانها مواجه شد.
فاطمه مهدیانی، سردبیر خبرگزاری ایلنا از جمله کاربرانی است که به این توییت واکنش نشان داده است.
مهدیانی در توییتی نوشت: «همونطور که تحریم ها مردم عادی رو نشونه گرفته بود حمله به مراکز فرهنگی ایران هم، همین هدف رو دنبال میکند»
عبدالله گنجی، مدیرمسئول روزنامه جوان نزدیک به سپاه پاسداران، در همین زمینه از عبارت «جنگ تمدنی» استفاده کرده و تهدید ترامپ را فراتر از جنگ علیه جمهوری اسلامی خوانده است.
یک کاربر به نام رسول نیز این حمله را «جنگ فرهنگی-تمدنی علیه هویت ما» توصیف کرده است.
یک کاربر ایرانی که به عنوان محقق در آمریکا فعالیت میکند در پاسخ به این تهدید در توییتر از رییسجمهوری آمریکا پرسیده است که این حمله خاص چطور میتواند به تضعیف«رژیم ایران» کمک کند.
عادل برکم، کاربر دیگر توییتر در واکنش به اظهارات رییس جمهور آمریکا نوشت: «حمله به مراکز فرهنگی مثل ده ها اقدام دیگر ترامپ (مثل خروج از توافق پاریس-برجام-یونسکو، بی اعتنایی به رای لاهه و ...)، بی اعتبار کردن نظام بین الملل و نقض قوانین بین المللی ازجمله کنوانسیون ژنو هست. امروز یک دیپلماسی قدرتمند باید جهان را علیه دیکتاتوری متحد کند.»
اماکن فرهنگی یا مذهبی؟
برخی کاربران توییتر با انتشار فهرست و تصاویری اشاره کردهاند که احتمالا منظور ترامپ از ۵۲ مکان پراهمیت فرهنگی، باید اماکن مذهبی کشور ایران بوده باشد.
بهزاد احمدینیا، روزنامهنگار، به محل دفن روحالله خمینی رهبر پیشین جمهوری اسلامی، یا اماکنی از جمله حوزههای علمیه که برای جمهوری اسلامی دارای اهمیت است، اشاره کرد.
با این حال، تعدادی از شهروندان نیز در توییتر و اینستاگرام خود این نوع حمله را نیز محکوم کردهاند.
کاربری به نام عبدالله که خود را «درویش دورهگرد» معرفی کرده با انتشار تصویری از یکی از اماکن تاریخی ایران حمله و تخریب آن را با رفتار گروههای تندروی اسلامی همچون «داعش» و «طالبان» در سوریه و افغانستان مقایسه کرده و زیر سوال برده است.
او همچنین به صورت گرفتن موارد مشابه در دوره حکومت صدام حسین دیکتاتور عراق و صادق خلخالی حاکم شرع دادگاههای انقلاب ایران اشاره کرده است. قاسم محمدی، از رزمندگان جنگ ایران و عراق، نیز این حمله را از زاویه مشابه مورد انتقاد قرار داده است.
نازلی کاموری، دیگر کاربر توییتری در واکنش به این موضوع نوشت: «به جای سر و کله زدن با بقیه بروید با عشقتان ترامپ گفت و گو کنید بگید که حمله به مراکز فرهنگی جنایت جنگیست و براش قطعنامه هم صادر کرده سازمان ملل.»
گروهی نیز به بیاهمیت بودن اماکن تاریخی و فرهنگی برای جمهوری اسلامی اشاره کردهاند. کاربری به نام مجیدپاشا که خود را شاعر معرفی کرده نوشته: «تهدید به نابودی اماکن فرهنگی مهم تهدید حکومت ایرانه؟ مگه اون اماکن پشیزی برای جمهوری اسلامی اهمیت دارن؟»
در گروههای تلگرامی نیز فعالان مدنی و سیاسی این مساله را به بحث گذاشتهاند.
برخی از کاربران این پیامرسان اجتماعی اشاره کردهاند که حمله به میراث فرهنگی، بر اساس قطعنامه ۲۳۴۷ شورای امنیت سازمان ملل متحد، به مثابه ارتکاب «جنایت جنگی» به شمار خواهد آمد.
محمد منظرپور، روزنامهنگار، در حساب توییتر خود تخلف از کنوانسیون ژنو را نیز مورد اشاره قرار داده اما اشاره کرده که این «مانع آمریکا نخواهد شد.»
نیلوفر منصوری، از دیگر کاربران توییتر بود که این موضوع واکنش نشان داد.
او در توییتی نوشت: «ترامپ در جدیدترین تهدیدش، مراکز فرهنگی ایران را نشانه رفته؛ در حالیکه اکثر سایتهای فرهنگی مهم ایران جزو «میراث جهانی یونسکو» هستند و حمله به آنها طبق مصوبه سازمان ملل «جنایت جنگی» محسوب میشود. پن: این هم نوعی از نشانههای ابراز علاقه به فرهنگ و مردم ایران هست!»
نگرانی از آغاز جنگ
برخی کاربران رسانههای اجتماعی نیز با تمرکز بر موضوع جدی شدن احتمال درگیری نظامی بین ایران و آمریکا امکان جنگ را مورد اشاره قرار دادهاند.
علی رنجبران،یک فعال محیط زیستی، در توییتر این سوال را مطرح کرده که «نمیفهمم چه چیزی باعث تغییر ناگهانی رویکرد مماشات» ترامپ در برابر ایران شده است.
همزمان، مقامهای رسمی ایران با سخن گفتن از «انتقام سخت» آمریکا را به واکنش از طریق اقدام نظامی تهدید کردهاند.
در همین زمینهحسامالدین آشنا، مشاور رییسجمهوری ایران، با استفاده از عبارت «بلاهای غیبی و اهداف عینی» تلویحا احتمال واکنش علیه مواضع و منافع آمریکا در جهان را مورد اشاره قرار داده است.
کاربران نزدیک به نیروهای بسیج و سپاه پاسداران نیز با تکرار عبارتهای مشابه با فرماندهان نظامی جمهوری اسلامی، به تهدید آخر ترامپ واکنش نشان دادهاند.
کاربر توییتری به نام محمد کاوه، که خود را دانشجوی عدالتخواه معرفی کرده، خطاب به رییسجمهوری آمریکا نوشته است: «به زودی مجبور خواهی شد همان پرچم توییت شده آمریکا را به روی تابوت سربازانت بکشی.»
با این حال، تعدادی از کاربران نیز از ترامپ به عنوان «کمک به تضعیف رژیم ایران» تشکر کردهاند.
در همین زمینه، کاربری به نام «روزبه ۹۷» نوشته است:«سهلانگاری ریاستجمهوریهای پیشین آمریکا باعث گستاخی هرچه بیشتر این مزدوران شده بود.»
تهدیدهای آمریکا و کشته شدن قاسم سلیمانی، فرمانده پیشین نیروی قدس سپاه پاسداران، همچنان با واکنش رسمی و غیررسمی در ایران از سوی مقامها و مردم مواجه میشود.
هشتگهای توییتری مرتبط با این موضوع از جمله «جنگ جهانی سوم» در صدر پراستفادهترینها قرار گرفتهاند.
رییس جمهوری آمریکا در توییت شامگاه شنبه خود ضمن اشاره به توسعه سلاحها و تجهیزات نظامی کشورش، به مقامهای جمهوری اسلامی ایران در خصوص حمله به آمریکاییها در پاسخ به کشتهشدن قاسم سلیمانی هشدار داده بود. او نوشت: «ما به ۵۲ نقطه به نیت شمار آمریکاییهای گروگان گرفته شده از سوی ایران در سالهای گذشته حمله میکنیم.»
ترامپ اضافه کرد: «برخی از این نقاط برای ایران و فرهنگ ایرانی بسیار مهماند. این اهداف و خود ایران، بسیار سریع و بسیار سخت زده خواهند شد.»