Friday, Jan 31, 2020

صفحه نخست » محمد مهدی میرباقری؛ رهبر آینده اصول‌گریان کیست؟

IW_013120.jpgبهنام قلی‌پور - ایران وایر

دیدار انتخاباتی محمدمهدی میرباقری با محمدتقی مصباح یزدی، یک قدم دیگر این روحانی تندرو را به در اختیار گرفتن کامل هدایت و رهبری اصول‌گرایان در ایران نزدیک‌تر کرد.

این دیدار در شرایطی انجام گرفته که اصول‌گرایان را باید پیروز قطعی انتخابات آتی مجلس و یکی از نامزد‌های آنها را جدی‌ترین گزینه تصدی ریاست جمهوری آینده دانست.

اصول‌گرایان در یک قدمی تسخیر صندلی‌های مجلس و دو قدمی منصب ریاست جمهوری هستند، قدم‌هایی که اگر با پیروزی آنها همراه شود، گام دوم انقلاب مدنظر آیت‌الله علی خامنه‌ای، رهبر ایران به طور کامل برداشته می‌شود تا خواسته‌ها، برنامه‌ها و سیاست‌های رهبر فعلی به منصه ظهور برسد.

رهبر ایران پس از انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۷۶ و تولد جریانی به نام «اصلاح‌طلبان» برای تثبیت و بسط «اندیشه‌‌های اسلامی و انقلابی» دست به دامن محمدتقی مصباح یزدی شد تا مدیران «انقلابی جوان» برای سال‌های بعد تربیت کند.

مصباح یزدی برای دست‌کم ۱۲ سال به عنوان یکی از قدرت‌مند‌ترین رهبران فکری نیرو‌های جوان انقلابی شناخته می‌شد تا اینکه پس از به قدرت رسیدن محمود احمدی‌نژاد نام یک روحانی انقلابی‌تر از او به نام سید محمدمهدی میرباقری به تدریج در بر سر زبان‌ها افتاد.

👈مطالب بیشتر در سایت ایران وایر

محمدمهدی میرباقری کیست؟

محمدمهدی میرباقری برجسته‌ترین عضو جریان «آکادمی علوم اسلامی» در ایران شناخته می‌شود. جریانی که سیدمنیرالدین هاشمی مبدع آن بود و میرباقری هم یکی از شاگردان او محسوب می‌شود .که از سال ۱۳۷۹ تاکنون ریاست فرهنگستان علوم اسلامی در قم را برعهده دارد.

سیدمنیر‌الدین هاشمی سال ۱۳۵۸ این فرهنگستان را با هدف «تولید علوم اسلامی در جامعه و تولید نرم افزارها و سخت افزارهای مورد نیاز برای اداره حکومت اسلامی» بنیان گذاشت.

میرباقری ۵۷ ساله که روزگاری شاگرد مصباح یزدی هم بوده، حالا رهبری جریانی انقلابی، ضد توسعه و غرب را برعهده دارد که در مختصات گام دوم انقلاب تعریف می‌شود و نگاه کاملا بنیادگرایانه به متون دینی و سیاست دارد.

«گام دوم انقلاب» بیانیه‌ای است که با هدف «جهاد بزرگ برای ساختن ایران اسلامی بزرگ» از سوی آیت‌الله خامنه‌ای صادر شده و بسیاری این بیانیه را مانیفست آینده جمهوری اسلامی براساس خواسته‌ها و سیاست‌های رهبر کنونی ایران ارزیابی می‌کنند.

از میرباقری و جریان زیرنظر او هم به عنوان یکی از عاملان و مجریان غیر رسمی این بیانیه نام برده می‌شود.

میرباقری در انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۹۲ حامی سعید جلیلی بود و سال ۱۳۹۴ توانست یک عضو مجلس خبرگان رهبری شود و در انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۹۶ به یکی از مبلغان ابراهیم رئیسی تبدیل شد.

میرباقری تحت تاثیر آموزش‌های سیدمنیر یکی از جدی‌ترین مخالف تمدن غرب و مخالف هر نوع رابطه‌ با این تمدن است و جریان وی منتقد جدی افکار علی شریعتی و آیت‌الله علی مشکینی است.

محسن غرویان یکی از شاگردان سابق مصباح یزدی اما معتقد است ایده‌ها و تئوری‌های جریان «آکادمی» هپروتی و ماورایی است که از گفتار سیدمنیر نشآت گرفته است.

او هشدار داده چنانچه این جریان در ایران به قدرت برسد رابطه این کشور با تمام جهان را قطع خواهد کرد.

بازخوانی برخی نظرات میرباقری در مورد «علم و دین» «دین و تکنولوژی»، «دین و توسعه» و «چگونگی اسلامی سازی علوم» به خوبی نشان می‌دهد که این روحانی تندرو شیعی چه در سر دارد و از پیروانش که وارد سیاست شده‌اند چه می‌خواهد.

این روحانی تیر ماه امسال در گفتگویی به تببین بیانیه «گام دوم انقلاب» پرداخته و گفته «دولت‌سازی اسلامی» کارِ نسل جدید است. نسلی که او در سال‌های اخیر در رشد و پرورش آنها در مجامع مذهبی نقش داشته و گروهی از شاگردانش هم طی همین سال‌ها وارد مناصب قدرت شده‌اند.

وی در همین گفتگو از لزوم «تئوریزه‌کردن انقلاب اسلامی در مقیاس جهانی» سخن به میان آورده و مدعی «تغییر صف‌بندی جهانی به نفع اسلام» شده است.

از میرباقری سال ۱۳۹۳ فایلی صوتی در در دسترس است که از ترویج اشعار برخی شعرا مانند حافظ و باباطاهر و ... در مقابل معارف و ادعیه از «اهل بیت» انتقاد می‌کند.

از این روحانی به عنوان یکی از مخالفان سرسخت مولوی و مثنوی و معنوی نام برده می‌شود که معتقد است این شاعر علیه امام اول شیعیان موضع‌گیری داشته است.

محمدمهدی میرباقری در حوزه سیاست نیز دارای مواضع تند و تیزی است. او در این سال‌ها حملات متعددی به جریانی که او آن را «غرب‌گرا» یا «سازش‌کار» در داخل ایران می‌داند، کرده است.

این روحانی بهمن ماه همین امسال گفته که «غرب می‌داند سر کار آوردن سازشکاران اعتدال‌گرا به نفع آن‌ها خواهد بود؛ در ایران هم تلاش کردند و تا حدودی موفق شدند.»

او جمهوری اسلامی را «مهمترین تقابل تاریخی با تمدن غرب» می‌داند و خواستار «استحاله تمدن غرب» است.

نشریه سوره به قلم احمد رهدار یکی از روحانیون شناخته شده قم مطلبی درباره عملکرد فرهنگستان علوم اسلامی منتشر کرده که در نوع خود کم‌یاب و خواندنی است

رهدار در این یادداشت به فضای بسته فکری این موسسه می‌پردازد و می‌نویسد این موسسه از بدو تاسیس تاکنون نتوانسته با بخش‌های دیگر حوزه علمیه وارد گفتگو شود.

رهدار «اتکای به مبانی دین مبین اسلام را مفروض همه‌ تولیدات فکری فرهنگستان علوم» معرفی می‌کند و می‌نویسد این موسسه «چند دهه تلاش علمی خود موفق به تولید انبوهی از واژگان و مفاهیمی شده که بی‌شک به ظهور تمدنی فرهنگ اسلامی» کمک می‌کند.

به نوشته این روحانی «سید منیرالدین حسینی به ندرت آثار دیگران را مطالعه می‌کرده‌اند، همچنان که جانشین ایشان جناب آقای میرباقری نیز تا حدودی چنین هستند و این مسئله باعث شده تا از جانب برخی متهم به هیچ‌انگاشتن تلاش‌های فکری دیگران شده و مورد انتقاد قرار گیرند.»

به اعتقاد رهدار «اندیشه‌های فرهنگستان از آنجا که ناظر به آرمان‌های انقلاب اسلامی است، برای انقلاب اسلامی نقش غایت را داشته و در فرایند تکاملش مؤثر بوده‌ و هم‌سخنی انقلاب اسلامی و اندیشه‌های فرهنگستان نتیجه و حاصل یک کار سترگ است.»

با این توصیف باید جریان «آکادمی» به رهبری میرباقری را یکی از جدی‌ترین جریان‌های سیاسی و مذهبی در نهاد قدرت و جامعه ایران پس از برگزاری دو انتخابات آتی در این کشور دانست. جریانی که به نظر می‌رسد از نظر خامنه‌ای ظرفیت فراوانی برای اجرایی کردن بیانیه «گام دوم انقلاب» دارد.



Copyright© 1998 - 2025 Gooya.com - سردبیر خبرنامه: [email protected] تبلیغات: [email protected] Cookie Policy