بهنام قلیپور - ایران وایر
قم، شهر روحانیون است. قرار داشتن حوزه علمیه قم و آرامگاه خواهر امام هشتم شیعیان در این شهر و نزدیکی به تهران از عواملی بوده که روحانیون سنتی این شهر را برای زندگی انتخاب کردهاند و دفاتر آیات عظام و مراجع تقلید شیعه در آنجا دایر شدهاند و بسیاری از طلاب و مسئولان کشوری به این شهر رفتوآمد دارند. حالا قم به مرکز شیوع کرونا در ایران تبدیل شده است. روحانیون و طلاب زیادی گرفتار این بیماری شدهاند و جانشان را ازدستدادهاند اما رفتارهای پرخطر آنها در زمینه بهداشت عمومی که میتواند منجر به گسترش بیشتر این ویروس کشنده شود، ادامه دارد.
***
قم، کانون بحران «کرونا» بود؛ قرنطینه نشد تا تمام ایران را آلوده کرد، حالا گزارشهایی از مرگومیر قابلتوجه روحانیون و طلاب در این شهر بر اثر ابتلا به این ویروس منتشر میشود. آماری از تعداد واقعی جانباختگان مبتلابه این ویروس در قم منتشرنشده، اما «عبدالکریم حسینزاده»، نماینده مجلس گفته اجساد این قربانیان در این استان «تلنبار» شده است.
👈مطالب بیشتر در سایت ایران وایر
آمار دقیق این قربانیان و بعد ترکیب آنها (زن، مرد، روحانی یا غیرروحانی) و سپس علت اصلی مرگشان، سه موضوع مهمی است که مقامهای مسئول تاکنون حاضر به اطلاعرسانی دراینباره نشدهاند.
قم، شهری مملو از طلاب و روحانیونی است که در آنجا زندگی میکنند و دروس مذهبی میخوانند. وقتی وجود ویروس «کرونا» در این شهر تائید شد، نه مدرسهای دینی تعطیل شد و نه مراکز و برنامههای مذهبی و دینی. این مراکز برخلاف هشدارها به فعالیتهای خود ادامه دادند تا اینکه وضعیت بحرانیتر از چیزی شد که فکرش را میکردند، این بحران از زمانی برای آنها ملموس شد که شمار طلاب قربانی «کرونا» هم افزایش یافت و تعداد قابلتوجهی از خانوادههای این طلاب بیمار شده و جان باختند.
آمارهای رسمی میگوید در حال حاضر بیش از هزار و ۶۰۰ نفر در قم بر اثر ابتلا به این ویروس در بیمارستانها بستری شدهاند که معلوم نیست چه تعداد از آنها را طلاب و روحانیون تشکیل دادهاند. طی دو هفته اخیر هم تعداد قابلتوجهی از روحانیون، طلاب و اعضای خانواده آنها درگذشتهاند، اما بسیاری از آنها و رسانههای محلی در قم حاضر نیستند علت اصلی فوت این افراد را اعلام کنند. بررسیهای آماری تاکنون نشان میدهد که دستکم ۱۳ روحانی یا طلبه طی دو هفته گذشته در قم و برخی از شهرهای ایران درگذشتهاند که به نظر میرسد علت مرگ آنها «کرونا» بوده باشد.
از «فاضل مرندی» باید بهعنوان نخستین روحانی نام برد که گزارششده در طول حیاتش به بیش از ۶۰ کشور جهان سفر کرده بود و یک هفته پس از اعلام ورود «کرونا» به ایران، جان باخت. «جمال خلیلیان»، استاد اقتصاد و عضو هیئتعلمی موسسه آموزشی و پژوهشی «امام خمینی» وابسته به «محمدتقی مصباح یزدی»، دومین روحانی است که گزارشها حکایت از مرگ وی به علت ابتلا به ویروس «کرونا» داشت. سید «هادی خسروشاهی»، یکی دیگر از روحانیون شناختهشده بود که اعلام شد هشتم اسفندماه در پی ابتلا به این ویروس در بیمارستان «مسیح دانشوری» جان باخته است.
سید «صالح حکیم» از اعضای دفتر آیتالله سید «محمدسعید حکیم»، از دیگر روحانیونی بود که ۱۰ اسفند اعلام شد در قم درگذشته است، اما علت دقیق فوت وی هرگز اعلام نشد. در همین روز «محمدرضا اعتمادی»، از اساتید حوزه علمیه قم هم درگذشت که گفته شد به علت یک بیماری باسابقه بوده است. یک روز بعد یعنی در ۱۱ اسفندماه گزار شد که «ولی لطفی»، مسئول آموزش مدرسه علمیه «الهادی» در قم جان باخته و علت مرگ او هم تاکنون اعلام نشده است.
شیخ «عبدالحمید مقدسیان» و شیخ «حامد ظاهری» دو روحانی دیگری هستند که روز ۱۳ اسفندماه امسال «علیرضا اعرافی»، مدیر حوزههای علمیه درگذشت آنها را تسلیت گفته است.
شیخ «احمد امینپور»، روحانی دیگری است که روز ۱۶ اسفند خبر درگذشت وی بدون علت دقیق مرگ اعلام شده است.
۱۴ اسفندماه خبری مبنی بر درگذشت شیخ «محسن حبیبی»، تولیت حوزه علمیه آیتالله مجتهدی در تهران منتشر شد که بازهم علت دقیق مرگ این روحانی اعلام نشد.
شیخ «رضا محمدی لنگرودی» و «احمد خسروی»، دو روحانی دیگری هستند که ۱۴ و ۱۵ اسفند جان باختهاند. «اکبر دهقان»، از استاد تفسیر حوزه علمیه قم یکی دیگر از روحانیونی است که گزارششده ۱۶ اسفند در قم جان باخته است.
این روحانیون تنها طی کمتر از دو هفته جان باختهاند و به نظر میرسد با گسترش شیوع ویروس «کرونا» در قم و سایر شهرهای ایران تعداد روحانیون مبتلابه این ویروس نیز افزایش یابد. فعالیت مذهبی در قم و بسیاری دیگر از شهرهای دیگر ایران، تقریبا بهطور کامل لغو شده و معلوم نیست این فعالیتها از چه زمان دوباره آغاز خواهد شد، اما در حال حاضر اولویت بسیاری در ایران حتی روحانیون معطوف به شکست ویروس «کرونا» است که تاکنون طبق آمار رسمی جان ۱۲۴ نفر را در ایران گرفته است.
روحانیونی که تا همین چند روز پیش مخالف تعطیلی مراکز دینی و برنامههای مذهبی در قم و سایر شهرهای ایران بودند، حالا بدون آموزشهای لازم وارد بیمارستانها شده و از بیماران مبتلابه «کرونا» عیادت میکنند و تصاویری هم از «خدمترسانی» خود در شبکههای اجتماعی منتشر میکنند. این روحانیون همچنین تصاویری از مراسم تشییع و تدفین برخی از روحانیون جانباخته بر اثر ابتلا به ویروس «کرونا» منتشر میکنند که نشان از رعایت نکردن اصول بهداشتی در تدفین است.
خبرگزاریهای وابسته به حوزه علمیه قم در یک هفته گذشته تصاویر قابل توجهی از روحانیون در بیمارستانها منتشر کردهاند که نشان میدهد گروهی از روحانیون بدون رعایت اصول بهداشتی به محل بستری شدن بیماران مبتلابه «کرونا» در قم و برخی دیگر از شهرها رفتهاند.
یکی از این روحانیون احمد خسروی بود که دو روز پیش بر اثر ابتلا به ویروس «کرونا» درگذشت و چند روز پیش به همراه همین روحانیون با کمترین تجهیزات بهداشتی وارد قرنطینه بیماران مبتلابه «کرونا» در بیمارستانی در قم شده بود.
خسروی، روز گذشته در قم به خاک سپرده شد، بدون آنکه اصول بهداشتی در دفن او از سوی نزدیکانش رعایت شده باشد.
این دسته از فعالیتهای روحانیون که به نظر میرسد هیچ نهادی توان مقابله با فعالیتهای آنها را ندارد، به یکی از مهمترین رفتارهای پرخطر در شیوع ویروس «کرونا» در ایران تبدیل شده است.
پاسخ رییس پدافند غیرعامل به کنایه یک مجری تلویزیون