زهرا منصوری، انصاف نیوز
مشکل یک ارمنی اصفهانی برای مجوز پرورش خوک همچنان ادامه دارد. یک عضو انجمن مخاطرات محیطی و توسعه پایدار میگوید کشور ایران با برخورداری از اقلیم چهار فصل محل مناسبی در خاورمیانه و جهان از نظر پرورش خوک و تولید گوشت خوک به شمار میرود و تولید گوشت خوک یک سرمایهگذاری زود بازده است. از سوی دیگر مدیرعامل اتحادیهی دامداران کشور میگوید خوک وحشی در حد وفور در جنگلها و مزارع پیدا میشود و در ایران شرایط پرورش همهی موجودات وجود دارد.
با وجود اینکه نظر مراجع تقلید دربارهی پرورش گوشت خوک در ایران برای مصرف غیر مسلمانها و صادرات مساعد است، اما «آرشالوس داوود»، ارمنی اهل اصفهان سالها است درگیر اخذ مجوز برای پرورش خوک در ایران است، اگر چه او بیشتر روند گرفتن مجوز را طی کرده اما در نهایت به تایید سیدرضا تقوی نمایندهی ولی فقیه در وزارت جهاد و کشاورزی نیازمند است که هنوز موفق به اخذ آن نشده است. پیگیریهای خبرنگار انصاف نیوز نیز در این زمینه نتیجهای ندارد و حجت السلام والمسلمین تقوی حاضر به مصاحبه در این باره نشد. دربارهی شرایط آبوهوایی در ایران برای پرورش گوشت خوک و همچنین صرفهی اقتصادی، بازار مصرف و صادرات آن به خارج از کشور با محمدرضا محبوب فر، عضو انجمن مخاطرات محیطی و توسعه پایدار و سعید سلطانی مدیر عامل اتحادیه دامداران کشور و به گفتوگو شده است. مصاحبه با آقای محبوبفر به صورت مکتوب انجام شده است.
کارشناس توسعه: در ایران زودبازده است
انصاف نیوز: ایران از نظر شرایط آب و هوایی به غیر از موانع شرعی برای پرورش و صادرات گوشت خوک مناسب است؟
محمدرضا محبوبفر: کشور ایران با برخورداری از اقلیم چهار فصل محل مناسبی در خاورمیانه و جهان از نظر پرورش خوک و تولید گوشت خوک به شمار میرود. اکنون تحریمهای ظالمانه علیه جمهوری اسلامی ایران منابع ارزی کشور را هدف قرار داده است و ایران از این نظر با بحرانهای مالی و اقتصادی رو به رو است. با توجه به اقلیم مناسب کشورمان پرورش خوک در ایران یک سرمایه گذاری زودبازده است که صادرات آن میتواند ارزآوری فراوانی برای اقتصاد کشور به دنبال داشته باشد. دامپروری در ایران یکی از بهترین سرمایه گذاریها به شمار میرود و با عنایت به ویژگیهای سازش با محیط و انعطاف پذیری خوک، تکثیر این حیوان بسیار آسان است. خوک در هر زایش سالانه میتواند تا هشت بچه به دنیا آورد و از این نظر یکی از فرصتهای سرمایه گذاری در ایران پرورش خوک است. از طرف دیگر با توجه به اینکه بیش از ۴۰ درصد پروتئین مصرفی در جهان از طریق گوشت خوک تامین میشود، با مصرف بالای گوشت خوک در کشورهای مسیحی میتوان بازار هدف مناسبی را برای گوشت خوک متصور بود. حتی کشورهای همسایه ایران مانند روسیه و گرجستان بخشی از پروتئین مردم خود را از طریق گوشت خوک تامین میکنند و ایران میتواند بخش اعظم گوشت خوک تولیدی را نه تنها به کشورهای روسیه و گرجستان بلکه به کشورهای اروپایی نیز صادر کند.
به نظر شما در صورت تولید گوشت خوک آیا بازار مصرف در ایران برای اقلیتهای مذهبی و همچنین صادرات آن به خارج از کشور صرفهی اقتصادی دارد و چقدر میتواند اشتغالزایی کند؟
نظر اغلب علمای اسلام در زمینه پرورش خوک مساعد است و ایشان پرورش گوشت خوک به شرطی که فروش گوشت آن به غیر مسلمان باشد را کسب روزی حلال برشمردهاند. ضمن اینکه امروز بخشی از جمعیت کشور را اقلیتهای مذهبی مانند مسیحیان و ارامنه تشکیل میدهند و بخشی از گوشت خوک تولید شده را میتوان در داخل کشور به مصرف غیر مسلمانان رساند.
ایران اکنون یکی از صادر کنندگان عمده گوشت گاو و گوسفند در خاورمیانه و کشورهای آسیایی به شمار میرود. حال با توجه به نیاز داخل کشور به گوشت گاو و گوسفند میتوان صادرات گوشت ایران را حول گوشت خوک قرار داد تا از این طریق نیاز داخل ایران تامین شود. حتی با توقف صادرات گوشت گاو و گوسفند از کشور و جایگزینی آن توسط گوشت خوک قیمت مصرفی گوشتهای گاو و گوسفند در داخل کشور کاهش یافته و اقشار فقیر و آسیب دیده مردم کشورمان که تعداد آن هم کم نیست میتوانند مصرف کننده گوشت گوسفند و گاو باشند و نیاز تغذیهای خود را تامین کنند. با چنین نگاهی به تولید خوک در کشور ایران قطعا صادرات گوشت خوک به خارج از کشور صرفه اقتصادی خواهد داشت و علاقهمندان به حرفهی دامپروری و دانش آموختگان این رشته را میتوان به سمت پرورش خوک و تولید بهداشتی و اصولی گوشت خوک هدایت کرد. ضمن اینکه پرورش خوک در ایران میتواند به عنوان صنعت جدید با سوددهی و اشتغال زایی بالا قلمداد شده و بخش اعظم بیکاری به عنوان یک معضل اجتماعی در کشور را از طریق ایجاد واحدهای پرورش و تولید گوشت خوک در مناطق مختلف کشور به ویژه استانهای مرزی حل کرد.
راهاندازی چنین حوزههایی چقدر در اقتصاد کشور تاثیر خواهد داشت؟
نیاز امروز کشور حمایت از صنعتگران و سرمایه گذاران بخش تولیدی است که در بحران مالی و اقتصادی که ایران با آن رو به رو شده است جهادگرانه و فداکارانه به فعالیت اقتصادی و تولیدی میپردازند. حمایتهای همه جانبهی دولتی باید به سمت ایجاد کسب و کارهای مولد و پربازده سوق پیدا کند. از جمله فرصتهای سرمایه گذاری در ایران امروز که منابع ارزی کشور توسط آمریکاییها و متحدانش هدف گیری شده است، سرمایه گذاری در بخش پرورش و تولید گوشت خوک است. چون صنعت پرورش خوک در ایران زود بازده با سوددهی بالا است، تاکنون سرمایه گذاران و صنعتگران بخش خصوصی کشور جهت پرورش خوک اعلام آمادگی کردهاند اما متاسفانه علی رغم گرفتن فتوا از مراجع تقلید، اخذ مجوزهای مربوطه با مخالفتهای مجلس شورای اسلامی، شورای نگهبان و دیوان عدالت اداری رو به رو شده است و پیگیریهای انجام شده تاکنون نتیجه بخش نبوده است. البته بر اساس اطلاعات دریافتی، تعدادی از صنعتگران و سرمایه گذاران بخش تولیدی کشور همچنان مصر به راه اندازی واحدهای پرورش و تولید خوک در نقاطی از ایران هستند. ایشان به دنبال اخذ مجوزهای قانونی طی مراحل رسمی از مراجع قانونی کشور هستند و به زودی مزارع پرورش خوک در کشور در راستای ارزآوری برای اقتصاد کشور ایجاد و به فعالیت میپردازند.
برخورداري اقتصاد جمهوری اسلامی ایران از منابع ارزی، رشد اقتصادی کشور، ایجاد فرصتهای شغلی برای دانش آموختگان رشته کشاورزی و دامپروری، برخورداری از بهره اقتصادي و صادرات گوشت خوک در قالب فرآوردههاي گوشتی نظير سوسيس و کالباس به کشورهاي خاورمیانه، آسیایی و اروپایی از جمله اهداف پرورش دهندگان عنوان شده است. البته اگر در پرورش این حیوان اهتمام لازم درخصوص رعایت نکات بهداشتی و فنی صورت گیرد، میتوان حتی قسمتی از کمبود گوشت و پروتئین کشور را تامین کرد، ضمن اینکه با توجه به رشد صنعت گردشگری در کشور و افزایش تعداد گردشگران و خارجیان مقیم ایران طی سالهای اخیر، تولید و مصرف گوشت خوک در کشور و حتی استفاده از چربیهای این حیوان در صنایع شوینده و بهداشتی و بخش درمان کشور سخت مورد توجه سرمایه گذاران و صنعتگران کشور قرار گرفته است.
مدیرعامل اتحادیه: امکان پرورش هست اما بازار؟
سعید سلطانی مدیر عامل اتحادیه دامداران کشور هم در گفتوگو با انصاف نیوز دربارهی شرایط تولید گوشت در ایران برای صادرات میگوید: امکان پرورش خوک منهای بحث حرام بودن آن وجود دارد، ضمن اینکه خوک وحشی هم که به آن گراز میگویند در حد وفور در جنگلها و مزارع پیدا میشود. خوشبختانه شرایط آب و هوایی در ایران برای همهی موجودات وجود دارد، از این بابت مشکلی نداریم.
وی افزود: حالا اینکه یک کالا صرفهی اقتصادی دارد یا خیر؛ باید قبل از تولید هر کالا بازاریابی شود و بدانند که خریداری برای آن وجود دارد و بعد تولید کنند، طبیعتا اینطوری بهتر است. اگر خریدار عمدهای در کشور نداشته باشد، عرضه شود و عرضه بیشتر از تقاضا باشد، بنابراین خود به خود از آن تولیدات سودی نخواهند برد. بحث این است اول باید بازار مصرف آن را بررسی کرد، زیرا اگر بازار مصرف آن داخل ایران باشد، بسیار کم است زیرا تعداد محدودی مثل ارمنیها هستند که مصرف کنندهی گوشت خوک هستند. اما اگر بنا بر صادر باشد، آن دیگر یک مقولهی دیگری است.
سلطانی تاکید کرد: وقتی که ما برای تولید گوشت بییشتر در کشور نیازی نداشته نباشیم، چه کاری است که موجود دیگری را در کشور پرورش داد و بعد بازار مصرف چندانی هم نداشته باشد. البته مجری کار سازمان نظام مهندسی کشور است و از ضوابط کار خبر ندارم، در آنجا کسانی که مجوز بخواهند را راهنمایی میکنند.