اختصاصی ایران اینترنشنال
بر اساس سندی که ایران اینترنشنال به آن دست یافته وزارت کشور ایران در ابلاغیهای وزارت بهداشت را موظف کرده با استفاده از «دادههای وزارت ارتباطات» وضعیت تردد مبتلایان به کرونا را کنترل کند تا اگر از قرنطینه خانگی بیرون آمدند، نیروی انتظامی بتواند آنها را به نقاهتگاههای عمومی منتقل کند.
بر اساس این ابلاغیه، وزارت بهداشت موظف شده «بانک اطلاعاتی» افراد مبتلا به کرونا که باید در قرنطینه خانگی قرار گیرند را در اختیار نیروی انتظامی و قوهقضاییه قرار دهد.
این ابلاغیه که در تاریخ ۱۲ فروردین صادر شده، به امضای حسین ذوالفقاری، معاون امنیتی و انتظامی وزارت کشور رسیده که ریاست کمیته امنیتی، اجتماعی و انتظامی ستاد ملی مقابله با کرونا را هم بر عهده دارد. عنوان ابلاغیه «طرح الزام بیماران مبتلا به کرونا در منزل یا قرنطینه» است.
طبق اطلاعات این سند، نیروی انتظامی میتواند به افرادی که خود را قرنطینه خانگی نکردند تذکر بدهد که «نسبت به حضور در مراکز تعیینشده ظرف مدت ۲۴ ساعت اقدام نمایند».
بر اساس این ابلاغیه، نیروی انتظامی اختیار دارد در صورت مراجعه نکردن افراد به نقاهتگاهها، «با هماهنگی مقامهای قضایی حداکثر ظرف ۲۴ ساعت نسبت به احضار و معرفی آنها به مراکز نقاهتگاهی اقدام نمایند».
علی ربیعی سخنگوی دولت روز چهارشنبه ۱۳ فروردین بخشی از این ابلاغیه درباره اطلاع به خانواده و کارفرمای افراد مبتلا به کرونا را در یک برنامه تلویزیونی علنی کرد، اما اشارهای به رصد اطلاعات مخابراتی افراد نکرد.
حکومت ایران بارها به نقض حریم خصوصی افراد در فضای مجازی متهم شده و نهادهای امنیتی بسیاری از معترضان را از طریق شنود مخابراتی، تحت تعقیب قضایی قرار دادهاند.
وزارت ارتباطات ایران نیز از سوی مخالفان حکومت متهم به همکاری با نهادهای امنیتی برای دسترسی به اطلاعات خصوصی شهروندان است.
نگرانی از وضعیت نقاهتگاهها
تصاویری که در هفتههای گذشته از نقاهتگاههای برپا شده از سوی نیروهای مسلح منتشر شده، نشان میدهد که این مراکز از تجهیزات بهداشتی کافی برخوردار نیستند.
در همین حال، حسن روحانی رییسجمهوری ایران روز شنبه ۱۶ فروردینگفت طرح فاصلهگذاری اجتماعی به فاصلهگذاری هوشمند تبدیل میشود. او توضیح دقیقی درباره چگونگی اجرای این طرح نداد اما امکان دارد ردیابی مخابراتی مبتلایان به کرونا و انتقال اجباری آنها به نقاهتگاههای عمومی بخشی از این طرح باشد
او پیشتر در جلسه ۱۳ فروردین هیات دولت به خالی ماندن نقاهتگاههای عمومی اشاره و در توصیفشان گفته بود: «در تهران و شهرهای بزرگ، نیروهای مسلح ما زحمت کشیدند و نقاهتگاههای وسیع و بزرگ با هزاران تخت آماده کردند...میبینید صندلی و تخت سرجایش است و پتو و ملحفه آنکارد شده است.»
اسنادی که ایران اینترنشنال پیشتر از شیوه «مدیریت بحران کرونا» در ایران منتشر کرده بود نیز حکایت از پنهانکاری حکومت در وجوه مختلف از جمله اطلاع از زمان شیوع بیماری، آمار مبتلایان و جانباختگان و جعل واقعیت درباره تاثیر تحریمها بر خرید کیتهای تست کرونا دارد.
ایران اینترنشنال همچنین پیشتر به اسنادی دست یافته بود که نشان میدهد بیمارستانهای ایران برای کاستن از آمار قربانیان کرونا، از نوشتن علت واقعی فوت در برگه گواهی فوت بیماران خودداری میکنند.