یورونیوز - هند صادرات داروی ضدمالاریای هیدروکسی کلروکین را که دونالد ترامپ از آن به عنوان برگ برنده در مبارزه با ویروس کرونا یاد کرده بود، ممنوع کرد.
اداره کل تجارت خارجی هند با صدور بخشنامهای صادرات داروی هیدروکسی کلروکین و هر مادهای را که در ترکیب آن استفاده میشود، ممنوع اعلام کرد.
دونالد ترامپ، رئیس جمهوری ایالات متحده آمریکا، روز شنبه ۲۱ مارس (دوم فروردین) در توئیتی اعلام کرد استفاده همزمان از داروهای هیدروکسی کلروکین و آزیترومایسین (از آنتیبیوتیکهای رایج) برای درمان بیماری کووید-۱۹ موثر است. او این دارو را یک دستاورد بزرگ و برگ برندهای مهم در مبارزه با ویروس کرونا اعلام کرد.
این اظهار نظر آقای ترامپ در شرایطی صورت گرفت که پزشکان همچنان در مورد عوارض و خطرات ناشی از استفاده بیش از حد از این دو دارو هشدار میدهند و سازمان غذا و داروی ایالات متحده نیز مجوز استفاده محدود از داروی ضد مالاریا را برای معالجه بیماران مبتلا به ویروس کرونا صادر کرده است.
نهاد نظارتی بر سلامت فرانسه نیز اعلام کرده، داروی «هیدروکسی کلروکین» که با نام تجاری «پلاکونیل» عرضه میشود، اثرات جانبی سوئی بر روی برخی از مبتلایان به کووید-۱۹ داشته است.
با این حال، ممنوعیت اعمال شده توسط دولت هند میتواند، نشان دهنده نگرانی فزاینده این کشور از گسترش سریع ویروس کرونا در جامعه از ۱.۳ میلیارد نفری باشد. تاکنون ۳ هزار و ۵۸۸ هندی به بیماری کووید ۱۹ مبتلا شده و از میان آنها ۹۹ تن جان باختهاند.
در همین زمینه:
مقام آلمانی آمریکا را به خاطر ضبط محموله ماسک "دزد مدرن" خواند
بی بی سی - مقامهای دولت محلی در برلین آلمان میگویند با دستور دونالد ترامپ به شرکت ۳ام، تولیدکننده ماسکهای تنفسی، ۲۰۰ هزار ماسک سفارش پلیس برلین در بانکوک و پیش از بارگیری به سوی آلمان، متوقف و به سوی آمریکا تغییر مسیر داده است. مقامهای برلین این اقدام دولت آمریکا را "دزدی دریایی مدرن" خواندهاند.
دولت محلی برلین میگوید این ماسکها در بانکوک تایلند "ضبط و مصادره" شدهاند.
آندریاس گیزل، وزیر داخلی دولت محلی برلین گفته ۲۰۰ هزار ماسک افافپی۲ که پلیس برلین سفارش داده بوده احتمالا رهسپار آمریکا شده است.
شرکت ۳ام میگوید دونالد ترامپ با استفاده از قانون کنترل تولید در زمان جنگ که در دهه ۱۹۵۰ میلادی و زمان جنگ آمریکا با کره مصوب شده بود به این شرکت دستور داده که همه صادرات خود را متوقف کند.
روز جمعه، چهارم آوریل، آقای ترامپ گفت که با استناد به اختیارات قانونی خود مصوب در قانون کنترل تولید در زمان جنگ، تلاش کرده که پاسخگوی نیازهای داخلی ناشی از شیوع ویروس کرونا باشد.
رئیس جمهوری آمریکا گفته: "ما به این اقلام برای مصرف داخلی نیاز فوری داریم. ما باید آنها را در اختیار داشته باشیم."
آقای ترامپ عصر جمعه در کنفرانس خبری گروه کاری مقابله با کرونا گفت که ماموران دولتی توانستهاند ۲۰۰ هزار ماسک ان۹۵، به همراه ۱۳۰ هزار ماسک جراحی و ۶۰۰ هزار دستکش را ضبط کنند. هر چند او از محل شناسایی و توقف این محمولههای حرفی به میان نیاورد.
با وجود این، آقای گیزل گفته کج کردن مسیر ماسکها از برلین به سوی آمریکا "مصداق دزدی دریایی مدرن" است. او دولت آقای ترامپ توصیه کرده که به قوانین بینالمللی تجارت احترام بگذارند.
"این راه و روش رفتار با یک شریک تجاری در آنسوی اقیانوس آتلانتیک نیست... حتی در هنگام بحران جهانی، نباید به سوی استفاده از روشهای غرب وحشی رفت."
رقابت برای خرید ماسک یا "شکار گنج"
اظهارات آندریاس گیزل تداعیکننده مواضع مقام های اروپایی در چند روز اخیر است که از خرید و تغییر مسیر سفارشاتشان به سوی آمریکا گله کردهاند.
برای مثال، در فرانسه، یکی از رهبران محلی گفته برای خرید یک محموله ماسک با مشکل روبرو شده چرا که ماسکهای مورد نظر او را یک خریدار آمریکایی به سه برابر قیمت خریداری کرده و برده است.
والری پرسی، فرماندار ناحیه ایل-دو-فرانس، گفته تهیه ماسک مانند جستجو و رقابت برای پیدا کردن گنج شده است.
"من یک محموله ماسک که موجود بود دست پیدا کردم اما بعد آمریکاییها - نمیگویم دولت آمریکا- آمدند و روی دست من ببلند شدند و سه برابر من قیمت پیشنهاد کردند و گفتند که پول را هم حاضرند جلوجلو بپردازند."
با گستردهتر ویروس کرونا در نقاط مختلف جهان، تقاضا برای تهیه اقلام محافظتی چون ماسک، دستکش و مواد ضدعفونیکننده بسیار بالا رفته است.
اوایل هفته جاری سازمان جهانی بهداشت اعلام کرد که توصیه های خود برای استفاده از ماسک تنفسی را بازبینی خواهد کرد و درباره این که به مردم جهان توصیه کند در اماکن عمومی ماسک بزنند یا نزنند را دوباره مورد توجه قرار میدهد.
در توصیه فعلی سازمان جهانی بهداشت آمده که زدن ماسک محافظت کافی در برابر آلودگی به ویروس کرونا ایجاد نمیکند و برای همین هم این نهاد سازمان ملل متحد، زدن ماسک توسط همگان را توصیه نمیکند. با وجود این، کشورهای مختلف از جمله آمریکا رویکرد متفاوتی در این باره برگزیدهاند.
روز جمعه، چهارم آوریل، دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، به مردم کشورش توصیه کرد که در اماکن عمومی چون خوار و بار فروشیها، داروخانهها و اماکنی که افراد ممکن است نزدیک به هم قرار گیرند ماسک بزنند یا از پارچه و دستمال برای پوشاندن صورت خود استفاده کنند.
با وجود این خود او گفت که بنا ندارد به عنوان رئیس جمهور آمریکا از ماسک استفاده کند و این که زدن ماسک برای آمریکاییها یک انتخاب داوطلبانه است.
آقای ترامپ روز جمعه گفت که اکنون مرکز کنترل بیماریهای آمریکا (سیدیسی) به مردم آمریکا توصیه می کند که از ماسک های غیرپزشکی، مانند دستمال یا روسری برای جلوگیری از دریافت یا انتقال ویروس کرونا استفاده کنند.
تعداد مبتلایان به بیماری کووید۱۹ در آمریکا به طور تصاعدی در حال افزایش است و عصر جمعه آمار مبتلایان به ویروس کرونا در این کشور از ۲۷۵ هزار نفر فراتر رفت.
شمار جان باختگان کووید۱۹ در آمریکا هم غروب جمعه از مرز ۷ هزار نفر گذشت.
آمار جهانی هم در شامگاه جمعه به وقت شرق آمریکا به مرز یک میلیون و ۱۰۰ هزار نفر رسید و شمار قربانیان کووید۱۹ هم به رقم ۶۰ هزار نفر نزدیک شد.
دستور توقف صادرات ماسک به کانادا
ام، یکی از بزرگترین تولیدکنندگان ماسکهای تنفسی در آمریکا میگوید کاخسفید با استفاده از قانون کنترل تولید در زمان جنگ به این کارخانه دستور داده که سفارشات تولید ماسک های ان ۹۵ از سوی کانادا و آمریکای لاتین را متوقف کند و الویت را به سفارشات داخلی که از سوی مرکز فدرال مدیریت بحران (فیما) دریافت میکند بدهد.
این شرکت گفته ضمن متابعت از فرمان کاخسفید نگران است که متوقف کردن سفارشات دیگر کشورها چون کانادا٬ علاوه بر تبعات منفی بر امور انساندوستانه، به اقدامات متقابل از سوی دیگر کشورها بینجامد.
در واکنش به این خبر، جاستین ترودو، نخست وزیر کانادا در اظهاراتی تلویزیونی گفته که کشورش و آمریکا همکاری های مشترکی برای مقابله با شیوع ویروس کرونا دارند از جمله "صدها پرستار و کادر درمانی که به طور روزانه از شهر وینزر کانادا به دیترویت آمریکا میروند تا به بیمارستانهای این شهر کمک کنند".
آقای ترودو با تاکید بر مراودات انساندوستانه و اقتصادی میان دو کشور همسایه گفت که قطع صادرات محصولات پزشکی از آمریکا "اقدامی اشتباه" خواهد بود و دولت او این موضوع را در رایزنی با همتایان آمریکایی خودشان تصریح کردهاند.
کانادا ماسکهای ان۹۵ تولید نمیکند و به همین علت برای تهیه این نوع ماسکها به آمریکا و دیگر کشورهای تولیدکننده آن وابسته است.