ایران وایر - در ادامه شیوهای که نظام حاکم بر ایران در روابط با چین در پیش گرفته، «محمدجواد ظریف»، وزیر امور خارجه ایران در یک توییت به زبان چینی، از تماس تلفنی با وزیر خارجه این کشور ابراز خوشوقتی کرده و خبر داده است طی مکالمهای تلفنی، هر دو وزیر تحریمهای ایالات متحده علیه جمهوری اسلامی را محکوم کردهاند.
او نوشته است: «بسیار خرسندم که بار دیگر با دوست قدیمی خود، وانگ یی، وزیر خارجه و عضو شورای دولتی چین صحبت کردم. ما در خصوص مسائل مورد علاقه مشترک از جمله مبارزه با کرونا، تعمیق مشارکت جامع راهبردی میان دو کشور و صلح و ثبات در افغانستان تبادل نظر کردیم. از چین برای ارسال کمکهای کرونایی و اعزام تیم پزشکی تشکر کردم و تحریمهای غیرقانونی آمریکا را که مانع بزرگی بر تلاشهای ایران در مبارزه با کروناست محکوم کردیم.»
توییت ظریف به فاصله کوتاهی پس از رفتار خارج از نزاکت سفیر چین در تهران با سخنگوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و توییت دلجویانه سخنگوی وزارت امور خارجه ایران از سفیر چین منتشر شده است.
👈مطالب بیشتر در سایت ایران وایر
رفتار سفیر چین با سخنگوی وزارت بهداشت ایران که آمار کشته شدگان مبتلا به کرونا در آن کشور را «شوخی تلخ» خوانده بود و سپس توییت شبانگاهی سخنگوی وزارت امور خارجه ایران به زبان انگلیسی، انتقادهای گستردهای از رویکرد چین با ایران و نحوه برخورد وزارت امور خارجه به دنبال داشت.
سفیر چین با لحن و بیانی که خارج از آداب دیپلماتیک است، در توییتر با مقامهای ایرانی مکاتبه کرده بود. برخی از چهرههای سیاسی ایران خواستار احضار سفیر چین به وزارت امور خارجه و تذکر به او شده بودند. اما بر خلاف این خواسته، سفیر چین و سیاستهای این کشور مورد تمجید رسمی قرار گرفت.
شماری از نمایندگان مجلس شورای اسلامی هم در تذکری کتبی به وزیر امور خارجه ایران، رفتار سفیر چین را بیحرمتی به مردم ایران خواندند و خواستار توقف ملاحظه کاری در برابر او شدند.
ظریف پیش از این هم در توییتهایی به زبان چینی، از سیاستهای این کشور در رفتار با ایران تکریم کرده بود. آخرین بار، در زمانی بود که ویروس کرونا در «ووهان» چین شیوع پیدا کرده اما هنوز به ایران نرسیده بود.
شایع شدن این ویروس، فرصتی برای جمهوری اسلامی ایران فراهم کرده بود تا در زمان سردی روابط امریکا و چین، از این شکاف به سود خود استفاده کند. اما در هفتههای اخیر که کرونا در ایران هم شایع شده و هزاران نفر را به کام مرگ کشانده، جمهوری اسلامی ایران سپاسگزار چین است و رفتاری منتپذیر از این کشور دارد.
در حالی که در گروههای تخصصی، بحث بر سر پنهانکاری چین در دادن گزارش مربوط به ویروس مرگبار کرونا به جهان است، جمهوری اسلامی ایران هم در مظان اتهامی مشابه در داخل قرار دارد.
نماینده قم در مجلس شورای اسلامی، شهری که اولین نشانههای ورود کرونا به ایران در آن بروز کرد، زمان شیوع ویروس در این شهر را حدود دو هفته پیش از انتخابات مجلس شورای اسلامی عنوان کرده است.
انتخابات روز دوم اسفند ۱۳۹۸ برگزار شد اما دولت جمهوری اسلامی ایران نیمههای روز اول اسفند از یافت شدن ویروس در قم خبر داد و با وجود خطرات جانی، از به تعویق انداختن انتخابات در این شهر خودداری کرد.
آیتالله «علی خامنهای»، رهبر جمهوری اسلامی ایران سه روز پس از این هم نظری توطئهبار به اعلام شیوع کرونا در قم داشت و آن را «بهانه دشمن» برای منصرف کردن مردم از حضور در انتخابات خواند. بعد هم گفت تلاش آنها شکست خورد و مردم پای صندوقها حاضر شدند.
سیاستهای بسته پلیسی و امنیتی چین همواره مورد تمجید مقامهای جمهوری اسلامی ایران بودهاند و نوعی الگو در داخل محسوب میشوند. آیتالله خامنهای معتقد است باید با سیاست نگاه به شرق، رابطه با آن را جایگزین کشورهای اروپایی کرد.
در پرونده توافق هستهای، بر خلاف سه کشور اروپایی عضو «برجام» (بریتانیا، فرانسه و آلمان) که به دلیل پیروی بانکها و شرکتهای ثبت شده در این کشورها از تحریمهای امریکا، مدام مورد انتقاد جمهوری اسلامی هستند، چین و روسیه با این که تحریمهای ایالات متحده را رعایت میکنند، به طور مداوم مورد ستایش ایران قرار دارند.
رفتار چین و روسیه در برابر برجام هیچ تفاوتی با سه کشور اروپایی ندارد اما نظام حاکم بر ایران و حتی رسانههای سپاه پاسداران، همچون خبرگزاریهای «تسنیم» و «فارس» هم ترجیح می دهند تبعیض آشکاری در برابر این دو کشور و به ویژه چین قائل شوند. به طوری که از دید بخشی از افکار عمومی، این رفتار وضعیتی زننده پیدا کرده است و کرامت فردی ایرانیان را تهدید میکند.
علیرغم نگرانی افکار عمومی، مقامهای رسمی نه تنها به این وضعی توجهی ندارند بلکه گویی عامدانه احساسات عمومی را تحریک میکنند.