پروانه وحیدمنش - رادیو فردا
۵۱ تن از مقامات ارشد سابق و کارشناسان ایالات متحده روز سوم اردیبهشت ماه در نامهای خطاب به دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، خواستار افزایش فشار تحریمها علیه جمهوری اسلامی شدند.
امضاکنندگان این نامه خواستهاند تا زمانی که حکومت ایران به حمایت از تروریسم پایان ندهد، برنامه اتمی و موشکی خود را متوقف نکند، «همه گروگانهای آمریکایی را آزاد نکند، نیروهای خود را از دیگر کشورهای خاورمیانه خارج نکند» و سرکوب مردم در داخل کشور را متوقف نکند، تحریمهای امریکا علیه جمهوری اسلامی کاهش نیابد.
در این نامه همچنین تصریح شده که حسن روحانی، رئیسجمهور ایران، اخیراً اذعان کرده که در بحبوحه شیوع ویروس کرونا، کمپینی برای برداشته شدن تحریمها به راه انداخته شده است.
نویسندگان این نامه در ادامه یادآور شدهاند که تحریمهای آمریکا صادرات کالاهای غذایی، دارو، و تجهیزات پزشکی به ایران را هدف قرار نداده و مانع مبادله آنها نبودهاند.
👈مطالب بیشتر در سایت رادیو فردا
مارک دوبوویتز، مدیر بنیاد دفاع از دموکراسیها، که یکی از امضاکنندگان این نامه است، در گفتوگو با رادیو فردا دلیل نگارش این نامه در شرایط کنونی را راه انداختن کمپینی تبلیغاتی از سوی رژیم ایران عنوان کرده که به دنبال کاهش تحریمها به دلیل شیوع بیماری کووید ۱۹ است. او معتقد است جمهوری اسلامی، سرمایه لازم برای مقابله با این بیماری و کمک به مردم خود را داراست.
هیچ نشانهای وجود ندارد که نشان دهد دولت دونالد ترامپ به دنبال کاهش فشار تحریمها علیه ایران است، اما رژیم ایران به رهبری محمدجواد ظریف وزیر خارجه، یک کارزار تبلیغاتی در سراسر جهان به راه انداخته تا با فشار بر آمریکا، تحریمها را به دلیل بحران شیوع بیماری کووید -۱۹ در ایران از میان بردارد.
این نامه که توسط بیش از ۵۰ فعال سیاسی پیشین در حوزه ایران منتشر شده، تنها تأکید میکند که اینک زمان کاهش فشارها بر ایران نیست و این رژیم دهها هزار میلیار دلار در اختیار دارد که با آن، میتواند با آن در همهگیری کرونا، از مردم خود حمایتهای اقتصادی و پزشکی کند.
آمریکا همیشه اعلام کرده که آماده ارسال کمکهای بشردوستانه به مردم ایران، به دنبال شیوع بیماری کووید ۱۹ است. دونالد ترامپ، پیشتر گفته است که مخالفتی با ارسال تجهیزات پزشکی به ایران ندارد. وزارت خارجه آمریکا هم اعلام کرده که کشورش در صف اول کشورهایی قرار دارد که خواهان کمک به ایران هستند. چطور امکان دارد که با وجود تحریمها، کمکها صورت بگیرد؟
تحریمهای ایالات متحده علیه ایران هیچگاه مبادلات بشردوستانه را هدف قرار نداده و مبادلات بشردوستانه از طریق اروپا، چین، و دیگر کشورها در سراسر جهان ادامه مییابد. همانطور که مقامهای رسمی ایران هم اعتراف کردهاند، هیچ مشکلی برای دستیابی به غذا و فرآوردههای دارویی و بهداشتی که میلیاردها دلار ارزش دارد و همچنین دیگر اقلام بشردوستانه نداشته است.
در حالی که کمکهای بشردوستانه به ایران فرستاده میشود، همزمان باید بر رژیمی که به تنهایی میلیاردها دلار را به جای حمایت از مردم خود، صرف حمایت مالی از تروریسم، حمایت از رژیم بشار اسد و راهاندازی برنامه موشکهای بالیستیک و اتمی میکند، فشار وارد آورد.
دیدهبان حقوق بشر در آخرین گزارش خود میگوید که تحریمهای گسترده اقتصادی ایالات متحده علیه ایران، بر توانایی دولت این کشور بر پاسخدهی مناسب به پیامدهای درمانی بیماری کووید ۱۹ تأثیر منفی داشته و از ایالات متحده خواسته است با اقدامات فوری، منابع اساسی بشردوستانه را در طول این همهگیری از مجازات تحریمها معاف کند. دیدگاه شما درباره این گزارش دیدهبان حقوق بشر چیست؟
این کاملاً مشخص است که گزارش دیدهبان حقوق بشر، یک گزارش کاملاً دروغین است که بر پایه شواهد نادرست تهیه شده است. اگر شما به مبادلات انجام شده توسط ایران نگاه کنید متوجه میشوید که ارسال اقلام بشردوستانه به ایران به هیچوجه از اروپا و آسیا کاهش نیافته است.
این در حالی است که حتی رئیس بانک مرکزی ایران چند هفته گذشته در سخنانی که رادیو فردا هم آن را گزارش کرد، اعلام کرد که ایران در یک سال گذشته به بالغ بر ۱۵ میلیارد دلار برای دریافت اقلام ضروری و بشردوستانه دسترسی داشته است.
مقامهای درمانی و دیگران نیز اعلام کردهاند که ایران هیچ مشکلی برای دسترسی به دستگاههای تنفسی، کالاهای محافظت شخصی، ماسک و داروهایی که برای درمان در این بحران لازم است، ندارد. این گزارش حاصل کمپین ضد اطلاعاتی است که توسط جمهوری اسلامی اجرا و توسط نهادها و دیگرانی خارج از ایران حمایت میشود.
یکی از نگرانیهای عمدهای که این روزها برای ارسال کمکهای بشردوستانه به ایران وجود دارد، نرسیدن این کالاها به دست مردم ایران است. ایالات متحده از طریق چه راهکاری اطمینان حاصل میکند که این کمکها به دست مردم میرسد؟
این دقیقاً همان نگرانی است که دولت ایالات متحده نیز دارد. در گذشته کمکهای بشردوستانه به جای رسیدن به دست مردم، به دست مقامهای رژیم رسیده و آنها کمکهای بشردوستانه و کالاها را دزدیده و در بازار سیاه به قیمت بالا به فروش رساندهاند.
به همین دلیل است که دولت آمریکا از ارسال پول به ایران پرهیز میکند. آمریکا میداند که رژیم ایران این پول را صرف مردم خود نمیکند، بلکه صرف ملایان و فعالیتهای مخرب خود میکند. دقیقاً به همین دلیل است که ایالات متحده با درخواست ایران برای دریافت پنج میلیارد دلار وام از صندوق بینالمللی پول مخالفت کرده، زیرا ارسال هرگونه سرمایهای به ایران تنها به نفع رژیم است و به مردم ایران نمیرسد.
کمکهای بشردوستانه باید از طریق سازمانهای غیردولتی و بینالمللی قابل احترام و با عملکرد شفاف به ایران ارسال شود تا این اطمینان حاصل شود که پول با دور زدن حکومت، مستقیم به دست مردم ایران که واقعاً به آن نیاز دارند، میرسد.
یکی از اهداف اصلی تحریمهای ایالات متحده علیه ایران، پایان دادن به حضور نیروهای سپاه در منطقه است. آیا تغییراتی مشهود درباره کاهش فعالیتهای سپاه در منطقه دیده میشود؟
قطعاً شواهدی وجود دارد که نشان میدهد فعالیتهای نیروهای سپاه و گروههای حامیاش در لبنان، یمن، عراق و سوریه با بحران جدی بودجه روبهرو هستند و توانایی دستیابی به پولهایی که میخواهند وجود ندارد، زیرا رژیم ایران دیگر صدها میلیارد دلار پولی که در نتیجه توافق هستهای به دست آورده بود، در دسترس ندارد.
سپاه پاسداران در شرایط دردناک مالی قرار دارد، در حالی که امکان دریافت پول از سوی حامیانش وجود ندارد. به طور آشکار بودجههای محدود، آنها را با مشکل اجرای فعالیتهای مخرب خود در منطقه مواجه کرده است. اگر فشار تحریمهای اقتصادی علیه ایران بیشتر شود، رژیم ایران خود را در شرایط بسیار بد مالی، به مراتب بدتر از آنچه در حال حاضر در آن قرار دارد، خواهد دید.