یورونیوز - سندروم کودکان کاوازاکی که علائمی شبیه بیماری کووید ۱۹ دارد در چندین کشور اروپایی مشاهده شده است.
اداره بهداشت و سلامت بریتانیا هشدار داده در روزهای اخیر موارد زیادی از کودکانی که به سندرم پاسخ التهابی سیستمیک مبتلا شدهاند در بخش مراقبتهای ویژه بیمارستانهای سراسر این کشور بستری شدهاند.
این کودکان علائم بیماری کووید-۱۹ شدید، سندروم شوک سمی و همچنین بیماری کاوازاکی را داشتهاند. این کودکان البته تنها به بریتانیا محدود نبوده و در کشورهایی چون آمریکا، فرانسه، ایتالیا و اسپانیا هم گزارش شده است. نکته قابل توجه در خصوص این سندروم این است که علائمی مشابه با ویروس کرونا دارد.
متخصصان حوزه پزشکی در ایتالیا و بریتانیا در حال بررسی ارتباط احتمالی این بیماری التهابی شدید در بین کودکان با ویروس کرونا هستند.
پزشکان در شمال ایتالیا اخیرا شمار زیادی از کودکان زیر ۹ سال مبتلا به بیماری کاوازاکی را که در مناطقی از آسیا شایع است، گزارش کردهاند.
وزیر بهداشت بریتانیا در گفتوگویی رادیویی در اینباره تصریح کرد: «این یک بیماری جدید است که فکر میکنیم امکان دارد در اثر ویروس کرونا ایجاد شده باشد. ۱۰۰ درصد در این زمینه اطمینان نداریم چرا که تست کرونای برخی از افراد مبتلا مثبت نبوده است. بنابراین در حال انجام تحقیقات زیادی روی این موضوع هستیم.»
بیماری کاوازاکی چیست؟
بیماری کاوازاکی نوعی سندروم است که اغلب در بین کودکان زیر پنج سال مشاهده میشود و در آن شریانها دچار ورم و التهاب میشوند. در این عارضه غدد لنفاوی پوست و غشاری محیطی بینی، گلو و دهان دچار التهاب میشود.
این بیماری البته معمولا دوره ۱۲ روزه دارد اما تشخیص و درمان زودهنگام این عارضه بسیار مهم است چرا که ضمن کوتاه تر کردن دوره بیماری، احتمال وقوع مشکلات قلبی در آینده را کاهش میشود. در پی این بیماری ممکن است عروق بیش از اندازه لازم بزرگ شوند و یک آنوریسم را تشکیل دهند و یا سبب باریک شدن عروق شوند و کودک را در معرض خطر لخته خون بزرگ قرار دهند.
از علائم این بیماری میتوان به تب بالا، .قرمز شدن شدید چشم ها، بروز جوشهای قرمز رنگ در بدن و همچنین در ناحیه تناسلی، قرمزی، خشکی و ترک خوردن لب ها و ورم و قرمز شدن زبان و همچنین ورم و قرمزی پوست کف دست، پا، غدد لنفاوی گردن و قسمت های دیگر بدن اشاره کرد.
ارتباط بین کاوازاکی و کووید ۱۹ چیست؟
در کشورهایی که شیوع ویروس کرونا بیشتر بوده، موارد بیشتری از ابتلای کودکان به بیماری کاوازاکی گزارش شده است. برخی از این کودکان به کووید ۱۹ نیز مبتلا شده اند و برخی نیز خیر.
هنوز مشخص نیست دقیقا چه ارتباطی بین کاوازاکی و کووید ۱۹ وجود دارد اما پژوهشگران در حال بررسی علت افزایش ناگهانی آمار ابتلا به کاوازاکی در بین کودکان هستند. وزیر بهداشت فرانسه به پارلمان این کشور اعلام کرده اخیرا، ۱۵ مورد کودک به کاوازاکی مبتلا شدهاند اما پاسخ تست کرونای همه آنها مثبت نبوده است.
انجمن کودکان اسپانیا هشدار داده است در صورت بروز چنین علائمی در میان کودکان باید هرچه سریعتر به مراکز پزشکی و بهداشتی مراجعه شود. البته این نهاد اسپانایی اعلام کرده خانوادهها نباید نگران باشند اما در عین حال باید در خصوص شناسایی و درمان سریع این بیماری توجه به خرج دهند.
پروفسور سیمون کنی، مدیر کلینک ملی مرکز سلامت همگانی NHS در انگلستان در این خصوص میگوید: «بیماری کاوازاکی یک سندروم نادر است و شیوع و بروز آن در مقیاس بالا چندان رایج نیست. باید توجه داشت که در حال حاضر عوارض جدی برای کودکانی که به کووید ۱۹ مبتلا میشوند مشاهده میشود اما در عین حال لزوم دقت و مراجعه سریع به مراکز درمانی در حل هرچه سریعتر این مشکل برای کودکان ضروری و لازم به نظر میرسد.»
کارشناسان می گویند هنوز مشخص نیست که آیا ارتباط مستقیمی بین ویروس کرونا و بیماری کاوازاکی وجود دارد یا خیر اما تحقیقات همچنان در این زمینه ادامه دارد.
تا کنون طبق تحقیقات تصور میشد که کودکان به نسبت والدین و یا پدربزرگ-مادربزرگهای خود نسبت به ویروس جدید کرونا کمتر آسیبپذیر هستند اما بیماری مرموز التهابی جدید در بریتانیا، اسپانیا و ایتالیا ممکن است نیازمند ارزیابیهای جدید در این زمینه باشد.
وزیر بهداشت بریتانیا در عین حال تاکید کرد موارد ابتلا به این بیماری اندک بوده با این حال، بیماری نیز از نوع سندرومهای نادر محسوب میشود. وی به آمار دقیق در این زمینه اشارهای نکرد.
چگونه میتوان به ارتباط احتمالی کووید ۱۹ و کاوازاکی پی برد؟
پروفسور رابرت توللو متخصص قلب و عروق در بیمارستان سلطنتی کودکان در بریستول به یورونیوز میگوید: «ممکن است موراد بسیار حادتری از بیماری کاوازاکی وجود داشته باشد که در این مرحله قابل تشخیص نباشد.»
این متخصص قلب و عروق ادامه میدهد: «متاسفانه باید بپذیریم که ماهها طول میکشد که اپیدمیولوژیستها به ما اطلاع دهند آیا پیوندی میان کاوازاکی و کووید ۱۹ وجود دارد یا خیر. این اصلا پرسش سادهای نیست و موضوع بسیار پیچیدهای به شمار میرود. اما در عین حال والدین باید این نکته را در نظر داشته باشند که هر نوع تبی به معنای ابتلا به کووید ۱۹ نیست و با توجه به نزدیکی علائم کاوازاکی و کووید ۱۹ خانوادهها باید در صورت مشاهده این علائم حتما کودک خود را به پزشک یا مراکز درمانی معرفی کنند.»
سازمان جهانی بهداشت چه میگوید؟
مسئولان سازمان جهانی بهداشت روز چهارشنبه ۲۹ آوریل اعلام کردند که در حال بررسی این سندروم نادر هستند. دکتر ماریا ون کرکور مدیر فنی ویروس کرونا در برنامههای فوریتهای بهداشتی WHO در این خصوص میگوید: «به صورت کلی کودکان به دلیل شرایط فیزیکی بیشتر در معرض ابتلا به بیماریها هستند اما عموما این بیماریها خفیف ارزیابی میشوند. اما در عین حال برخی از کودکان هستند که به بیماری شدید مبتلا شده و حتی جان خود را نیز از دست دادهاند.»
او در ادامه تاکید کرد: «گزارشهایی در خصوص ابتلای کودکان اروپایی به سندروم کاوازاکی دریافت کردهایم اما این موارد بسیار نادر هستند.»
خانم ون کرکور همچنین افزود: «ما از شبکه جهانی پزشکان خواستهایم که در مقابل این موضوع هوشیار باشند تا بتوانیم اطمینان حاصل کنیم که در خصوص این التهاب نادر به صورت کامل به تمام ابعاد ماجرا اشراف داریم. این باعث میشود سریعتر و بهتر بتوانیم به درک خود از این خطر بهبود بخشیم و به راهنمای کاملی از درمان دست یابیم.»
این مسئول سازمان جهانی بهداشت البته تایید میکند هنوز موارد گزارش شده از این سندروم بسیار نادر است و جز در چند کشور محدود، در سایر بخشهای جهان موارد مشابهی گزارش نشده است.
نماینده ایران در اوپک به کما رفت