بی بی سی - کن کوچینلی، کفیل قائممقام وزارت امنیت داخلی آمریکا در پاسخی توییتری به محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، در خصوص مبادله زندانیان پاسخ داده است و خطاب به آقای ظریف گفته "شما جز حرف زدن کاری نمیکنید".
آقای کوچینلی در یک رشته توییت گفته: "بعد از اینکه ماهها تلاش کردیم تا سیروس عسگری را برگردانیم، حالا ناگهان از خواب پریدی و میگویی که واقعا میخواهی برگردد و میگویی میخواهد تمام شهروندانتان برگردند".
(2/x) We have 11 of your citizens who are illegal aliens who we have been trying to return to your country. You suddenly SAY you want them back, so how about you send a charter plane over and we'll return all 11 at once? If you've been speaking truth these last few weeks...
-- Acting Deputy Secretary Ken Cuccinelli (@HomelandKen) May 11, 2020
محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران امروز با تکرار پیشنهاد ایران درباره تبادل زندانیان با آمریکا گفته بود که آمریکا هنوز درباره تبادل زندانیان پاسخی نداده است. آقای ظریف همچنین گفته بود اگر تست کرونای سیروس عسگری، ایرانی محبوس در آمریکا منفی شود او با اولین پرواز به ایران باز خواهد گشت.
چند روز پیش گزارشهایی منتشر شد که سیروس عسگری، استاد دانشگاه شریف، در بازداشتگاهی در آمریکا به کرونا مبتلا شده است.
اکنون معاون وزارت امنیت داخلی آمریکا نوشت که "۱۱ شهروند شما به عنوان مهاجر غیرقانونی در آمریکا هستند که ما تلاش کردیم آنها را بازگردانیم. ناگهان شما میگویید خواستار بازگشت همه آنها هستید. نظرتان چیست که یک هواپیمای چارتر بفرستید و ما آنها را یکجا بازگردانیم؟"
آقای کوچینلی خطاب به محمد جواد ظریف گفته: "واقعا میخواهید شهروندانتان بازگردند؟ طفره نروید، یک هواپیما بفرستید. دنیا دارد نگاه میکند... و منتظر همان نتایج همیشگی هستند، که شما جز حرف زدن کاری نمیکنید".
این اظهارت آقای کوچینلی در حالی بیان میشود که آقای ظریف گفته ایران پیشنهاد تبادل زندانی نخستین بار در مهر ماه ۱۳۹۷ مطرح کرد اما "از آن زمان آمریکاییها به ما پاسخی ندادهاند و هنوز هم در این زمینه پاسخی ارائه نکردهاند".
روز گذشته هم علی ربیعی، سخنگوی دولت ایران گفته بود ایران هیچ شرطی برای مبادله زندانیان ندارد و آماده است بدون میانجیگری کشور ثالث در این رابطه اقدام کند.
ساعاتی بعد، دونالد ترامپ، رییس جمهوری آمریکا گزارش مجله تایم درباره پیشنهاد آقای ربیعی برای مبادله زندانیان را در توییترش بازنشر کرد. آقای ترامپ هنگام بازنشر این خبر درباره آن اظهار نظر نکرده است.
آقای ربیعی همچنین امروز طی سخنانی گفته بود که ایران آمادگی دارد به جز مبادله زندانیان با آمریکا این مبادله را با سایر زندانیان از اتباع دیگر کشورها هم انجام دهد.
در روزهای گذشته، گمانهزنیها درباره احتمال مبادله دستکم دو زندانی با آمریکا بالا گرفته بود.
گمانهزنی درباره آزادی مایکل وایت و سیروس عسگری
سیروس عسگری ۵۹ سال دارد و سه ساله گذشته را در آمریکا محبوس بوده است. او در آمریکا از اتهام سرقت اسرار تجاری تبرئه شد اما پلیس مهاجرت و گمرک ایالات متحده (ICE)، مجددا او را برای اخراج به ایران تا تشکیل دادگاه بازداشت کرد.
به دنبال درخواستهای مکرر ایران، خبرگزاری رویترز به نقل از مقامهای آمریکایی و ایرانی در گزارشی نوشت که انتظار میرود سیروس عسگری بعد از دریافت مجوز پزشکی آزاد شود.
خبرگزاری رویترز همچنین خبر داد که آزادی او ممکن است بخشی از یک مبادله زندانی میان دو کشور باشد چون منابع مطلع در ایران می گویند که تهران هم آماده مشارکت در یک مبادله است.
پیش از این، همسر آقای عسگری، همر به رسانههای داخلی ایران گفته بود آمریکا میخواهد از آقای عسگری برای مبادله زندانیانی که در ایران دارد "استفاده کنند".
به گزارش رویترز، مایکل وایت سرباز سابق نیروی دریایی آمریکا که در سال ۲۰۱۸ در ایران بازداشت شد از "نامزدهای بالقوه" مبادله زندانی به شمار میآید. مایکل وایت اواخر اسفند ۱۳۹۸ از حبس به مرخصی استعلاجی رفت. در تصویری که از آقای وایت پس از آزادی منتشر شده او ماسکی بر صورت دارد.
پس از مرخصی او، وزارت خارجه آمریکا با تشکر از سفارت سوئیس، گفته بود تلاش میکند تا مایکل وایت و دیگر شهروندان آمریکایی که از نظر آمریکا "به ناحق" در ایران زندانی هستند به آزادی کامل برسند. آمریکا همچنین از ایران خواست تا سیامک نمازی، باقر نمازی و مراد طاهباز را هم با دلایل بشردوستانه آزاد کند.
یکسال پیش، محمد جواد ظریف گفته بود که این کشور شش ماه پیش به آمریکا پیشنهاد تبادل زندانی داده است.
زمانی که آقای ظریف برای پیشنهاد تبادل زندانی از سوی ایران مشخص کرده تقریبا همان زمانی است که آمریکا تحریمهای هستهای ایران را برگرداند.
در آن زمان آقای ظریف گفته بود که ایران اتهامات زندانیان خود در آمریکا را "ساختگی" میداند و آمریکا هم اتهام زندانیان خود را در ایران. او خطاب به آمریکا گفت: "بیایید تبادل (زندانی) کنیم. من آماده این کار هستم و اختیار کافی برای انجام آن را دارم."
در واکنش به این پیشنهاد یک سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفته بود دولتش به دفعات خواهان آزادی زندانیان آمریکایی در ایران شده و به صحبتهای آقای ظریف توجه میکند، اما "ایران میتواند جدیت خود در مسائل کنسولی، از جمله ایرانیان متهم یا محکوم در ارتباط با نقض قوانین تحریم آمریکا را، با آزادی فوری زندانیان آمریکایی نشان دهد."
کمپین حقوق بشر ایران این سخن آقای ظریف که برای مبادله زندانی "اختیار کافی" دارد را "اعترافی خیره کننده" نسبت به این موضوع دانست که این زندانیان به عنوان گروگان سیاسی تحت بازداشت هستند.