احسان مهرابی - ایران وایر
اعتراضهای اخیر آمریکا که در پی مرگ «جرج فلوید»، شهروند افریقایی-آمریکایی رخ داد، بهطور گستردهای در رسانههای ایران انعکاس یافته است. رسانههای وابسته به جناح تندرو در ایران درحالیکه در برابر اتفاقات داخلی ازجمله آتشسوزی جنگلها به حداقلها کفایت کردهاند، اخبار آمریکا را بهطور گستردهای پوشش میدهد. پوشش اخبار آمریکا با اغراق و در برخی موارد با جعل اخبار همراه بوده است. «علی شکوریراد»، فعال سیاسی اصلاحطلب نحوه پوشش اخبار ناآرامیهای آمریکا را در صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران و دوگانگی این روش با نحوه پوشش اعتراضات داخلی «مشمئزکننده» خوانده است. «فائزه هاشمی»، فعال اصلاحطلب هم گفت «کشته شدن یک سیاهپوست به دست پلیس آمریکا و برخورد خشونتآمیز با اعتراضات در آنجا وحشتناک است و باید آن را محکوم کرد اما اینکه کسانی در ایران آن را محکوم کنند که خودشان اعمالشان بدتر از دولت آمریکا است، باورکردنی نیست و خندهدار است.»
بااینحال، رسانههای حکومتی ازجمله باشگاه خبرنگاران جوان و روزنامه کیهان، درباره افول آمریکا سخن میگویند. باشگاه خبرنگاران جوان در گزارشی درباره نظرات کاربران مجازی، افول آمریکا را «بهای خون شهید سلیمانی» میداند.
گزارش زیر فهرست هفت خبر جعلی است که در یک هفته اخیر از سوی رسانههای حکومتی درباره اعتراضات آمریکا منتشر شده است.
۱- فروشگاه حلال وسط استارباکس یا مکدونالد!
«فواد ایزدی»، کارشناس مسایل بینالملل که به دلیل تسلط به زبان انگلیسی، اغلب بهعنوان کارشناس، مواضع حکومت ایران را در گفتگو با رسانههای خارجی تشریح میکند، در گفتگویی با صداوسیما، با اشاره به اینکه مجموعهای از افرادی که در تظاهرات هستند، نگاه انقلابی و هوشمند دارند، اظهار داشت: «یکی از افرادی که من کارش را دیدم در اوکلند کالیفرنیا پیام داده بود که مردم خشمگین به شرکتهای زنجیرهای تعرض میکنند اما وسط استارباکس یا مکدونالد یک فروشگاه حلال هست که آن را دست نزدند. معلوم است که نگاه میکنند ببینند این چیه...»
از بحث واکنش مردم آمریکا به اجناس حلال که بگذریم، مطرح کردن اینکه فروشگاهی در دل کافه و فستفودهای زنجیرهای وجود دارد، نادرست است.
👈مطالب بیشتر در سایت ایران وایر
۲- قطعی اینترنت در واشنگتن
قطعی اینترنت در واشنگتن دی سی از سوی برخی کاربران اصولگرای شبکههای اجتماعی مطرح شد. سایت اصولگرای مشرق نیوز هم خبری دراینباره منتشر کرد که در آن به نقل از صفحه توییتری خبرگزاری Al Sura آمده بود: «بنا بر اعلام برخی منابع خبری خبرهایی از قطعی اینترنت در واشنگتن DC مخابره شده است.»
این در حالی است که گروه نت بلاکس که وضعیت اینترنت را در همه کشورها رصد میکند، گزارش داد که در مدت مورداشاره، هیچ اختلالی در اینترنت واشنگتن رخ نداده است. اعتمادآنلاین هم خبر قطعی اینترنت در پایتخت ایالت متحده امریکا را تکذیب کرد.
۳- توقف توییتر در آمریکا براساس دستور ترامپ
روزنامه کیهان در تاریخ ۹ خرداد خبری با عنوان «آمریکا برای مقابله با آشوبها رسانههای اجتماعی را تعطیل کرد» منتشر کرد. در این خبر آمده بود: «دولت آمریکا که سال ۱۳۸۸ جلوی تعطیلی موقت توییتر به دلیل ارتقا سیستم را گرفته و از این رسانه خواسته بود، برای شعلهور نگهداشتن آشوبهای خیابانی در ایران، فعالیت خود را متوقف نکند، اکنون عکس این اقدام را در آمریکا انجام داده است و «دونالد ترامپ» رییسجمهور آمریکا، طی حکمی، فعالیت رسانههای اجتماعی در این کشور را متوقف کرده است.»
اما درواقع، ترامپ دستوری مبنی بر ایجاد تغییراتی در بخش ۲۳۰ قانون «رفتار سالم در ارتباطات» را صادر کرده است که میتواند حاشیه امن رسانههای اجتماعی را از بین ببرد. این دستور در پی قرار دادن بخش راستیآزمایی زیر توییتهای ترامپ از سوی توییتر صادر شد. در حقیقت ابتدا یک شبکه اجتماعی برای سخنان رییسجمهور برچسب درستیسنجی گذاشت و رییسجمهور در یک اقدام تلافیجویانه خواستار تغییر یک ماده قانونی شد.
براساس بند ۲۳۰ قانون رفتار سالم در ارتباطات، شبکههای اجتماعی عمدتا مسئول محتویاتی که کاربران پست میکنند نیستند، اما میتوانند «با نیت خیر دست به انسداد» برخی از پستها بزنند؛ مثلا صحنههای مستهجن، منعکسکننده آزار یا خشونت را حذف کنند.
دستور رییسجمهوری آمریکا اشاره میکند که این مصونیت حقوقی درصورتیکه یک شبکه اجتماعی پستهای کاربران را ویرایش کند مصداق نخواهد داشت و خواستار مصوبهای در کنگره برای «حذف یا تغییر» بند ۲۳۰ میشود.
۴- هواپیماهای جنگی که خواب را از چشم ساکنان واشنگتن میرباید
«مرضیه هاشمی»، مجری آمریکاییالاصل شبکه پرستیوی که دستگیریاش در جریان آخرین سفرش به آمریکا خبرساز شد، در گفتگو با صداوسیما به زبان فارسی از مشاهدات دوستان و اقوامش از شرایط آمریکا گفت: «دو شب پیش با دخترخواهرم در واشنگتن دیسی صحبت میکردم. میگفت که نصفهشب نمیتواند بخوابد چون سروصدای هواپیماهای جنگی که مرتب میآیند. فکر میکنم نیروها آنجا کاملا آمادهباش هستند. با بچههای دیگر صحبت کردم. میگویند وقتی به تظاهرات میرویم اینترنت و تلفن همهچیز قطع است.» جالب اینجاست که او در پایان صحبتهایش تاکید کرد: «البته این را من خودم در خبر ندیدم.»
۵- آمارهای تقریبی و نادقیق
شبکه خبر در مشروح خبرهای سه شنبه ۱۳ خرداد، همه اخبار مربوط به سرکوب خشونتآمیز معترضان آمریکایی را کنار هم قرار داد و با اغراق برخی واقعیتها گزارشی منتشر کرد. در این گزارش ادعا شده بود که در «بیشتر ایالتهای آمریکا» مقررات منع آمدوشد اعمال شده است. این در حالی است که در شهرهایی واقع در حدود ۲۰ ایالت از ۵۰ ایالت آمریکا مقررات منع آمدوشد اعمال شده است.
شبکه خبر در گزارش دیگری که یکشنبه ۱۱ خرداد منتشر شده بود، در تناقض با این ادعا، اشاره میکند که در ۲۵ شهر ایالاتمتحده مقررات منع آمدوشد اجرا شده است. این گزارش میافزاید که تظاهرات در ۱۶ ایالت و ۲۵ شهر «جدی» شده است.
۶- ارجاع به آمار نادرست مرگ سیاهپوستان در سال ۲۰۱۲
همچنین، در گزارش ۱۱ خرداد و گزارشهای دیگر شبکه خبر، از گفتگو با «نفتا فریمن» با عنوان «عضو اتحاد سیاهپوستان برای صلح» استفاده شده که در بخشی از این گفتگو، به آمار کشتار سیاهپوستان که در سال ۲۰۱۴ منتشر شده استناد میشود. براساس این آمار، در هر ۲۸ دقیقه یک سیاهپوست کشته میشود. این آمار براساس آماری مبنی بر کشته شدن ۳۱۳ نفر سیاهپوست غیرمسلح در سال ۲۰۱۲ مطرح شده بود. روزنامه واشنگتن پست دو سال بعد (۲۰۱۴) به بررسی این ادعا پرداخت. این روزنامه نوشت که ۴۴ درصد افرادی که در سال ۲۰۱۲ کشته شدند (۱۳۶ نفر) در هنگام مرگ هیچ اسلحهای همراه نداشتهاند. این روزنامه پس از ارایه دلایل مختلف تصریح کرد که ادعای کشته شدن یک افریقایی-امریکایی در هر ۲۸ ساعت در سال ۲۰۱۲ نادرست است.
👈مطالب بیشتر در سایت ایران وایر
۷- ادعای وضعیت نامناسب معترضان دستگیرشده بدون ذکر منبع
باشگاه خبرنگاران جوان مطالبی با عنوان این روزها در زندان های آمریکا چه می گذرد؟ منتشر کرد که در آن ادعاهایی ازجمله برخوردهای خشونتآمیز با دستگیرشدگان آمریکایی و ازجمله مرگ یکی از معترضان در زندان مطرح میشود. نکته اینجاست که این مطالب به نقل از کاربران شبکههای اجتماعی که حتی به نام و یا تصویر مطالب آنها اشارهای نشده منتشر شده است.
ناگفتههای قتلهای زنجیرهای از زبان دری نجفآبادی