زمزمه برکناری یا استعفای محمدعلی شهیدی محلاتی از بنیاد شهید و امور ایثارگران از مدتها پیش به دلیل بیماری شنیده میشد.
سال گذشته او به دلیل درآوردن غدهای از ریهاش در بیمارستان بستری شد و چند بار بعد از آن هم به بیمارستان رفت. با این حال همواره رفتن او از بنیاد شهید تکذیب میشد تا نهایتا استعفای او در ۱۷ خرداد ۹۹ رسما اعلام شد.
با استعفای محمدعلی شهیدی محلاتی از ریاست بنیاد شهید و معاونت ریاست جمهوری تعداد روحانیون کابینه حسن روحانی به یک نفر رسید.
بجز خود حسن روحانی در حال حاضر فقط محمود علوی٬ وزیر اطلاعات که طبق قانون باید مجتهد باشد٬ تنها روحانی دولت دوازدهم است و از این نظر فقط با دورهای از دولت اول محمود احمدی نژاد قابل مقایسه است.
محمد علی شهیدی محلاتی، حلقه پیوند روحانیون محافظهکار با دولت حسن روحانی بود. او داماد رسولی محلاتی، باجناق ناطق نوری و پدر همسر پسر ارشد مهدوی کنی بود. تا دو-سه سال پیش اعضای این خانواده چه در دولت و چه در نهادهای دیگر حکومت همچنان نفوذ و قدرت داشتند.
هاشم رسولی محلاتی، پدر همسران علی اکبر ناطق نوری، محمدعلی شهیدی و عباس آخوندی که مسئول دریافت وجوهات و مسائل شرعی دفتر آیتالله خامنهای بود، پارسال درگذشت.
آقای رسولی محلاتی نخستین رئیس شورای سیاستگذاری ائمه جمعه و عضو سابق مجلس خبرگان رهبری بود. علی اکبر روحانی مشهورترین عضو این خانواده نیز تا کمتر از سه سال پیش مسئولیت مهمی در دفتر رهبر ایران داشت.
او که زمانی از مهمترین و متنفذترین روحانیون محافظهکار و از اعضای مهم جامعه روحانیت مبارز، یکی از دو تشکل مهم روحانیون محافظهکار بود، سالهاست که در حاشیه سیاست قدم میزند.
رئیس مجلس چهارم و پنجم پس از پایان دوره پنجم مجلس به بیت رهبری رفت و رئیس دفتر بازرسی دفتر رهبر ایران شد.
اما سه سال پیش در اوج رقابتهای انتخاباتی ریاست جمهوری، ناگهان گزارشهای تایید نشده خبر از استعفای او از ریاست دفتر بازرسی بیت رهبری دادند.
از او نقل شد که چون میخواهد از نامزدی حسن روحانی حمایت کند از سمت خود کنارهگیری میکند که "شائبه جانبداری دفتر رهبری" را از بین ببرد.
چند ماه بعد استعفایش قبول شد و حسین فدایی از جمعیت ایثارگران جایگزین او شد. آقای ناطق نوری اکنون عضو حقیقی مجمع تشخیص مصلحت نظام است.
عباس آخوندی٬ داماد کوچکتر خانواده رسولی محلاتی که از آغاز دولت حسن روحانی در سال ۱۳۹۲ وزیر راه و شهرسازی بود٬ اختلافاتش با دولت دوم حسن روحانی بالا گرفت و نهایتا در مهر ۱۳۹۷ استعفا داد.
او خودش را برای شهرداری تهران نامزد کرده بود اما در رقابتی نزدیک در مقابل پیروز حناچی بازنده شد.
محمدعلی شهیدی محلاتی٬ عضو دیگر این خانواده با آنکه شهرت کمتری نسبت به باجناقهای خود دارد٬ اما به واسطه رابطه خانوادگیاش مشاغل مهمی در اختیار داشته است.
او از کم حاشیهترین و کم سروصداترین اعضای دولت حسن روحانی بود. در ۱۶ سال گذشته که بنیاد شهید و امور ایثارگران زیر مجموعه دولت شد٬ این نهاد تاکنون سه رئیس داشته است.
نخست حسین دهقان٬ از فرماندهان ارشد سپاه در دوره جنگ و فرمانده پیشین نیروی هوایی سپاه٬ در دولت محمد خاتمی رئیس این بنیاد شد که ریاستش تا پایان دوره اول ریاست جمهوری محمود احمدینژاد ادامه داشت.
در دولت دهم محمود احمدی نژاد نزدیکترین یارانش را به ریاست سازمانها و نهادهای زیر نظر ریاست جمهوری گمارد؛ از جمله مسعود زریبافان از نزدیکترین اطرافیانش را رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران کرد.
گفته میشد آقای شهیدی که سابقه همکاریاش با آقای روحانی به مجلس سوم باز میگشت به دلیل روابط خانوادگیاش٬ نماینده روحانیون محافظهکار در دولت بود.
محمدعلی شهیدی محلاتی کیست؟
در سال ۱۳۲۸ در محلات به دنیا آمد. در ابتدای انقلاب عمدتا مشاغلی از سوی روحانیون محافظهکار همچون محمدرضا مهدوی کنی و محمد مفتح به او واگذار شد.
مدتی معاون آقای مفتح در کمیته امداد امام خمینی بود و سپس در زمان ریاست محمدرضا مهدوی کنی در کمیتههای انقلاب اسلامی٬ مسئول کمیته منطقه ۱۱ تهران شد.
او که پیوند خوبی با نهادهای نظامی و انتظامی داشت٬ مدتی به شهربانی منتقل شد و مسئول نشریه پلیس بود.
او علاوه بر خانواده رسولی محلاتی با خانوادههای مهدوی کنی و خزعلی نیز نسبت سببی دارد.
او پدر همسر محمد سعید مهدوی کنی٬ پسر ارشد محمدرضا مهدوی کنی٬ دبیرکل سابق جامعه روحانیت مبارز و رئیس مجلس خبرگان رهبری (درگذشت ۱۳۹۳) و پدر همسر علیرضا خزعلی٬ فرزند ابوالقاسم خزعلی٬ عضو ارشد جامعه مدرسین حوزه علمیه قم و از اعضای سابق شورای نگهبان (درگذشت ۱۳۹۴) بود.
آقای شهیدی محلاتی در میانه دهه شصت خورشیدی معاون حقوقی و پارلمانی وزارت سپاه بود و سپس توانست از محلات نماینده مجلس سوم شود.
پس از جنگ ایران و عراق همزمان با نمایندگی در مجلس با حکم آیتالله خامنهای٬ رئیس عقیدتی سیاسی نیروی هوایی ارتش (معادل دفتر نمایندگی ولی فقیه) شد.
او با دولتهای محمود احمدی نژاد از سال ۱۳۸۵ تا ۱۳۹۰ همکاری داشت.
ابتدا از سال ۱۳۸۵ تا ۱۳۸۸ معاون معاون کنسولی، امور مجلس و ایرانیان وزارت امور خارجه بود و در دولت دوم او رئیس دفتر ویژه بازرسی نهاد ریاستجمهوری او شد.
دو سال بعد آقای شهیدی محلاتی از این سمت دولتی خود کنارهگیری کرد و گفته علتش این بوده که میخواسته خود را نامزد نمایندگی مجلس کند.
با این حال او که یک دوره تجربه نمایندگی مجلس را داشت دیگر به مجلس راه نیافت و با روی کار آمدن حسن روحانی٬ هفت سال معاون او و رئیس بنیاد شهید شد.