Monday, Jun 15, 2020

صفحه نخست » بلومبرگ: اروپایی‌ها قطعنامه‌ای برای «‌توبیخ دیپلماتیک» ایران آماده کرده‌اند

EUIRI_061420.jpgایران اینترنشنال - مجله بلومبرگ گزارش داد سه کشور فرانسه،‌ آلمان و بریتانیا پیش‌نویس قطعنامه‌ای را در آستانه نشست شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تهیه کرده‌اند که از ایران می‌خواهد با بازرسی‌های این آژانس «همکاری کامل» داشته باشد.

بلومبرگ روز دوشنبه ۲۶ خردادماه گزارش داد به بخشی از پیش‌نویس قطعنامه‌ای دست پیدا کرده که بریتانیا،‌آلمان و فرانسه در پی شکایت بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، برای نشست پیش روی شورای حکام این آژانس تهیه کرده‌اند.

این گزارش نوشته، بیانیه مورد اشاره در صورت تصویب نخستین «توبیخ دیپلماتیک» ایران پس از سال ۲۰۱۲ خواهد بود.

55555.jpgقطعنامه کشورهای اروپایی که پیش‌بینی می‌شود از حمایت آمریکا نیز برخوردار شود، درباره عدم دسترسی دادن ایران به آژانس «تحت پروتکل الحاقی» ابراز نگرانی جدی کرده است.

«پروتکل الحاقی» که یکی از امتیازات به دست‌ آمده در برجام بود، به آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اجازه می‌دهد تا بازرسی‌های فوری ترتیب دهد.

این خبر ساعتی پس از آن منتشر می‌شود که رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، با هشدار به جمهوری اسلامی از مقام‌های ایران خواست فورا دسترسی بازرسان با به دو مکانی که این آژانس تعیین کرده را فراهم کنند.

او طی بیانیه‌ای گفت:‌«من با نگرانی شدید اعلام می‌کنم که از چهار ماه پیش ایران از دسترسی ما به دو سایت جلوگیری کرده و نزدیک به یک سال است از گفت‌وگوی جدی برای شفاف‌سازی درباره پرسش‌های ما مربوط به مواد هسته‌ای اعلام‌نشده احتمالی و فعالیت هسته‌ای خودداری کرده است.»

علی ربیعی،‌ سخنگوی دولت،‌ در واکنش به این اظهارات طی نشست خبری هفتگی خود از «سیاسی شدن بازرسی فنی» آژانس انتقاد کرد و گفت: «ایران شفاف‌ترین برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای در جهان» را دارد.

بلومبرگ نوشته در صورت تصویب این قطعنامه تنش‌ها درباره برنامه هسته‌ای ایران افزایش خواهد یافت.

این قطعنامه باید در جلسه شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی که در اواخر این هفته برگزار می‌شود ارائه شود که ممکن است با اجماع به تصویب برسد یا با رای‌گیری هیاتی متشکل از ۳۵ کشور مواجه شود.

ایران آژانس بین‌المللی انرژی را تهدید به «واکنش درخور» کرد

رادیو فردا - سخنگوی وزارت خارجه ایران با تهدید آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، گفت: « اگر آژانس تصمیم غیر سازنده‌ای در مورد ایران بگیرد، امکان دارد که ایران واکنش درخوری نشان دهد».

عباس موسوی که روز دوشنبه ۲۶ خرداد در یک نشست خبری سخن می‌گفت، درباره واکنش ایران توضیحی نداد و گفت: «خودشان حدس خواهند زد که این تصمیم چه خواهد بود».

روز دوشنبه قرار است شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نشست فصلی خود را به مدت چهار روز آغاز کند که بررسی گزارش مدیرکل دربارهٔ برنامه اتمی ایران نیز در دستور کار آن است.

آژانس بین‌المللی انرژی روز ۱۶ خرداد نسبت به ادامه ممانعت ایران از بازرسی برخی سایت‌ها ابراز «نگرانی جدی» کرد و گفت ممکن است فعالیت‌هایی که قبلا در این سایت‌ها صورت گرفته است، در راستای «برنامه تولید سلاح‌های هسته‌ای» بوده باشد.

به گزارش آژانس در یکی از سایت‌ها که در سال‌های ۲۰۰۳ و ۲۰۰۴ تخریب شده، احتمالا ایران ذخیره اورانیوم طبیعی داشته و عملیاتی برای از بین بردن رد اورانیوم انجام شده است.

همچنین در سایت دیگری که تخریب شده، احتمالا آزمایش انفجاری، شامل تست حفاظتی برای آشکارسازهای نوترونی در سال ۲۰۰۳ انجام گرفته باشد.

سخنگوی وزارت خارجه ایران اما طرح این گزارش را بر «مبنای ادعاهای جاسوسی» اسرائیل و «شخصیت نتانیاهو» دانسته و گفته است این موضوع بسته شده است.

اشاره آقای موسوی به اظهارات نخست‌وزیر اسرائیل مبنی بر دستیابی به «آرشیو گسترده اطلاعات» از برنامه‌ هسته‌ای ایران باز می‌گردد.

بنیامین نتانیاهو در بهار ۱۳۹۷ در یک نشست خبری از حدود ۵۰ هزار سند و هزاران لوح فشرده از آرشیو اتمی ایران رونمایی کرد.

👈مطالب بیشتر در سایت رادیو فردا

نخست وزیر اسرائیل در آن زمان گفت هدف اولیه ایران از راه‌اندازی برنامه اتمی‌ خود، دستیابی به جنگ‌افزار هسته‌ای بوده و در حالی که سال ۱۳۹۴ با قدرت‌های جهانی برجام را امضا کرد، این اسناد را از بین نبرد و آن را در انباری در شورآباد در حومه تهران پنهان کرد.

بعد از آن، اسرائیل اعلام کرد ایران در سایت «تورقوزآباد» در نزدیکی تهران انبار مواد هسته‌ای داشته، موضوعی که وزارت امور خارجه ایران آن را «دروغ، نسنجیده و بی‌محتوا» خواند و عباس عراقچی، معاون وزیر امور خارجه ایران هم گفت که به باور او «عده‌ای نتانیاهو را سر کار گذاشته‌اند».

اما آژانس بعد از یک بازرسی از این سایت ردپای اورانیوم غنی‌سازی شده در آن را تایید کرد و از ایران خواست منشا اورانیوم را اعلام کند؛ موضوعی که بعد از حدود دو سال، ایران نه توضیحی به آژانس داده و نه با بازرسی دوباره از این سایت موافقت کرده است.

پس از انتشار گزارش آژانس، بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل بار دیگر قدرت‌های جهانی را به وضع تحریم‌های سخت‌تر علیه جمهوری اسلامی فرا خواند.



Copyright© 1998 - 2025 Gooya.com - سردبیر خبرنامه: [email protected] تبلیغات: [email protected] Cookie Policy