نماینده اردبیل در مجلس در واکنش به سخنان معاون اول قوه قضاییه درباره دادن فرصت «توبه» دادن به متهمان که برخی آن را اشاره به اکبر طبری معاون اجرایی پیشین حوزه ریاست این قوه دانستهاند، گفت که این توبه یا باید از سوی رهبر جمهوری اسلامی و یا مردم پذیرفته شود.
کاظم موسوی تاکید کرد توبه جرایم فساد اقتصادی مربوط نمیشود. او گفت که «فرصت توبه باید مبتنی بر نظر قاضی پرونده و رییس قوه قضاییه باشد که آیا میشود در این موضوع با توبه از جزای او صرفنظر کرد یا خیر.»
علی نظری نماینده خلخال نیز گفته بود که پذیرفتن توبه افرادی مانند طبری «ترحم بر پلنگ تیز دندان است».
او اضافه کرد: «فردی به دفتر من مراجعه میکند که به ۵۰ هزار تومان پول محتاج است آن وقت آقای طبری مال کل کشور را خورده است.»
احمد امیر آبادی، عضو هیات رییسه مجلس نیز در واکنش به این سخنان اعلام کرد که « توبه گرگ مرگ است».
او در توییتر نوشت: «وظیفه رسیدگی به پرونده های قضایی به عهده قوه قضاییه و قاضی مستقل است، اما درخصوص اظهار نظر برخی از آقایان در خصوص توبه اختلاسگران باید گفت: توبه گرگ مرگ است.»
غلامحسین محسنی اژهای، معاون اول قوه قضاییه ایران، در مراسم معارفه رییس جدید سازمان زندانها، از او و دیگر نهادها خواسته بود که درباره توبه زندانیان « فصل جدیدی» باز شود.
این سخنان محسنی اژهای در شبکههای اجتماعی و رسانهها بازتاب داشت و برخی این سخنان را با موضوع پرونده اکبر طبری مرتبط دانستند.
با این حال محسنی اژهای چند روز بعد بار دیگر بر سخنان خود پافشاری کرد و افزود: «ما باید بستر فساد را کم کنیم و اگر ما نتوانستیم بستر لغزش را کم کنیم مقصر هستیم و باید بعد از برطرف کردن بستر هشدارهای لازم را بدهیم. اگر فردی مرتکب خطا شد و واقعا میخواهد کارش را جبران کند فرصت جبران دهیم.»
در واکنش به این سخنان خبرگزاری ایسنا در یادداشتی به نقل از خوانندگان خود نوشت: «یکی از سوالات پرتکرار این است که چرا معاون دستگاه قضا پیش از این و درباره بسیاری از پروندههای بحثبرانگیز به یاد فرصت توبه نبوده و در این مقطع و همزمان با پرونده طبری به یاد مطرح کردن چنین موضوعی افتاده است؟»
برخی از کاربران شبکه های اجتماعی نیز به موضوع اعدام علیرضا مافیها و محمدعلی سروری دو مرد جوان در سال ۹۱ به دلیل دزدیدن ۷۰ هزار تومان از یک فرد با زورگیری و با استفاده از قمه اشاره کردند.
محمدعلی سروری، ۲۰ ساله، قبل از اعدام گفته بود: «قبول دارم اشتباه کردم اما نمیدانستم که حکمم اعدام است.»
صادق لاریجانی، رییس وقت قوه قضاییه، گفته بود که این قوه برای «بالا بردن هزینه اعمال شرورانه و برخورد قاطع، مجازات اعدام را انتخاب کرده است».
احمدرضا رادان، جانشین وقت فرماندهی نیروی انتظامی گفته بود که او و فرمانده نیروی انتظامی از این سخنان آملی لاریجانی «به وجد» آمدهاند.
سخنان محسنی اژهای در حالی بیان شده که پیش از این مطرح شدن موضوع توبه درباره متهمان اقتصادی سابقه نداشته است.
موضوع توبه پیش از این و به خصوص در دهه ۶۰ و درباره متهمان سیاسی مخالف حکومت بیان میشد. عبارت «تواب» نیز در ادبیات سیاسی ایران بارها تکرار شده است.
دیگر سخنان محسنی اژهای درباره اکبر طبری نیز خبرساز شده است. از جمله این سخنان او در روز ۲۷ خرداد که گفته بود: «برای بسیاری از معاونین عالی قوه، رییس پیشین و حتی من احراز نشد که ایشان متخلف است وگرنه حتما اقدامی میکردیم.»
او تاکید کرده بود: «اگر کسی از من در مورد اکبر طبری بپرسد و من به او بگویم واقعا از تخلفات وی مطلع نشدم من حق را به او میدهم که قانع نشود. از وقتی بعضی قرائن مشخص شد، کارگروهی تشکیل شد اما او کار را پیچیده انجام داده بود و اکنون چون معما حل شده، آسان شده است.»
این سخنان نیز در رسانهها و شبکههای اجتماعی بازتاب داشت. مصطفی ترک همدانی، وکیل، در حساب توییتر خود با اشاره به این سخنان نوشت: «آیا اکنون نیز درباره شگرد وکالتی مشکوک که منجر به فرار خاوری شد به مردم حق میدهید قانع نشوند؟ و اساسا استعفا برای چه وقتی و چه کسی اختراع شده؟»
محسنی اژه ای در پرونده مشهور به اختلاس سه هزار میلیارد تومانی که محمودرضا خاوری، مدیر عامل بانک ملی، یکی از متهمان آن بود نماینده ویژه قوه قضاییه بود و به همین دلیل برخی او را در فرار خاوری مقصر میدانند.
همچنین در دورهای که طبری در قوه قضاییه فعال بود، محسنی اژهای پنج سال دادستان کل کشور و پنج سال معاون اول این قوه بود. ابراهیم رییسی، رییس فعلی قوه قضاییه، نیز در این مدت این دو جایگاه را داشته و این دو نفر در ۱۰ سال گذشته تنها سمتهای خود را عوض کردهاند.