فرارو
حدود یک سال مانده به پایان کار دولت حسن روحانی، محسن رضایی دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام انتقاد از رویکردهای اقتصادی دولت را جدیتر از قبل در دستور کار خود قرار داده است. او بیشتر انتقاداتش را در قالب توئیتهای کوتاه مطرح میکند. گاهی هم انتقادات به سیاست خارجی و سیاست داخلی دارد. در کل میتوان گفت فعالیتهای رسانهای اش نسبت به قبل افزایش یافته است.
به گزارش فرارو، اکثر توئیتهای این روزهای محسن رضایی با دو کلمه آغاز میشود "اگر" و یا "باید". "اگر" دولت فلان کار را میکرد و یا نمیکرد اتفاق بهتری رخ میداد. یا اینکه "باید" دولت این کار را انجام دهد.
بیشتر این بایدها و اگرها به حوزه اقتصادی مربوط است و برخی از آنها سیاست خارجی را در بر میگیرد. دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام با این کلید واژهها به نقد دولت حسن روحانی رفته است.
آخرین توئیت او این است "مردم مطمئن باشند با کنار زدن هواداران امریکا و مدیریت محفلی و وارداتی در اقتصاد، پول ملی ما قویترین پول منطقه خواهد شد."
رضاییی کمی پیشتر واضحتر نوشت: «در طول این سالها سیاست گذاریهای اقتصادی عجیب مبتنی بر لیبرال سرمایه داری در بورس، طلا و مسکن، فقرا را فقیرتر و رانت خواران را ثروتمندتر کرده است انتقاد هم که میکنیم میگویند ما محفلی نیستیم، به ما آمریکایی نگویید!»
او پس از ماجرای کمبود آب در غیزانیه خوزستان نیز باز هم بحث افکار آمریکایی را پیش کشید و نوشت: «این صحنهها از قبیل: مسجدسلیمان و برخی مناطق پیرامون عسلویه و... دستپخت افکار آمریکایی در اداره اقتصاد کشور است.»
نقدهای محسن رضایی تند است. متهم کردن دولت به "مدیریت محفلی" و "وارداتی در اقتصاد" و "آمریکایی بودن" از سیاستمدار میانهرو اصولگرا دیده نشده بود. این رویکرد بیشتر متعلق به تندروهای اصولگراست.
البته کاربرانی به دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام یادآوری کرده اند که خود او یکی از کارگزاران نظام و از مسئولان اصلی تدوین سیاستهای کلی نظام است و در ایجاد شرایط کنونی موثر بوده است.
رضایی در توئیت دیگری نوشته است: «دولت باید جلوی گرانیها را بگیرد گرانی را مالیات تورمی میگویند که پولدارها را پولدارتر، ولی کم درآمدها و فقرا را فقیرتر میسازد.»
او به تناوب درباره وضعیت بازارهای بورس، ارز، مسکن و طلا هم ابراز نگرانی کرده است. راه حل رضایی برای حل مسئله هم هدایت نقدینگی به سمت تولید است. او در یکی از توئیتهای خود نوشته است: «نقدینگی را به سوی تولید هدایت نکردند مار اژدها شده در بورس سر از بازار ارز و طلا و زمین و ساختمان درآورده است.» البته کاربران زیادی به او تذکر داده اند که در بازار بورس نقدینگی تولید نمیشود و ادعای رضایی غیر علمی است. کاربری به کنایه نوشته است "با دکترای اقتصاد در زمینه پول اونم با معدل ۱۹ بعید میدونم منظورشون خلق نقدینگی در بورس باشه".
از این دست انتقادات از توئیتهای محسن رضایی فراوان است.
او از فساد اقتصادی و تبانی با مفسدان هم حرف زده است. چندی پیش نوشته بود "سلطان خودرو و سکه و ... نتیجهٔ بیعرضگی، بینظمی، تبانی و دیگر ریشههای فساد است. باید ریشههای فساد را خشکاند که سلطان سازی پایان پیدا کند."
اظهار نظرهای پی در پی اقتصادی رضایی کم سابقه بوده و از این جهت قابل توجه است. البته باید این موضوع را مد نظر قرار داد که تحصیلات دانشگاهی او اقتصاد است.
رضایی پس از کناره گیری از سپاه در سال ۷۶ تحصیلاتش را از سر گرفت و دکتری اقتصاد را در سال ۱۳۷۹ از دانشگاه تهران اخذ نمود.
با این حال او درباره مسائل سیاست خارجی نیز این روزها حرف میزند. درخواست مذاکره ترامپ با واکنش دبیر مجمع تشخیص روبه رو شد و گفت: «ترامپ گفته است که اکنون بیایید با من مذاکره کنید. شما از باتلاق خودساخته هم که بیرون بیایید مذاکره باشما سم است. فعلا که در باتلاق هستید.»
او منتقد سیاستهای هستهای هم هست، پس از اقدامات تازه آژانس علیه ایران رضایی در توئیتی نوشت: "اگر دولت گامهای یکم تا پنجم هستهای را کاملا بر میداشت امروز آژانس ادعای جدیدی نمیکرد. دولت مسیر هستهای را گم کرده است! "
چرا رضایی منتقد شده است؟
محسن رضایی به عنوان یک سیاستمدار میانهرو در طیف اصولگرا شناخته میشود. او تاکنون سه بار نامزد انتخابات ریاست جمهوری و یک بار نامزد انتخابات مجلس شده است که در همه آنها ناکام مانده است.
او در انتخابات سال ۹۲ رقیب حسن روحانی بود، اما در مناظرهها برخلاف قالیباف و سعید جلیلی دو نامزد دیگر اصولگرایان، مقابل او قرار نگرفت.
حال زمزمههای آن مطرح است که ممکن است او باز هم نامزد انتخابات ریاست جمهوری در سال ۱۴۰۰ شود. دبیر مجمع تشخیص در حال حاضر ۶۷ ساله است و امکان نامزدی برای ریاست جمهوری را دارد. با این حال مشخص نیست او شانس زیادی برای موفقیت داشته باشد.
شنیده میشود او در یک محفل خصوصی گفته است کشور نیازمند یک رییس جمهور اقتصاددان است. اگر این نقل قول صحت داشته باشد، راز مواضع تند اخیر او علیه دولت نیز روشن میشود.
محسن رضایی سیاستمداری است که همیشه آمادگی نامزدی برای انتخاباتها را دارد. حتی سال ۹۶ نیز زمزمههای حضورش مطرح بود. رضایی در آن مقطع گفته بود اگر "جبهه مردمی انقلاب اسلامی" از او بخواهد برای انتخابات ریاست جمهوری نامزد شود، رد کردن آن برایش "سخت" است.
در آن زمان نیز رضایی اقتصاد را مورد توجه قرار داده بود. رضایی گفته بود: "قبلا که کاندیدا شدم برای دو منظور بود؛ اول تحول اقتصادی، فرهنگی در کشور و دوم، آماده کردن نسلهای سوم و چهارم انقلاب برای به دست گرفتن اداره کشور."
رضایی در سال ۱۳۸۴ کمی پیش از روز رایگیری انصراف داد و در دورههای بعدی به عنوان یکی از نامزدهای اصولگرایان، از نظر تعداد آرای به دستآورده، سوم و چهارم شد.
جریان اصولگرا برای انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ کار سختی در پیش رو ندارد. به نظر میرسد مانند انتخابات مجلس شاهد یک رقابت درون جناحی خواهیم بود. شاید دشوارترین کار اصولگرایان پیدا کردن گزینه مناسب برای تصدی ریاست جمهوری باشد. قالیباف رییس مجلس شده است، لاریجانی بعید است وارد میدان شود، جلیلی دافعه زیادی دارد، رییسی هم گفته که قصد نامزدی ندارد.
به این ترتیب این جریان گزینهها زیادی روی میز ندارد. احتمالا یکی از این گزینهها محسن رضایی باشد. ممکن است خود او نیز انتخابات ۱۴۰۰ را فرصت مناسبی برای رسیدن بر مسند ریاست جمهوری بداند، چرا که رقیب اصلاحطلب بدترین روزهای خود را سپری میکند.
دختر قاسم سلیمانی عروس حزبالله لبنان شد