صدای آمریکا - با کاهش ارزش پول ملی ایران، ارزش هر دلار آمریکا در بازار آزاد به ۲۲ هزار تومان رسیده است. در این بین، سخنان تازه رئیس سابق بانک مرکزی از عدم کارشناسی و فقدان هرگونه برنامه مشخص در قیمتگذاری ارز توسط حکومت ایران پرده برداشته است.
ولیالله سیف، رئیس سابق بانک مرکزی، به تازگی در مصاحبهای در توضیح نحوه قیمتگذاری دلار ۴۲۰۰ تومانی گفت او و جهانگیری خواستار اعلام قیمت ۴۵۰۰ تومانی یا ۴۳۰۰ تومانی برای دلار دولتی بودند اما حسن روحانی به آنها گفته بود که قیمت دلار اعلام شده «به هیچ وجه از ۴۲۰۰ تومان بالاتر نرود.» رئیس سابق بانک مرکزی حتی در پاسخ به این پرسش که قیمت ۳۸۰۰ تومانی دلار در سال ۹۶ از کجا آمده بود، گفت: «همین طوری. هیچ محاسبهای در کار نبود.»
👈مطالب بیشتر در سایت صدای آمریکا
حرفهای این مقام سابق دولت حسن روحانی نشان میدهد که مسئولان جمهوری اسلامی بدون هیچگونه محاسبه و بررسی برای سرنوشت قیمت ارز و دلار در ایران تصمیمگیری میکردند.
این اظهارات که بیانگر اوج بیبرنامگی و خلقالساعه بودن تصمیمات اتخاذشده در جمهوری اسلامی است، با واکنش کاربران در رسانههای اجتماعی همراه شده است.
این افزایش شتابزده دلار اگر چه در نیمه اول سال گذشته آغاز شده و به قیمت بین ۱۱ تا ۱۲هزار تومان رسیده بود، اما در نیمه دوم سال به دلیل افزایش قیمت بنزین و اعتراضات داخلی و تنشهای بین المللی با ایران، قیمت دلار تا مرز ۱۵ هزار تومان در دی ماه رسید و در روزهای پایانی سال قیمت دلار تا ۱۵۹۰۰ تومان هم افزایش یافت. اما در نهایت معاملات بازار ارز سال ۱۳۹۸، با قیمت ۱۴۹۰۰ تومان برای دلار آمریکا و ۱۶۹۰۰ تومان برای یورو به کار خود پایان داد.
اما قیمت دلار در فروردین امسال نیز به ۱۶۱۵۰ تومان هم رسید و در نهایت دلار ماه اول سال را با قیمت ۱۵۴۰۰ تومان تمام کرد. در اردیبهشت ماه نیز قیمت دلار بین ۱۵۴۰۰ تا ۱۶۳۰۰ تومان نوسان داشته است.
این بحران اقتصادی و بالا رفتن روزانه قیمت دلار در حالی شرایط را برای مردم سخت از گذشته کرده است که در سوی دیگر یکی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی روز دوشنبه ۱۶ تیرماه اعلام کرده که «اولین حقوق نمایندگی۱۱ میلیون تومان واریز شده به علاوه ۲۰۰ میلیون تومان بابت مسکن و ۲۰ میلیون تومان هم برای سایر هزینهها به حساب ما واریز شد.»
انتشار این خبر اعتراضات بسیاری را در شبکه های اجتماعی در پی داشته است و بسیاری از کاربران اولین حقوق نمایندگان مجلس جدید را با شرایط اقتصادی خود و دلار ۲۲ هزارتومانی مقایسه کردند.
دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، در آذر ماه سال گذشته درباره وضعیت اقتصادی ایران گفته بود: «ایران کشور متفاوتی است. ایران اکنون پر از قیام و شورش است. ما تحریم های شدیدی را علیه جمهوری اسلامی اعمال کردیم. رشد اقتصادیشان ۲۵ درصد سقوط کرد. ما هرگز نمیتوانیم اجازه بدهیم که رژیم ایران سلاح هستهای داشته باشند. آنها به شورشیان سلاح میدهند.»
ایالات متحده از زمان روی کار آمدن پرزیدنت ترامپ با اعلام این که توافق هستهای برجام مانع فعالیتهای بیثباتکننده جمهوری اسلامی، به عنوان بزرگترین حامی حکومتی تروریسم در جهان، نشده است، از برجام خارج شد.