رادیو زمانه - موج گرما، همراه با بحرانهای معیشتی، همهگیری ویروس کرونا و کمبود برق و امکانات کافی، زندگی روزانه مردم در برخی از شهرهای خاورمیانه را مختل کرده است.
سهشنبه گذشته دمای هوا در بغداد به ۵۱,۸ درجه سانتیگراد و به این ترتیب رکود سال ۲۰۱۵ در پایتخت عراق با ۵۱ درجه سانتیگراد شکست. این بالاترین درجه دمایی است که در ۱۲۰ سال گذشته در این شهر اندازهگیری شده است. گرمای طاقتفرسا سبب شد که بسیاری از شهروندان در خانهها بمانند. برق برای مدتی قطع شد و مردم و مغازهدارها ناگزیر شدند از ژنراتورهای برق برای روشن نگه داشتن کولر و یخچال استفاده کنند. آسوشیتدپرس مینویسد از گوشه و کنار شهر صدای ژنراتورها به گوش میرسید که با صدای هیاهوی یک شهر شلوغ و پرآمد و شد میآمیخت.
دوشنبه گذشته مجدداً شماری از ساکنان بغداد در اعتراض به کمبود برق و خدمات کافی به خیابانها آمدند. در درگیری با نیروهای امنیتی دو نفر از معترضان کشته شدند.
بسیاری از شهرهای لبنان هم با کمبود برق مواجهاند. در سراسر لبنان خانوارها بیش از سه ساعت در طول روز از برق برخوردار نیستند. قیمت ژنراتورها تا ۲۰۰ درصد افزایش پیدا کرده و عملاً برای تعداد زیادی از شهروندان دسترسی به ژنرانورها خانگی ممکن نیست. بیروت هم با ۴۵.۴ درجه سانتیگراد رکورد زد.
مطالب بیشتر در سایت رادیو زمانه
در دمشق با ۴۶ درجه سانتیگراد بالاترین درجه دمای هوا در ۱۲۰ سال گذشته به ثبت رسید.
در استان خوزستان نیز از دوشنبه ۶ مرداد دما در بیش از ۱۸ شهرستان استان به ۵۰ درجه و در شش شهرستان استان به بالای ۵۰ درجه رسید. گرد و غبار در اهواز و همچنین قطعی برق به علاوه همهگیری ویروس کرونا به مشکلات شهروندان در تابستان گرم خاورمیانه دامن زده است.
یک جبهه هوای گرم از دریای سرخ به سمت مصر در حرکت است. به گزارش آسوشیتدپرس در روزهای آینده این جبهه هوای گرم به سمت جنوب غربی حرکت میکند و در مرکز مصر متوقف میشود. در این فاصله ممکن است دمای هوا در میانرودان و در حوالی زاگرس و همچنین در جنوب غربی ایران افزایش یابد.
بر اساس پیشبینی هواشناسی، اهواز در سه روز آینده با ۵۰ درجه سانتیگراد گرمترین شهر استان خوزستان است. استان خوزستان از کانونهای شیوع همهگیری کرونا در وضعیت قرمز قرار دارد.
پیش از این مجله «نیچر» با انتشار تحقیقی درباره آینده امواج گرمایی در منطقه خاورمیانه و به ویژه حاشیه خلیج فارس به یافتههای مهمی دست یافته بود. بر اساس این پژوهش اگر انتشار گازهای گلخانهای بیوقفه همچون شرایط حاضر ادامه یابد، امواج گرمایی که بهطور میانگین هر ۱۰ تا ۲۰ سال یکبار رخ میدهند تا سال ۲۱۰۰ از ظرفیت یک فرد جوان و سالم که دمای طبیعی بدنش را نگه میدارد نیز فراتر خواهد رفت.