• تنها کنگره آمریکا است که میتواند تاریخ انتخابات را تغییر دهد
ایندیپندنت فارسی - جمشید ایرانی - دیروز، پنجشنبه ۳۰ ژوئیه ۲۰۲۰ رئیس جمهور دونالد ترامپ در توییتی پیشنهاد کرد تا انتخابات سراسری ریاست جمهوری ۳ نوامبر، به دلیل افزایش مجدد ویروس کرونا در ایالات مختلف به تعویق افتد.
با توجه به عقب افتادن در نظرخواهیهای متعدد انتخابات و تمایل مردم به شرکت در انتخابات از طریق پست، دونالد ترامپ احساس میکند شانس انتخاب مجددش برای دور دوم ریاست جمهوری آمریکا روز به روز کمتر میشود و به همین خاطر است که به تدریج صحبت به تعویق انداختن انتخابات و یا بستن بسیاری از ادارات پست آمریکا را به میان میآورد.
وی اخیرا با انتصاب رئیس جدید اداره پست از وی خواسته است با کاهش نیروی انسانی در اداره پست باعث عدم امکان رایگیری از طریق پست شود. بسیاری از سناتورهای جمهوریخواه با پیشنهاد ترامپ مخالفت کردهاند. تغییر انتخابات ایالتی در قانون اساسی آمریکا امکانپذیر و به عهده فرمانداران ایالتی است.
آیا چنین قانونی در انتخابات ریاست جمهوری سراسری آمریکا نیز وجود دارد؟ آیا رئیس جمهور آمریکا (به عنوان فرماندار ایالتهای آمریکا) نیز میتواند نظیر فرمانداران ایالات مختلف عمل کند و تاریخ انتخابات را تغییر داده و یا انتخابات را لغو کند؟ به راستی اگر به دلایل گوناگون، نظیر بیماری کووید ۱۹ و یا زلزله و حتی جنگ یا حمله نظامی به آمریکا، رئیس جمهور میتواند تاریخ انتخابات ریاست جمهوری ماه نوامبر را تغییر دهد یا آن را لغو کند و خودش بعد از ساعت ۱۲ روز ۲۰ ماه ژانویه سال بعد همچنان رئیس جمهور آمریکا باقی بماند؟ به همان میزان که این سؤال پیچیده است، پاسخ آن نیز پیچیده به نظر میرسد.
مطالب بیشتر در سایت ایندیپندنت فارسی
از طرفی دیگر، با توجه به شخصیت غیر قابل پیشبینی دونالد ترامپ، جو بایدن اعلام کرده است که ترامپ ممکن است در انتخابات ماه نوامبر اغتشاش به وجود آورد و یا آن را لغو کند. احتمال شکلگیری این فرضیه نوعی نگرانی در مردم به وجود آورده است.
متمم ۲۰ قانون اساسی آمریکا در بیست و هشتمین کنگره آمریکا در سال ۱۸۴۵ قانون روز انتخابات ریاست جمهوری و معاون وی را با در نظر گرفتن موقعیت اجتماعی و کشاورزی آن زمان، روز سهشنبه بعد از اولین دوشنبه ماه نوامبر تصویب کرد.
انتخابات ریاست جمهوری امسال نیز روز سهشنبه ۳ نوامبر قرار است انجام گیرد به شرط آن که دونالد ترامپ با ایجاد اغتشاش سعی در تغییر آن نکند.
تنها کنگره آمریکا است که میتواند تاریخ انتخابات را تغییر دهد. هیچ رئیس جمهوری اختیار و قدرت تغییر تاریخ و یا لغو انتخابات آمریکا را نداشته و ندارد. انتخابات ریاست جمهوری از سال ۱۸۴۵ تاکنون در هر شرایطی نظیر جنگهای داخلی آمریکا و یا جنگ جهانی دوم در روز سهشنبه بعد از اولین دوشنبه ماه نوامبر هر چهار سال یکبار انجام گرفته است.
گرچه قوانین انتخاباتی ایالات مختلف با یکدیگر متفاوتند و هر کدام در روزهای مختلف انتخابات ایالتی خود را برگزار میکنندو حتی اختیار تغییر آن را دارند اما تغییر تاریخ انتخابات سراسری ایالتی (ریاست جمهوری، مجلس نمایندگان و سنا) تنها با اکثریت مجلس نمایندگان و سنا و با امضای رئیس جمهور و در صورت عدم اعتراض دادگاهی انجامپذیر است. در شرایط موجود امکان این عمل غیرممکن است زیرا اکثریت نمایندگان مجلس آمریکا را دموکراتها تشکیل میدهند همان گروهی که پرونده اتهام به سوءاستفاده از مقام و استیضاح رئیس جمهور دونالد ترامپ را تنظیم و آن را برای محاکمه ترامپ به سنای آمریکا ارسال کردند.
از طرف دیگر چنین نمایندگانی تنها در تاریخ ۶ ژانویه قادر به چنین تصمیمیاند اما اگر انتخابات سراسری ۳ نوامبر انجام نگیرد، دوره دو ساله نمایندگان مجلس در ۳ ژانویه به اتمام میرسد و تعداد رای لازم برای این کار نیز به دست نخواهد آمد. ترامپ با استدلال به وضعیت اضطراری کشور (شیوع ویروس کرونا و سلامتی رایدهندگان) سعی میکند این تاریخ را تغییر دهد که در چنین موردی ممکن است ایالات مختلف مخالفت کرده و انتخابات خود را همان روز انجام دهند زیرا روش و نحوه انتخابات ایالتی در حوزه قضائی دولت ایالتی نیست. در چنین روندی اگر انتخابات انجام شده در ایالات انتخاباتی منجر به کسب حد اقل ۲۷۰ رای مرحله ریاست جمهوری شود، آن گاه رئیس جمهور و معاون جدید وی معرفی میشوند اما در ترکیب فعلی سیاسی ایالات مختلف، کسب ۲۷۰ رای مرحله ریاست جمهوری غیر ممکن است زیرا تعداد مقامات حقوقی جمهوریخواه ایالات (دبیران یا منشیها، نه فرمانداران) که نتیجه انتخابات را باید تایید کنند بیش از مقامات دموکرات است.
برخی مقامات و دولت ایالتی در صورت ادامه خطر ویروس کرونا پیشنهاد رای از طریق پست کردهاند. دونالد ترامپ نه تنها با این روش مخالفت میکند، زیرا تعداد رای پستی دموکراتها همیشه بیشتر از تعداد رای جمهوریخواهان بوده است، بلکه با انتقاد از سیستم کاری اداره پست آمریکا از آنها خواسته است تا قیمت پستی خود را افزایش دهند و همچنین تهدید کرده است که کمک دولتی ۱۳ میلیارد دلاری آن را وتو خواهد نمود اما در صورت لغو قرارداد با شرکت بزرگ آمازون، آمریکا ممکن است با وام ۱۰ میلیارد دلاری موافقت نماید. با چنین روشی، اختلالات در کار نامهرسانی و رایگیری در پست آمریکا در ماه نوامبر را پایهریزی مینماید. اداره پست آمریکا که در سال ۱۷۷۵ تاسیس شد با ۶۳۰ هزار کارمند سالانه ۴۸٪ نامه و بستههای پستی دنیا را به ۱۶۰ میلیون خانواده تحویل میدهد.
اگر انتخابات ماه نوامبر مختل و یا به هر دلیلی لغو گردد، دوره رسمی ریاست جمهوری دونالد ترامپ در ساعت ۱۲ روز چهارشنبه ۲۰ ژانویه ۲۰۲۱ به اتمام میرسد و وی دیگر نمیتواند رئیس جمهور آمریکا باشد.
در غیاب رئیس جمهور، معاون وی، مایک پنس، قانونا جانشین وی میشود اما از آن جایی که دوران رسمی معاونت وی نیز همزمان با رئیس جمهور به پایان میرسد، قانون اساسی آمریکا سخنگوی مجلس نمایندگان، ننسی پلوسی، را تعیین نموده است. اما دوران نمایندگی وی نیز در آخر دسامبر امسال به اتمام میرسد و اگر انتخابات سراسری نوامبر انجام نگیرد و مجددا به نمایندگی انتخاب نشود و یا دیگر سخنگوی مجلس نمایندگان نگردد، او نیز نمیتواند جانشین دونالد ترامپ گردد که در آن صورت رئیس موقت سنا، پاتریک لی هیی، سناتور دموکرات ۸۰ ساله از ایالت ورمانت، که ۴۵ سال پیش به کنگره آمریکا انتخاب شد رئیس جمهور آمریکا میشود.
تا قبل از بهار امسال اقتصاد پرقدرت آمریکا و آمار ۴٪ بیکاری شانس انتخاب مجدد ترامپ برای دوره دوم ریاست جمهوری آمریکا را تضمین میکرد اما با هجوم و حضور طولانیمدت ویروس کرونا، رکود ناگهانی اقتصاد آمریکا، بسته شدن مراکز اداری و تجاری و بیکاری نزدیک به ۴۰ میلیون نفر، از محبوبیت خود کاسته و شانس پیروزی در انتخابات ۳ نوامبر امسال را بسیار ضعیف نموده است.
آیا با فرسایش اعتماد، صداقت، احترام، مدنیت و معرفت در چهار سال گذشته ترامپ دچار اضطراب انتخاباتی شده است؟ آیا ترامپ به هر بهانهای ممکن است تاریخ انتخابات ریاست جمهوری نوامبر را تغییر دهد؟ و بالاخره آیا ترامپ میتواند انتخابات ریاست جمهوری نوامبر را لغو کند؟ باید منتظر ادامه این نمایش سیاسی بمانیم، نمایشی که فقط ترامپ داستاننویسی و کارگردانیاش را به عهده دارد و تنها او است که از اتفاقات، هیجان، نگرانی، بازیگران و نتیجه آن میتواند با خبر باشد.