Sunday, Aug 9, 2020

صفحه نخست » برای انتخابات ریاست‌جمهوری ۱۴۰۰؛ احمدی‌نژاد دیگری در راه است

wire9.jpgایران وایر - احسان مهرابی

«پرویز فتاح»، رییس بنیاد مستضعفان روز شنبه ۱۸ مرداد در یک برنامه تلویزیونی حاضر و خبرساز شد.

او همه را نواخت؛ از «اکبر هاشمی رفسنجانی» و «معصومه ابتکار» گرفته تا «غلامعلی حداد عادل» و «علیرضا زاکانی» و ارتش و سپاه.

این سخنان برای بسیاری از تحلیل‌گران در وهله اول حضور فتاح در انتخابات ریاست‌جمهوری ۱۴۰۰ را به ذهن مبادرت می‌کند.

این اقدام فتاح شبیه به اقدامات «محمود احمدی‌نژاد» بود که معجونی از چپ و راست را می‌نواخت تا بگوید مستقل از دو جناح و یک جریان جدید است. او البته خود احمدی‌نژاد را هم نواخت و خواست که برای پیروی از شعارهای خودش هم که شده ساختمان ۱۸۰۰ متری متعلق به بنیاد مستضعفان در ولنجک را رها کرده و به پایین‌شهر برود.

تنها فرد نامتعارف در ترکیبی که فتاح نواخت غلامعلی حداد عادل بود. پدرزن «مجتبی خامنه‌ای» که اتفاقا نقش مهمی در چینش نامزدهای انتخابات مجلس یازدهم داشته است. او البته ضمن حمله به حداد عادل به‌نوعی از او دلجویی هم کرد و توییت سابق پسرش در اینباره را اقدامی از روی جوانی خواند.

👈مطالب بیشتر در سایت ایران وایر

اولین بار «امیرحسین فتاح» در توییتر افشا کرده بود که حداد عادل بابت ساختمانی که از بنیاد مستضعفان برای دبیرستان فرهنگ در اختیار دارد، اجاره‌ای نمی‌پردازد. شاید او حداد عادل را نیز نواخته تا ثابت کند وارد خط قرمزها نیز خواهد شد. از سوی دیگر، حداد عادل نیز همواره یکی از نامزدهای بالقوه ریاست‌جمهوری بوده است و احتمال نامزدی علیرضا زاکانی نیز وجود دارد.

فتاح البته برای خنثی کردن تحلیل‌ها درباره قصد او برای کاندیداتوری ریاست جمهوری ۱۴۰۰ گفت: «می‌گویند فتاح این کارها را به خاطر ۱۴۰۰ می‌کند، بگذارید بگویند اما املاک ما را محترمانه پس بدهند.»

او درعین‌حال گفت: «این چه حرفی است. اگر کسی بخواهد نامزد انتخابات شود از این کارها می‌کند که افراد را در مقابل خود قرار دهد آن‌هم چنین افرادی را.»

نام فتاح پیش از این نیز برای انتخابات ریاست‌جمهوری مطرح شده است. در انتخابات ۱۳۹۶ نام او به‌صورت جدی مطرح بود اما گفت قدر حکمی که رهبر جمهوری اسلامی به او داده را می‌داند و نامزد انتخابات نمی‌شود.

این سخنان کنایه‌ای به «ابراهیم رئیسی» تعبیر شد که مانند فتاح به‌تازگی از رهبر جمهوری اسلامی حکم گرفته بود اما نامزد انتخابات ریاست جمهوری شد. فتاح پس‌ازآن گفت که قصد کنایه زدن به رئیسی را نداشته است.

فتاح برخی از ویژگی‌های مطلوب برای نامزدی ریاست جمهوری را دارد. در میان بدنه اصول‌گرایان محبوبیت دارد، حداقل به‌ظاهر در سپاه پاسداران مخالف جدی ندارد و از خود چهره‌ای ضدفساد ارایه کرده است. او همچنین از معدود اصول‌گرایانی است که در میان گروهی از حامیان محمود احمدی‌نژاد نیز محبوبیت دارد.

خود احمدی‌نژاد نیز در سال ۱۳۸۸ در سفر به نیویورک و از داخل هواپیما به اصرار از فتاح خواست که بار دیگر در کابینه باشد اما او نپذیرفت. فتاح نیز مانند گروهی از دیگر یاران احمدی‌نژاد از اعضای «حلقه ارومیه‌ای‌ها» بود.

«صادق محصولی»، یکی از اسپانسرهای مالی اصلی جریان احمدی‌نژاد در انتخابات گذشته نیز از دوستان پرویز فتاح است. فتاح همچنین قاعدتا امیدوار به کسب رای ترک‌هاست. رایی که در چند انتخابات اخیر نقش مهمی داشته و گاهی معادلات را به هم زده است.

او حتی ممکن است در میان برخی از اصلاح‌طلبان درون حاکمیت موافقانی داشته باشد. زمانی که فتاح به‌عنوان وزیر نیرو معرفی شد گروهی از اصلاح‌طلبان ازجمله «جواد امام» برای کسب رای اعتماد او تلاش کردند تا «مرتضی سقاییان‌نژاد» و یا افراد شبیه به او وزیر نشوند.

فتاح همچنین برخلاف دیگر وزرای دولت احمدی‌نژاد، وزیر قبلی را تخریب نکرد و گفت که وزارت نیرو را آباد تحویل گرفته است. او همچنین در سال ۱۳۹۷ گفت که روحانی به شعار خود درباره «رفع فقر» عمل کرده است.

فتاح پیش از ریاست بر بنیاد مستضعفان رییس کمیته امداد بوده است. نهادهایی که به‌صورت مستقیم با فقرا ارتباط دارند و ممکن است بتوانند نظر آنان را جلب کنند. او از فرماندهان سابق سپاه بوده و بیشتر در نهادهای اقتصادی سپاه پاسداران فعالیت کرده است. سخنان او درباره درخواست «قاسم سلیمانی» از او برای پرداخت حقوق نیروهای لشگر فاطمیون و نیروهای افغان در سوریه نیز خبرساز شده بود. او فروردین ۱۳۹۹ در یک برنامه تلویزیونی گفته بود: «من در بنیاد تعاون سپاه بودم، حاج قاسم آمده بود به من گفت که حقوق فاطمیون را ندارم بدهم، در سوریه کمک کن یعنی کار به جایی می‌رسد که حاج قاسم سلیمانی نمی‌تواند حقوق سپاهش را بدهد. می‌گفت این‌ها برادران افغان ما هستند و دست نیاز به امثال ما دراز می‌کرد...»

یکی از شانس‌های فتاح برای حضور در انتخابات ریاست جمهوری نبود رقبای جدی است. هنوز برنامه اصلاح‌طلبان برای انتخابات ریاست جمهوری مشخص نیست و دیگر نامزدهای اصول‌گرا نیز تنها در نهادهای قدرت پایگاه دارند. بدشانسی او اما سوختن این روش از تبلیغات است. ابراهیم رئیسی نیز در انتخابات ۱۳۹۶ سعی کرد مدلی از احمدی‌نژاد باشد اما موفق نشد.

به‌جز انتخابات ریاست‌جمهوری یکی دیگر از انگیزه‌های پرویز فتاح از درگیری بر سر املاک می‌تواند به ته ‌دیگ خوردن کفگیر بنیاد مانند دیگر نهادها باشد. اینکه بنیاد مستضعفان نیز قصد دارد مانند دولت بخشی از املاک خود را بفروشد تا از این فضا گذر کند.

موضوعی که فتاح وارد آن شده اما می‌تواند مانند چاقوی دو لبه عمل کند. هرچند فتاح از خود چهره ضدفساد نشان داده اما فسادهای بنیاد مستضعفان فراتر از آن است که با این ژست‌ها پنهان شود. سخنان فتاح درخواست‌های زیادی را به وجود آورده است. از درخواست برای انتشار وضعیت همه املاک بنیاد در یک وب‌سایت تا فروش همه املاک این نهاد. در این میان دفتر محمود احمدی‌نژاد نیز در واکنش به سخنان پرویز فتاح یادآوری کرده بود که رییس‌جمهور سابق سال ١٣٩٦ به رهبر جمهوری اسلامی پیشنهاد کرده که همه اموال بنیاد مستضعفان فروخته شده و در بین مردم توزیع شود.

سخنان فتاح همچنین بار دیگر سوال‌هایی درباره دلیل فعالیت بنیاد مستضعفان و دیگر نهادهای اقتصادی زیر نظر رهبر جمهوری اسلامی را پررنگ می‌کند. هرچند این نهادها به این سوال‌ها وقعی نمی‌نهند و هنوز خطری جدی برای خود احساس نمی‌کنند.



Copyright© 1998 - 2025 Gooya.com - سردبیر خبرنامه: [email protected] تبلیغات: [email protected] Cookie Policy