Wednesday, Aug 26, 2020

صفحه نخست » زور روحانی به مداحان نرسید

wire26.jpgایران وایر - بهنام قلی‌پور

زور ستاد ملی مقابله با کرونا و تمام مجریان و متولیان مبارزه با این ویروس به نیرو‌های مذهبی نرسید و آن‌ها حالا چند روزی می‌شود که عزاداری‌های ویژه دهه اول ماه محرم را در شهر‌های مختلف ایران آغاز کرده‌اند.

رسانه‌ها و شبکه‌های اجتماعی در این چند روز مملو از تصاویر مربوط به این برنامه‌ها بوده‌اند؛ جمعیت متراکمی که بدون ماسک و فاصله اجتماعی گردهم آمده‌اند تا برای امام سوم شیعیان عزاداری کنند. چه کسانی از این مراسم سود می‌برند؟

***

بانی و محرک برگزاری مراسم مذهبی محرم در شرایطی که هزاران نفر بر اثر ابتلا به ویروس کرونا جان باخته‌اند، آن‌دسته از نیرو‌های مذهبی تندرویی هستند که پیش‌تر مخالف تعطیلی مراکز زیارتی و مذهبی در مراحل ابتدایی طغیان این بحران بودند.

اوایل همین سال گذشته بود که گفتند سر و کله ویروس کرونا در قم پیدا شده و بهتر است برنامه‌های عمومی در این شهر تعطیل و آن را قرنطینه کرد. اما گروهی از روحانیون متنفذ در این شهر و طیف قابل توجهی از نیرو‌های مذهبی با این پیشنهاد مخالفت کردند.

این مخالفت‌ها تا جایی پیش رفتند که گروهی از روحانیون حملات تندی متوجه «حسن روحانی» و دولت وی کردند و گروهی از نیرو‌های مذهبی در قم و مشهد در اعتراض به بسته شدن مراکز زیارتی در این دو شهر، تجمع راه انداختند.

👈مطالب بیشتر در سایت ایران وایر

همین مخالفت‌ها، فشار‌ها و دخالت‌ها بود که در نهایت منجر به گسترش سریع این ویروس در سایر استان‌های ایران شد و کل کشور را در کمتر از چند هفته آلوده کرد.

پس از گسترش این آلودگی بود که ستاد ملی مقابله با ویروس کرونا با حمایت‌های آیت‌الله «علی خامنه‌ای»، رهبر انقلاب اسلامی توانست محدودیت‌هایی برای کنترل این بحران در سراسر کشور تصویب و اعمال کند که توقف فعالیت‌ مراکز مذهبی هم شامل آن می‌شد.

بعد از ابلاغ این محدودیت‌ها و تعطیلی‌ها، موج گسترده انتقاد متولیان اماکن مذهبی و مذهبی‌های تندرو آغاز شد و آن‌ها خواستار بازگشایی مراکزی هم‌چون امام‌زاده‌ها، مساجد و هیات‌ها شدند تا بتوانند نماز جماعات و برنامه‌های مذهبی خود را از سر بگیرند.

شدت و دامنه این انتقاد‌ها و حمله‌های با وجود گشایش نسبی در فعالیت‌ مراکز مذهبی، یک ماه پیش از آغاز ماه محرم در ایران به طور کم‌سابقه‌ای افزایش یافت تا دولت حسن روحانی و ستاد ملی مقابله با ویروس کرونا را مجبور به صدور مجوز برگزاری برنامه‌های ویژه این ماه در بحران حاضر کند.

دامنه این حملات سازمان‌دهی شده به اندازه‌ای بود که در نهایت حسن روحانی، رییس جمهوری ایران اعلام کرد برگزاری برنامه‌های ماه محرم با رعایت دستور‌العمل‌های پزشکی بلامانع است.

اما با این وجود، موافقان برگزاری این برنامه راضی نشدند و فردی هم‌چون «محمدجعفر منتظری»، دادستان کل کشور از روحانی درخواست کرد ممنوعیت برگزاری مراسم عزاداری در مساجد و تکایا را که مورد تصویب ستاد ملی مقابله با کرونا نیست، رفع کند.

این اعلام موافقت مشروط البته بی‌هزینه و بی‌انتقاد نبود و گروهی از مردم و کارشناسان نسبت به افزایش و گسترش بیماری کووید-۱۹ در صورت برگزاری عمومی برنامه‌های مذهبی در ماه محرم هشدار دادند.

این هشدار‌ها و انتقاد‌ها البته راه به جایی نبردند و حالا در هر گوشه و کناری خیمه‌های عزاداری برپا شده‌اند و تراکم انسانی روز به روز در این خیمه‌ها و هیات‌ها بیشتر می‌شود.

میدان‌دار اصلی این برنامه‌ها هم مداحان سرشناس نزدیک به حاکمیت در شهر تهران هستند؛ کسانی که بلندگوی رسمی بخشی از پروپاگاندای جمهوری اسلامی محسوب می‌شوند.

این مداحان در ماه‌های اخیر زمینه‌ و بستر‌ صدور مجوز برگزاری مراسم دهه اول محرم را با لابی‌گری‌ها و حمله علیه دولت فراهم کرده‌اند و حالا چند شبی می‌شود که هر یک مشغول اجرای برنامه‌های خود هستند.

«منصور ارضی» هم‌چون سال‌های گذشته در «مسجد ارک»، واقع در «میدان ۱۵ خرداد» تهران برنامه دارد و خیابان «سعدی جنوبی» هم یکی دیگر از جاهایی است که مداحی خود را پی می‌گیرد.

«مجید بنی‌فاطمه» یکی دیگر از مداحان جوانی است که گزارش شده است مداحی خود را در مجموعه «پارک ارم» دنبال می‌کند. این مداح هر سال مراسم عزاداری دهه محرم خود را در «حسینیه ریحانه‌الحسین» برگزار می‌کرد.

«میثم مطیعی» از دیگر مداحان جوان و عزیز دردانه علی خامنه‌ای است که در میدان «حر» تهران برنامه دارد. مراسم عزاداری ماه محرم میثم مطیعی هر سال در قالب هیأت «میثاق با شهدا»، در «دانشگاه امام صادق» برگزار می‌شد. اما این مداح یک سالی است که برنامه‌های خود را در برخی از مناسبت‌ها به آستان امام‌زاده «قاضی‌الصابر» انتقال داده است.

«مهدی میرداماد » و «مصطفی میرداماد»، دو مداح دیگر هم در میدان «فلسطین» تهران برنامه برگزار می‌کنند.

پاتوق «سعید حدادیان» نیز سال‌ها در مسجدی در غرب تهران است؛ جایی که محل تجمع بسیاری از نیرو‌های سرکوب وابسته (هیات رزمندگان غرب تهران) به سازمان بسیج است.

«محمود کریمی» از جنجالی‌ترین مداحان نزدیک به بیت خامنه‌ای هم امسال تلاش کرده است برنامه متفاوتی ارایه کند. او ترجیح داده است که برنامه‌های خود را به صورت سیار در برخی مناطق تهران به اجرا بگذارد.

گروه دیگری از مداحان جوان نیز با حضور در برخی کوچه‌های تهران، مداحی خود را پی می‌گیرند تا نشان دهند که در عین عزاداری، به پروتکل‌های بهداشتی هم توجه دارند.

طیف قابل توجهی از این مداحان و حامیان آن‌ها حالا در شبکه‌های اجتماعی تصاویر و فیلم‌هایی منتشر می‌کنند تا نشان دهند برگزاری این برنامه‌ها براساس پروتکل‌های بهداشتی انجام می‌شود و نمی‌توانند باعث شیوع ویروس کرونا شوند. آن‌ها با افتخار این تصاویر را منتشر می‌‌کنند و حتی به عموم جامعه هم طعنه می‌زنند که تنها کسانی هستند که پروتکل‌های بهداشتی را رعایت می‌کنند، در حالی که مردم به این دستور‌العمل‌ها بی‌اعتنا هستند.

مداحان، روحانیون و هیاتی‌ها را شاید بتوان پیروز میان موافقان و مخالفان برگزاری مراسم ماه محرم امسال در ایران دانست اما پیروز نهایی، ویروس کرونا خواهد بود که بازهم از جمعیت متراکم عزادار قربانی خواهد گرفته و خانواده‌های بی‌شمار دیگری را عزادار خواهد کرد.

ستاد ملی مقابله با کرونا و شخص حسن روحانی را هم با عقب‌نشینی مقابل مداحان، روحانیون و مذهبی‌های تندرو، باید یکی از مهم‌ترین عوامل تشدید این بحران در هفته‌های آینده در ایران دانست.



Copyright© 1998 - 2024 Gooya.com - سردبیر خبرنامه: [email protected] تبلیغات: [email protected] Cookie Policy