کیهان لندن - احمد رأفت
مصطفی ادیب نام جدیدی است که از کلاه شعبدهبازی حزبالله برای نخست وزیری لبنان بیرون آمده است. اینبار برخلاف بحرانهای دولتی گذشته که ماههاب به طول میانجامید، در عرض سه هفته پارلمان لبنان به نام پیشنهادی ائتلاف تحت حمایت جمهوری اسلامی در بر گیرنده دو تشکل شیعی «حزبالله» و «امل»، و «جنبش میهنی آزاد» به رهبری رئیس جمهوری مسیحی این کشور، با ۹۰ رأی که آرای نمایندگان «جنبش آینده» سعد حریری مهمترین تشکل سنی را نیز در بر میگرفت، نظر موافق داد.
پارلمان لبنان ۱۲۸ نماینده دارد که البته ۸ نفر از آنها پس از انفجار اخیر در بندر بیروت که تا کنون ۱۹۰ کشته و بیش از ۶۵۰۰ زخمی داشته است، استعفا دادند. ۳۰ نماینده دیگر که از احزاب «نیروهای لبنانی» سمیر جعجع مسیحی و «حزب سوسیالیست پیشرو» ولید جنبلاط دروزی بودند، و البته چند نماینده مستقل، به کاندیدای ائتلاف شیعی- مسیحی رأی ندادند. کاندیدای مورد نظر این نیروها نواف سلام قاضی لبنانی دیوان عالی لاهه بود که حزبالله تا کنون بارها با انتخاب او مخالفت کرده است.
مصطفی ادیب نامی تقریبا ناشناخته در لبنان است. او که تا چند روز پیش سفیر این کشور در آلمان بود، در گذشته به عنوان مشاور با نجیب میقاتی، که بین سال های ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۴ میلادی دو بار ریاست دولت را عهدهدار بود، همکاری داشته است. البته میانجیگری یا بهتر بگوییم فشار دولت فرانسه و شخص امانوئل ماکرون در سرعت بخشیدن برای یافتن جانشین حسن دیاب، نخستوزیری که در پیامد انفجار محبور به استعفا شد، بیتاثیر نبوده است. تشکیل فوری دولت جانشین، مهمترین شرط رئیس جمهور فرانسه برای باز کردن شیر کمک های مالی برای بازسازی بیروت بوده است. البته امانوئل ماکرون شرط دیگری هم تعیین کرده و آن مبارزه با فساد به عنوان اولین گام برای حل بحران اقتصادی در بحران و دریافت وام «صندوق جهانی پول» است.
امانوئل ماکرون که برای دومین بار در کمتر از یک ماه به بیروت سفر کرده است، سهشنبه یکم سپتامبر ۲۰۲۰ با رهبران احزاب لبنانی دیدار خواهد داشت و احتمالا بر لزوم تغییرات اساسی در این کشور، که اول سپتامبر یکصد سال از تأسیس آن میگذرد، تاکید خواهد داشت. لبنانیها اما زیاد به وعدههای رئیس جمهور فرانسه و سیاستمداران محلی امیدی ندارند. دوشنبه بعد از ظهر گروهی از معترضینی که ار ماه اکتبر گذشته در خیابانهای بیروت و دیگر شهرهای لبنان حضور گسترده دارند، در مقابل خانه فیروز، خواننده معروف لبنانی، که میزبان امانوئل ماکرون بود تجمع کردند و علیه انتخاب مصطفی ادیب و ائتلافی که او را پیشنهاد داده است شعار دادند. یکی از خبرنگاران لبنانی که در این تجمع حضور داشت، در گفتگو با کیهان لندن، مصطفی ادیب را «فتوکپی کمرنگ حسن دیاب خواند» و دولت او را «قادر به انجام هیچکدام از اصلاحاتی که مردم خواهان آن هستند» ندانست.
این روزها و پس از فاجعهی انفجار بیروت چهارم ماه اوت (۱۴ امرداد) جوّ در بیروت و برخی دیگر از شهرهای لبنانی بسیار سنگین است. همین روزنامهنگار لبنانی به کیهان لندن می گوید «فضای این روزها ترس از آغاز جنگ فرقهای جدیدی را به جان لبنانیها انداخته. ما هنوز با کابوس جنگ داخلی که در سال ۱۹۷۵ آغاز شد و ۱۵ سال به طول انجامید زندگی می کنیم».
هفته گذشته در خلده، یکی از محلات بیروت، درگیری بین شبهنظامیان حزبالله و گروهی از هواداران سعد حریری دو کشته و ۷ زخمی بجای گذاشت. درگیریها زمانی آغاز شد که هواداران حزبالله قصد داشتند پوسترهایی با عکس سلیم عیاش، تنها متهم «دادگاه ویژه لبنان» به دست داشتن در ترور رفیق حریری، را در کنار علم و کتلهای مراسم عاشورا نصب کنند. درگیری مشابهی در شهر کفتون بین هواداران و مخالفان حزبالله نیز سه کشته بجای گذاشت. روز دوشنبه، ۳۱ اوت، در میدان «الشهدا»ی پایتخت لبنان، موتورسوارانی که پرچمهای حزبالله را به دست داشتند به گروهی از فعالان «جبهه مدنی ملی» که سرگرم آماده ساختن خیمههایی برای برگزاری تظاهرات در روزهای آینده بودند، حمله کردند و بعد از ضرب و جرح آنها، خیمهها و میکروفن و بلندگوهایی را که نصب شده بودند نیز شکستند.
میشل عون، رئیس جمهور مسیحی لبنان و شریک حزبالله، در سخنرانی به مناسبت یکصدمین سالگرد تأسیس این کشور مجبور شد به یکی از عمدهترین خواستهای معترضین به عنوان «راهبردی برای خروج از بحران کنونی» اشاره کند. میشل عون گفت «رژیم طایفهای (فرقهای) به مانعی بر سر راه پیشرقت و توسعه کشور و هرگونه اصلاحات و مبارزه با فساد تبدیل شده است.»
در حال حاضر در لبنان مناصب دولتی بر مبنای توافقی بین پیروان ادیان تقسیم میشوند. رئیسجمهور باید مسیحی، نخستوزیر سنی و رئیس پارلمان شیعی باشد. دیگر مناصب هم بر همین اساس تقسیم میشوند. شایستهسالاری و آرای مردم نقشی در تقسیم قدرت ندارند. میشل عون به لزوم تغییر سیستم کنونی اشاره کرد و البته گفتگو در مورد این تغییرات را به رهبران دینی و احزاب فرقهای موکول کرد!
بشار پطروس راعی، اسقف اعظم مسیحیان مارونی، در خطبه روز یکشنبه خود بدون نام بردن از حزبالله، این گروه را متهم به «انبار کردن اسلحه و مهمات در مناطق مسکونی در سراسر کشور» کرد و از مردم خواست «با حمله به این انبارها آنها را از بین ببرند». این سخنان اگرچه تا کنون واکنش رسمی رهبران حزب الله را به دنبال نداشته، ولی هواداران این گروه رهبر مذهبی مارونیها را متهم به «خیانت» و «همصدایی با صیهونیستها» کردند. رسانههای نزدیک به حزبالله نیز روحانیون مارونی را متهم به «تابعیت از استعمار غربی و اتحاد با دشمن صیهونیستی» میکنند و بشار پطروس راعی را «عامل دشمن برای تخریب مقاومت» میخوانند. حزبالله نیروهای مسلح خود را «نیروی مقاومت» در مقابل «اسرائیل» میداند که برای «حفط تمامیت ارضی لبنان در مقابل حملات اسرائیل» اسلحه به دست گرفتهاند.
احتمال اجرای طرح اینترنت ملی با همکاری چین
رشد منفی اقتصاد ایران در سه سال گذشته چند بوده است؟