دویچه وله - معاون وزارت صمت گفته ایران در حال ارسال مصالح ساختمانی به عراق و سوریه برای کمک به بازسازی این کشورهاست. به گفته او سوریه تنها کشوری است که در حال حاضر با ایران قرارداد تجارت آزاد دارد.
حمید زادبوم، معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت در گفتوگوی مفصلی با شبکه العالم درباره وضعیت صادرات غیرنفتی ایران و تجارت آزاد این کشور با کشورهای منطقه صحبت کرده است.
به گفته معاون وزیر صمت، در پنج ماهه اول سال جاری خورشیدی، صادرات غیرنفتی ایران ۳۸ درصد کاهش داشته است. او دلیل این امر را شیوع کرونا و بستهشدن مرزها و نیز کاهش درآمد ملی برخی کشورها و در نتیجه کاهش تقاضای آنها برای کالاهای ایرانی عنوان کرد.
به گفته زادبوم عمده صادرات غیرنفتی ایران به کشورهای همسایه صورت میگیرد و غیر از این کشورها، تمرکز اصلی بر روی هند و چین است. در پنج ماهه اول سال جاری ۷۰ درصد صادرات غیرنفتی ایران به کشورهای همسایه بوده است.
او مهمترین شرکای تجاری ایران در صادرات را چین، پاکستان، عراق، امارات، افغانستان، ترکیه و هندوستان عنوان کرد.
درباره توافقنامه تجارت آزاد، معاون وزیر صمت گفت: «ما فقط یک موافقت تجارت آزاد داریم و آن هم با سوریه است که اولین موافق نامه تجارت آزاد ما است؛ دومین مذاکرات ما که در حال به نتیجه رسیدن است مذاکرات اوراسیا است با پاکستان هم وارد مذاکراتی برای تجارت آزاد شدیم.»
👈مطالب بیشتر در سایت دویچه وله
به دلیل تحریمهای گسترده آمریکا علیه ایران، امکان مبادلات آزاد تجاری با دیگر کشورها برای جمهوری اسلامی بسیار سخت و گاه غیرممکن شده است. سوریه نیز که از آن به عنوان تنها شریک تجاری آزاد ایران نام برده شده، کشوری در حال جنگ است و دولت آن به دلیل نقض گسترده حقوق بشر و کشتار مردم کشورش، هدف تحریمهای آمریکا قرار گرفته است.
به گفته معاون وزیر صمت، ایران در حال مذاکره با پنج کشور دیگر برای امضای توافق تجارت آزاد است: روسیه، قزاقستان، ارمنستان، بلاروس و قرقیزستان.
بازسازی سوریه "وظیفه شرعی" است
حمید زادبوم در بخش دیگری از سخنانش به مشارکت ایران در بازسازی سوریه و عراق اشاره کرد و تاکید کرد که این مشارکت به درخواست خود این کشورها صورت گرفته است.
او گفت: «شرکتهای خدمات فنی مهندسی ایران در حال حاضر در عراق و سوریه حضور دارند و آمادگی حضور بیشتر را نیز دارا هستند و مصالح ساختمانی مورد نیاز این بازسازی از سوی جمهوری اسلامی ایران در حال ارسال می باشد.»
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت کمک به بازسازی کشورهایی مثل سوریه و عراق را "یک وظیفه شرعی" دانست و گفت: «ایران آمادگی این بازسازی را دارد و کشورهایی که نیاز به بازسازی، راه سازی و سد سازی و دریافت خدمات از ایران دارند ما این پتانسیل را داریم و قادر به کمک هستیم.»
به گفته زادبوم، بزرگترین دفتر اتاق بازرگانی ایران برای اولین بار در دمشق افتتاح خواهد شد و پروژههای استخراج معدن و کمک به بخش کشاورزی نیز در این کشور در حال اجراست.
این مقام مسئول همچنین تصریح کرد که شرکتهای فنی مهندسی ایرانی در زمینه نیروگاه، جاده سازی و ساختمان سازی نیز در عراق حضور دارند.
این کمکها در بدترین شرایط اقتصادی ایران صورت میگیرند؛ شرایطی که خود مقامات جمهوری اسلامی از آن با عنوان "جنگ اقتصادی" یاد میکنند. بیارزش شدن پول ایران با تورمی که روز به روز در حال رشد است، کمبود اقلامی چون دارو و برخی مواد خوراکی از جمله کره و نیز رشد صعودی اجاره بها و قیمت مسکن تنها نمونههایی از وضعیت بد اقتصادی در ایران هستند.
"ایران باید جزو گروه G20 باشد"
حمید زادبوم در بخش دیگری از سخنانش به تاثیر تحریمهای آمریکا بر ایران اشاره کرده و گفت: «تمام این تلاشها از جمله بستن راهها، ایجاد مانع برای انتقال پول و تهدید به تحریم شرکتها برای همکاری با ایران برای اثرگذاری روی تجارت خارجی ایران است؛ طبیعتا نمیتوانیم بگوییم تاثیر نداشته است اما به صراحت میتوان گفت که آمریکا به اهدافی که از این تحریمها به دنبال آن بود نرسیده است.»
معاون وزارت صنعت و معدن دلیل این که آمریکا به اهداف خود از تحریمها نرسیده را "قدرت اقتصاد" ایران دانست و مدعی شد که ایران از نظر شاخص GPD (تولید ناخالص ملی) در رده ۱۷ قرار دارد.
او سپس نتیجه گرفت: «یعنی اگر عادلانه گروه G20 را میخواستند درست کنند یکی از کشورهای گروه G20 حتما باید ایران میبود.»
G20 شامل ۲۰ کشور قدرتمند اقتصادی در دنیاست. این سخن در حالی بیان میشود که کارشناسان اقتصادی حتی در داخل ایران نیز اقتصاد ایران را "در حال فروپاشی" میدانند.
معاون وزیر صمت همچنین مدعی شد: «کرونا نشان داد که اگر شرایط عادلانهای باشد ایران اقتصاد بسیار قوی دارد، در نظر بگیرید بسیاری از کشورها با اقتصاد پرقدرت در شرایط کرونایی از نظر اقتصاد داخلی با مشکلات جدی روبرو شدند، صفهای متعدد، خالی شدن فروشگاهها و ... و شما هیچ کدام از اینها در ایران مشاهده نکردید.»
هفته گذشته نیز حسن روحانی، رییسجمهوری ایران اقتصاد ایران را قویتر از اقتصاد آلمان دانست. این سخن ریاست جمهوری با انتقادات زیادی روبرو شد. از جمله روزنامه آفتاب یزد با بیان این که "رئیس دولت تدبیر" نمیداند ایران و آلمان در مسائل اقتصادی، "فاصلهای کهکشانی" دارند، به بررسی وضعیت اقتصادی آلمان با مرور برخی شاخصها پرداخت.
این روزنامه از قول یک کارشناس اقتصادی نوشت: «اشکال سخنان روحانی اتکا به اطلاعات نادرست مشاوران اقتصادی اوست که مفاهیمی مانند رشد اقتصادی را بدون توجه به پسزمینهها و موقعیت کاملا متفاوت کشورها به رئیس جمهوری ارائه میکنند.»