رویداد ۲۴
معروف است که ممنوعیتهای پخش تصویر و صدای هنرمندان در جمهوری اسلامی تنها با مرگ آنها پایان مییابد. دو سال پیش صدا و سیما با مرگ ناصر ملک مطیعی بازیگر قدیمی سینما ممنوعیت چندین ساله پخش تصویر او را لغو کرد و بخشهایی فیلمهای قبل از انقلاب او را به نمایش در آورد. شب گذشته با درگذشت محمدرضا شجریان، بار دیگر این تجربه تکرار شد؛ اما این بار صدا و سیما تنها نهادی نبوده که این حجم از نفاق را به نمایش گذاشته است.
بخت با بسیاری از همنسلان ما یار نبود و هرگز موفق به شنیدن نوای مرغ سحر در سالن چند هزار نفری وزارت کشور تالار وحدت نشدیم. شجریان که خود را «صدای خس و خاشاک» میدانست، یک دهه آخر زندگی در کشور خودش ممنوع الکار شد. شجریان در این مدت نه آلبومی منتشر کرد و نه کنسرتی برگزار. در این یک دهه بسیاری محرومیت مردم از صدای شجریان را به خواست شخصی او گره زدند، اما حقیقت بر کسی پوشیده نیست. اسفندماه سال ۹۳ حسین نوش آبادی سخنگوی وقت وزارت ارشاد دولت یازدهم در سخنانی عجیب مدعی شد شرط بازگشت استاد محمدرضا شجریان به صحنه «عذرخواهی» است.
شجریان خود در توضیح در همایش بزرگداشت حافظ سال ۹۴ با لحن غمباری گفت: «من آنچه را باید تا به حال از حافظ خواندهام و از این به بعد هر چه بخوانم زیادهگویی است؛ اما چه باید گفت که چند سال است اجازه ندارم برای مردم خودم و در مملکت خودم بخوانم.»
اما آنچه جالب توجه است نفاق تریبونهایی است که در ده سال گذشته عرصه انتشار مطلب علیه محمدرضا شجریان بودهاند و در چرخشی عجیب پس از درگذشت او را با عناوینی همچون «خسرو آواز» و «مرغ سحر» و «یگانه صدای ایران» و ... ستودند.
صداوسیما که تا کنون هیچ صدا و تصویری از شجریان منتشر نمیکرد، به ناگهان گزارشی ویژه در بخش خبری تهیه و پخش کرد که در آن صداوسیمای جمهوری اسلامی «دریغاگوی فقدان شجریان» بود. گزارش به شکلی تهیه شده بود که گویا هر روز شجریان مهمان صداوسیما بوده و اصلا ممنوعیتی در کار نبوده است.
این رفتار صداوسیما البته واکنش زیادی میان کاربران شبکههای اجتماعی داشت و برخی کاربران نوشتند امروز ممنوع التصویری شجریان پایان یافت.
خبرگزاریهای تسنیم، فارس و مشرق (رسانههای نزدیک به نهادهای نظامی) در کنار صدا و سیما از جمله رسانههایی بودند که شب گذشته با درگذشت شجریان از رویه گذشته خود به یکباره بازگشتند. خبرگزاری فارس با عنوان «صدای مرغ سحر خاموش شد» خبر درگذشت محمدرضا شجریان را منعکس کرده در حالی که همین رسانه بارها در سالهای گذشته ممنوع الکار بودن شجریان را توجیه کرده بود.
به گزارش رویداد۲۴ خبرگزاری فارس در گزارشی که سال ۸۹ منتشر کرده مدعی شده «هیچ استقبال شایان توجهی» از شجریان در کنسرت همایون خرم نشده و این «عاقبت به ظاهر هنرمندانی است که به جای قرارگیری در کنار مردم در برابر آنها قرار میگیرند.»
فارس در مصاحبهای در همان سال با یکی از اعضای جامعه اسلامی مهندسین مدعی شده بود «عدم پخش صدای شجریان از رسانه ملی دفاع از حقوق مردم است.» این رسانه در یادداشت مفصلی در سال ۸۹ در توجیه عدم پخش ربنای شجریان از صدا و سیما نوشته بود: «ربنای شجریان چرا پخش شود؟ فردی که هیچگونه اعتقادی به نظام جمهوری اسلامی ندارد چرا و به چه دلیلی باید صدای او از رسانه ملی پخش شود؟ شجریانی که با مواضع ضد انقلابی خود به نوعی وطنفروشی را در رسانههای جهان به عینه به نمایش گذاشت و در هر کشوری و در هر رسانهای طبل رسوایی جمهوری اسلامی را به زعم خویش نواخت و حتی اوج بیاعتقادی خود را به امام امت، آن مراد ملت ایران نشان داد، چه ضرورتی دارد که صدای چنین فردی که با صراحت به باورهای اعتقادی مردم ایران تاخته است، اینک در پای سفره ارزشمند افطار پخش شود و به راستی چرا باید ملت ایران با صدای فردی که به ارزشهای آنها خیانت و توهین کرده است، روزه خود را افطار کنند؟»
خبرگزاری فارس که تا دیروز شجریان را «فتنهگری» میخواند که «وطنفروشاش را به نمایش گذاشته»، روز گذشته در چرخشی عجیب شجریان را «مرغ سحر» خواند و همچون صداوسیما از ضایعات فقدان او نوشت!
خبرگزاری مشرق (دیگر خبرگزاری نزدیک به نهادهای نظامی) که از دیروز ژست دلسوزی برای شجریان گرفته، در سالهای گذشته هرگز از اتهام زنی به او دریغ نکرده است. خبرگزاری مشرق که روز گذشته با ژست عجیبی از توهین به محمدرضا شجریان در شبکه «من و تو» ابراز ناراحتی کرده، در آبان ماه سال ۹۰ در گزارش مفصلی به عکسهای شجریان با برخی هنرمندان خارج از کشور اعتراض کرده و گفته بود: «شجریانی که روزی در حرم مطهر ثامن الائمه قرآن میخواند و روزی «ربنا»یش زینتبخش لحظههای افطار ما بود، الان در دامان شیطان بزرگ و صهیونیسم و شبکه بهایی پرور بی بی سی فارسی و صدای آمریکا و ... به امام و مردم و انقلاب اسلامی ملتش توهین میکند.»
خبرگزاری تسنیم نیز با تیتر «خسروی آواز ایران درگذشت»، شجریان را بدرقه کرده، اما همین رسانه در یادداشتی در تیر ماه ۱۳۹۲ تلاش «خانه سینما» برای بازگشت صدای شجریان به صداو سیما را مورد تمسخر قرار داده و گفته بود: «قشری از جماعت فعالی که هر سال در هر کنسرت شجریان شرکت میکنند و در پایان کنسرت طبق یک سنت قابل مطالعه، فریاد (مرغسحر مرغسحر) سر میدهند ظاهرا این روزها رسانههای ما را جهت میدهند.
با این وجود برخی رسانههای اصولگرای تندرو هرگز از نظر خود در این ده ساله برنگشتهاند و شاید در زمانه دورویی و نان به نرخ روزخوری، مواضع تند، اما استوار این تریبونها را باید تحسین کرد. پایگاه خبری جهان نیوز (خبرگزاری نزدیک به جمعیت رهپویان انقلاب اسلامی که شخصیتهایی از جمله علیرضا زاکانی و مهدی طائب در آن عضویت دارند) و رجانیوز (خبرگزاری منتسب به جبهه پایداری) از جمله این رسانهها بوده اند که تنها با عنوان «محمدرضا شجریان درگذشت»، خبر فوت استاد را بازنشر کردهاند و دیگر هیچ خبری از این درگذشت شجریان منتشر نکردهاند. آنها مخالفت با شجریان را حتی پس از درگذشت او نشان دادند و به شیوه ریاکارانه اخباری با تیتر «خسرو آواز» و «مرغ سحر» و «استاد بیبدیل» و ... منتشر نکردهاند.
به گزارش رویداد۲۴ این تغییر رویهها در عرصه رسانههای نزدیک به حاکمیت هرگز به گرد پای تغییر مواضع محمود احمدی نژاد هم نمیرسد. چندی پیش محمود احمدی نژاد در یک گفتگوی تصویری درباره تصنیف «تفنگت را زمین بگذار» شجریان گفته بود: «خدا انشاءالله سلامتی بدهد به ایشان [محمدرضا شجریان]، استاد هستند ایشان، استاد شجریان. این جیزی که ایشان در سال ۸۸ خواندند [«تفنگت را زمین بگذار»] اتفاقا آرمان من است.» این اظهار نظر احمدی نژاد به این دلیل عجیب بود که میدانیم محمدرضا شجریان در بحبوحه حوادث پس از انتخابات ۸۸ که به انتخاب احمدی نژاد به عنوان رییس جمهور و حصر میرحسین موسوی منجر شد، ترانه «زبان آتش» (تفنگت را زمین بگذار) را منتشر کرد.
او در مورد دلائل انتشار این تصنیف در جایی گفته بود: «با آتش نمیشود صحبت کرد. منطقی در گلوله نیست. با این آهنگ، از کسانی که تفنگ دستشان میگرفتند و رو به مردم شلیک میگرفتند، خواستم تفنگشان را زمین بگذارند.»
کاربران شبکههای اجتماعی در واکنش به این اظهار نظر عجیب احمدی نژاد درباره تصنیف «زبان آتش» گفته بودند: اظهار نظر او مثل آن است که رضا پهلوی بگوید تصنیف «دیو چو بیرون رود فرشته درآید» آرمان من است.
افزایش شدید قیمت ارز در ایران
منزل نو بر او مبارک؛ عبدالکریم سروش