زیتون ـ محمدرضا سرداری
محمود احمدی نژاد که گفته میشود برای انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۴۰۰ خود را مهیا میکند، بار دیگر در مقابل دوربین ظاهر شد و در یک ویدئوی ۴۴ دقیقهای با عنوان «حوادث ۸۸، کودتای اشرافیت علیه ملت» به مسائل آن انتخابات پرحاشیه پرداخت.
این البته برای نخستین بار نیست که احمدی نژاد تلاش میکند تا به هر وسیلهای خود را مورد توجه رسانهها قرار دهد. «تفنگت را زمین بگذار» شجریان را زیر لب زمزمه میکند و میگوید این خشونت پرهیزی «آرمان»اش است، به مسابقات بسکتبال «امبیای» واکنش دارد و به توییتهای آنجلینا جولی پاسخ میدهد و در نهایت با رادیو فردا مصاحبه تصویری میکند. اما اینبار به نظر میرسد وی قصد دارد تا از روش تازهای برای برندسازی بهرهبرداری کند.
هر چند به باور بسیاری از ناظران این ویدئو تکرار سخنانی است که طی ۱۱ سال اخیر از سوی هواداران او گفته شده؛ اما برای اولین بار بود که شخص وی در این زمینه سخن میگفت. در این ویدئو احمدی نژاد طبق رویهی همیشگی خویش کوشیده تا بدون ارائه مستندات، وقایع را آنگونه که خود میپسندد گزارش و تحلیل کرده و خودش را از همه نهادهای قدرت در جمهوری اسلامی مستقل نشان دهد. وی همچنین بدون اشاره به نقش سعید مرتضوی در سرکوبهای سال ۸۸، از آسیبدیدگان آن حوادث، میگوید از محصورین و بازداشت شدگان نیز «دلجویی» کرده و مدعی میشود که دوره ریاستجمهوری خویش نیز تلاش کرده تا کسی زندانی و حصر نشود. در بخشی از این ویدئو میگوید:« در سال ۸۸ من در کنار مردم معترض بودم و به همین خاطر دقیقترین و گستردهترین رسیدگی به اعتراضشان انجام شد.»
او در این گفتگو، نماد آن «اشرافیت سیاسی و اقتصادی» مورد بحثاش را هاشمی رفسنجانی اعلام کرده و اصلاحطلبان را حامیان او و کسانی که قدرت را در انحصار خود گرفتند معرفی میکند.
«سازماندهی اراذل و اوباش» و مسلح کردن آنان برای سرکوب اعتراضات مردمی که به گفته احمدینژاد توسط امنیتیهای نفوذیِ در خدمت «اشراف» انجام شد، هم یکی دیگر از نکات مورد اشاره او در این ویدیو بود.
احمدینژاد در این صورتبندی جدید گفت که منظورش از خس و خاشاک همان امنیتیهای نفوذی و اشراف حامی آنان بوده.
بازتعریف «خس و خاشاک» عنوانی که در سال ۸۸ توسط وی به مردم معترض داده شده بود، یکی دیگر از تلاشهای وی برای تبرئه خود از اعمال گذشته بود. او در این صورتبندی جدید گفت که منظورش از خس و خاشاک همان امنیتیهای نفوذی و اشراف حامی آنان بوده.
عبدالرضا داوری، مشاور و از یاران احمدینژاد، فردی که در کنار جوانفکر در این ویدیو حضور دارد، آن را «گزارش یک کودتا» میخواند، کودتای یک باند مشکوک امنیتی در وزارت اطلاعات، کودتایی که ظاهرا شکست خورده است.
این در حالی است که بسیاری از هواداران و فعالان «جنبش سبز» انتخاب احمدینژاد را در سال ۸۸، محصول یک «کودتای انتخاباتی» از سوی حامیان احمدینژاد و دولت او میدانند. در این ویدئو نیز، دست کم دو روایت وجود دارد که فرضیه تقلب سازمان یافته و «کودتای انتخاباتی سال ۸۸ »را تقویت میکند. این روایتها از نظر تاریخی ارزشمندند زیرا منبع آن فردی است که بر اساس جایگاهش اطلاع کافی از روند ماجرا داشته است و از کشتار سال ۸۸ بیش از هر کسی برخوردار شده است .
اما آیا این ویدئو حرف تازهای هم دارد که ارزش پرداختن به آن را داشته باشد؟
فعالیت باند سعید امامی در انتخابات سال ۸۸
احمدینژاد مدعی است که بسیاری از رویدادهای سال ۸۸ را باند سعید امامی و «گروههای متشکل امنیتی» مدیریت کرده است. به گفته وی این باند که در آن زمان (دوره وزارت محسنی اژهای) وزارت اطلاعات را در دست داشته کوشیده تا با نظرسنجیهای کاذب احمدینژاد را در مقابل رقبا عقب نشان دهد و به رقبا القا کند که آنان پیشتاز در انتخابات هستند. وی میگوید این «باند» حتی به وی نیز مراجعه کرده و گفته است:«در یک سناریوی جنگ روانی حتی به من فشار می آوردند. افراد گوناگون را با اطلاعات نادرست می فرستادند که من را منصرف کنند. تو دیگه باختی، کوتاه بیا، حرف نزن، برای آینده خودت جایی رو پیشبینی کن، حتی نزد مقامات صالح و مسئول می رفتند و اطلاعات و نظرسنجیهای کاذب ارائه می دادند تا آنان را نیز گمراه کنند. مستندات اینا موجود است».
این روایت دستکم نشان میدهد که در مجموعه بالای دستی نظام و در میان نهادهای امنیتی و نظامی که احمدینژاد کوشیده چنین تحلیلی از رای احمدینژاد وجود داشته است، روایتی که بسیار مورد تاکید فعالان جنبش سبز است.
وزارت اطلاعات در دوره نخست ریاست جمهوری احمدینژاد در دست چهره ای امنیتی چون غلامحسین محسنی اژهای بود. وزارت فرهنگ و ارشاد نیز در اختیار چهره امنیتی دیگر چون حسین صفار هرندی، دست راست حسین شریعتمداری قرار داشت. صدا و سیما را نیز عزتالله ضرغامی اداره میکرد. مهمترین نظر سنجیها در زمینه انتخابات نیز معمولا از سوی این سه دستگاه ارائه میشود. اما احمدی نژاد به نظرسنجی جهاد دانشگاهی استناد میکند و مدعی میشود که بر اساس آن نظرسنجی تا یک هفته مانده به انتخابات ۲ به ۱ از موسوی پیش بوده.
اطلاع مجلس از پیروزی میرحسین موسوی
مهمترین روایت احمدینژاد در این ویدئو تکرار شایعه یا خبری است که در طول این سالها همیشه محل بحث بوده؛ ارسال پیام تبریک از سوی علی لاریجانی به میرحسین موسوی. احمدینژاد مدعی است حتی ساعت آن را نیز میداند.هدف احمدینژاد از اشاره به این تماس معلوم نیست اما بهنظر میرسد شاه کلید این ویدئوی به نظر تکراری و بیارزش همین باشد.
وی ادعا کرده که در این زمینه مستند نیز دارد. هر چند وی نامی از لاریجانی نبرده و صرفا به مجلس اشاره کرده است. موضوعی که البته علی لاریجانی بارها تکذیب کرده و گفته عدهای میخواهند این موضوع را به وی بچسبانند. حال معلوم شده که چه کسانی خواستهاند این تبریک را به وی منتسب کنند و باید دید آیا احمدینژاد قصد دارد تا اسناد تازهای منتشر کند؟ وی یک بار با انتشار فیلمی از یک نشست مخفی میان سعید مرتضوی و فاضل لاریجانی جنجالی علیه آنان برانگیخت.
احمدینژاد و گرایش به اپوزیسیون
ادعاهای مطرح شده از سوی احمدینژاد بعید است که بازتاب جدی در جامعه داشته باشد. دست کم تا زمان انتشار این گزارش هیچ واکنش جدی به این اظهارات چه از سوی اصلاحطلبان و چه از سوی اصولگرایان صورت نگرفته است. نهادهای امنیتی نیز در مقابل این اظهارات سکوت کردهاند.
آیا اشاره احمدینژاد به «تماس مجلس با موسوی» و «فعالیت باند سعید امامی در انتخابات ۸۸» پیامی تهدیدآمیز به افشای اسرار انتخابات ۸۸ است؟ اسراری که اگرچه میتواند حمل بر خودزنی باشد اما فراتر از آن کل نظام و رهبری را نشانه میرود. آیا این ویدیو تهدیدی برای تائید صلاحیت در انتخابات پیش رو است؟
تاکنون تنها اصولگرایی که به این ویدئو واکنش نشان داده، محمد مهاجری، نویسنده پیشین روزنامه کیهان است. وی احمدینژاد را از مسببان آن چه «فتنه ۸۸ » مینامد، توصیف میکند؛ و از جلسهای خبر داده که در آن یک مقام امنیتی به گفته وی «پتهاش را در آن مقطع روی آب میریخت» و او همانجا عزلش کرد. جلسهای که احتمالا اشاره به درگیری احمدی نژاد با محسنی اژه ای و صفار هرندی و عزل آنان دارد.
یک عضو دفتر احمدینژاد در دوره ریاستجمهوری وی نیز گفته است که احمدینژاد تلاش میکند تا از مجمع تشخیص مصلحت اخراج شود تا بتواند به اپوزیسیون بپیوندد. به گفته عباس امیری مقدم، احمدینژاد از نظرات شورای نگهبان و مقامات مطلع است و میداند صلاحیت او را به هیچ وجه تایید نمیکنند.
اما اگر فرض امیریمقدم به واقعیت انجامد احمدی نژاد به سمت کدام اپوزیسیون گرایش خواهد یافت؟ اتهام همکاری با مجاهدین خلق البته پیشتر در کارنامه او ثبت شده است، وقتی که برادرش داوود آن را فاش کرد و به عزلش منجر شد.
اظهارات جنجالی عیسی کلانتری
ماجرای انفجار سد دز توسط محمد غرضی