بی بی سی فارسی - همزمان با حضور رئیس سازمان بورس در مجلس ایران، جمعی از سهامداران معترض به روند جاری در بازار سرمایه، در مقابل ساختمان مجلس تجمع کردهاند.
این افراد به عدم حمایت دولت از بورس اوارق بهادار تهران، نبود شفافیت و افت متوالی بازار سرمایه معترضند؛ هفتههاست که صحبت از تزریق یک درصد از منابع صندوق توسعه ملی به بورس اوراق بهادار تهران برای حمایت از این بازار مطرح شده که تا کنون عملی نشده است.
بر روی بعضی از بنرهایی که معترضان در دست داشتند به حمایت رهبر ایران از بورس اشاره شده که این بازار را "بهترین مکان برای سرمایهگذاری" اعلام کرده بود.
بر اساس تصاویری که از این تجمع منتشر شده، حسن قالیباف، رییس سازمان بورس، هم در میان تجمعکنندگان حضور یافته است.
یکی از این تجمع کنندگان امروز به بیبیسی فارسی گفته است معترضان خواستار وضع قانون به منظور "جلوگیری از فروش اطلاعات رانتی توسط اعضای سازمان بورس" هستند.
بگفته او "شفافیت فعالیت حقوقیها و ورود کمیسیون تحقیق و تفحص مجلس" از خواستههای معترضان است.
در مرداد ماه امسال شاخص کلی این بازار به بالای ۲ میلیون واحد رسیده بوده که با حدود ۷۰۰ هزار واحد افت طی این مدت، امروز در کانال یک میلیون و ۳۰۰ هزار واحدی قرار گرفته است.
قیمتگذاری دستوری فولاد هم اخیرا به افت این بازار دامن زده است.
همزمان بررسی عملکرد سازمان بورس اوراق بهادار تهران با حضور حسن قالیباف، رئیس این سازمان در دستور کار امروز مجلس بود.
آقای قالیباف در مجلس گفته است: "در بازار سرمایه کارهای خوبی انجام شده است که در نوسانات بازار گم شده و دیده نمیشود."
این در حالی است که شاخص بورس تهران همزمان با صحبتهای رئیس بورس در مجلس امروز شاهد ۳۷ هزار واحد افت بود.
محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی در جلسه امروز گفته است: "مهمترین کار بورس، تنظیمگری حرفهای به منظور تامین مالی تولید با نقدشوندگی بوده و واقعیت این است که امروز این اتفاق در بورس نمیافتد."
از اواخر سال گذشته و با کمبود منابع ارزی به دلیل تحریمهای آمریکا و تشدید کسری بودجه، دولت ایران روانه کردن نقدینگی به بازار سرمایه و کسب درآمد از این بازار را در دستور کار قرار داد و شهروندان را تشویق به سرمایهگذاری در این بازار کرد.
رشد نجومی ارزش سهام در بازار سرمایه ایران در ماههای اولیه امسال نقدینگی را روانه این بازار کرد ولی از مرداد ماه این بازار شروع به ریزش کرد.
رشد بورس در شرایطی اتفاق افتاد که بیشتر فعالیتهای اقتصادی در ایران همزمان با رکود ناشی از کرونا متوقف شده بود.
شاخص کل در فروردین حدود ۵۰۰ هزار بود که در مرداد ماه چهار برابر شد ولی از آن به بعد تحت تاثیر چشمانداز منفی این بازار، سیل نقدینگی دوباره به بازارهای موازی روان شد.
با شروع افت در بازار سرمایه، بازارهایی نظیر ارز، سکه و خودرو رشد را تجربه کرده است.
حسن روحانی رئیس جمهوری ایران حدود دو هفته پیش از ادامه عرضه سهام دولتی در بورس اوراق بهادار تهران خبر داده بود؛ طی روزهای اخیر مشخص شده زمان عرضه دومین صندوق قابل معامله دولتی (دارا دوم) هنوز مشخص نیست.
دولت ایران از بورس به عنوان منبعی برای جبران کسری بودجه استفاده کرده است.
از همان ابتدای رشد این بازار عدهای این جهش را "حباب" دانستند؛ این عده از منتقدان ناهمخوانی شرایط اقتصادی ایران با رشد سرمایه در بورس را به عنوان دلیل اصلی بدبینی خود به این بازار معرفی کرده بودند.