علی خامنه ای در رابطه با سخنان پرزیدنت امانوئل مکرون رئیس جمهوری فرانسه علیه اسلام افراط گرا، اظهارات او را توهین به مقدسات اسلامی و اهانت به رسول اکرم دانست. ولی به فاجعه سربریدن دبیر تاریخ در یک دبیرستان حومه پاریس کوچکترین اشاره نکرد و مطلبی در محکوم دانستن چنین جنایتی به زبان نیاورد.
***
بی بی سی - آیتالله علی خامنهای، رهبر ایران، در انتقاد از موضع رئیسجمهور فرانسه در دفاع از کاریکاتورهای شارلی ابدو از پیامبر اسلام، ممنوعیت انکار نسلکشی یهودیان در جنگ جهانی دوم (هولوکاست) را زیر سوال برده است.
آقای خامنهای در متنی که در وبسایتش و خطاب به "جوانان فرانسه" منتشر شده، گفته باید از امانوئل مکرون پرسیده شود که "چرا از اهانت به پیامبر خدا حمایت میکند و آن را آزادی بیان میشمارد؟"
او همچنین گفته: "سوال بعدی این است که چرا تردید در هولوکاست جرم است؟ و اگر کسی چیزی در اینباره نوشت باید به زندان برود، اما اهانت به پیامبر آزاد است؟"
پس از دفاع امانوئل مکرون از ارزشهای سکولار فرانسه و موضعش علیه اسلامگرایان تندرو، رهبران چند کشور مسلمان از او انتقاد کردهاند.
این تنشها پس از آن بروز کرده که یک جوان اسلامگرا یک معلم تاریخ را در حومه پاریس سر برید. این معلم کاریکاتورهای شارلی ابدو از پیامبر اسلام را نشان داده بود.
رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه، از جمله رهبران مسلمانی است که به شدت از همتای فرانسوی خود انتقاد کرده و خواهان تحریم کالاهای فرانسوی شده است.
آقای اردوغان سلامت عقلی آقای مکرون را زیر سوال برده است.
چند کشور مسلمان هم صحنه تجمعهایی در مخالفت با موضع رئیسجمهور فرانسه بودهاند.
آیتالله خامنهای هم موضع آقای مکرون در دفاع از آزادی بیان را "اقدام توهینآمیز" خوانده و گفته است: " آیا معنی آزادی بیان این است: دشنام و اهانت، آن هم به چهرههای درخشان و مقدس؟"
رهبر ایران گفته چنین برداشتی از آزادی بیان "توهین به شعور ملتی" است که به آقای مکرون رای داده است.
آیتالله خامنهای پیش از این هم از جرمانگاری انکار هولوکاست در چند کشور اروپایی انتقاد کرده و خود هم نسلکشی یهودیان را زیر سوال برده است.
در جریان جنگ جهانی دوم نیروهای آلمان نازی و عواملشان در کشورهای اشغالی اروپا حدود شش میلیون نفر از یهودیان این قاره را در قالب سیاست "راه حل نهایی" کشتند.
چندی پیش استفاده وبسایت رهبر ایران از عبارت "راه حل نهایی" در یک پوستر با انتقاد گسترده مواجه شد.
آیتالله خامنهای خود درباره هولوکاست از توصیفهایی چون "افسانه" و "واقعه مجهولالحال" یاد کرده و انتقاد کرده که نمیتوان در کشورهای اروپایی آزادانه گفت "معلوم نیست اصل این قضیه واقعیت دارد یا ندارد، یا اگر واقعیت دارد، به چه شکلی بوده".
محمود احمدینژاد، که پیش از به حاشیه رانده شدنش رئیسجمهور محبوب آیتالله خامنهای بود، نسلکشی یهودیان را "دروغ بزرگ" خوانده بود.
محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران، بعدتر در پاسخ به انتقاد از انکار هولوکاست از طرف ایران گفته بود: "مردی که این کار را میکرد دیگر رفته است."
در کشورهای غربی معمولا افراد و گروههای دست راستی و نژادپرست هستند که هولوکاست را انکار میکنند. تئوریهای توطئهای که درباره هولوکاست بیان میشود معمولا جنبههای یهودستیزانه دارد.
منکران هولوکاست ادعاهای مختلفی دارند، از جمله اینکه آلمان نازی سیاست مشخصی برای نابودی یهودیان نداشته، یا کشتار آنها را در اردوگاههای کار اجباری و اتاقهای گاز پی نگرفته است.
برخی از منکران هولوکاست هم میگویند درباره تعداد قربانیان کشتار و جزئیات دردناک آن اغراق شده است.
انکار هولوکاست در اسرائیل و چند کشور اروپایی جرم محسوب میشود، اما در کشورهای دیگر، از جمله بریتانیا و آمریکا، بر مبنای حق آزادی بیان با جرمانگاری آن مخالفت شده است.
عموم کشورهایی که انکار هولوکاست در آنها جرم است خود در نسلکشی یهودیان نقش مستقیم داشتهاند یا دولتهایشان در جریان جنگ جهانی دوم با آلمان نازی همکاری کردهاند.
در فرانسه قانونی وجود دارد که بنا به آن انکار وقایعی که جرایم علیه بشریت محسوب میشوند ممنوع است، هرچند دادگاه قانون اساسی فرانسه انکار کشتار ارامنه در ترکیه را مصداق این قانون ندانست و ممنوعیت آن را نقض آزادی بیان محسوب کرد.
ممنوعیت انکار هولوکاست در کشورهای اروپایی و حتی در میان گروههای مدافع حقوق یهودیان هم منتقدانی دارد.
مقامهای ایرانی در حالی با استناد به اصل آزادی بیان از ممنوعیت انکار هولوکاست انتقاد میکنند که ایران یکی از بزرگترین زندانهای جهان برای روزنامهنگاران است و همه ساله دهها نفر برای جرایم عقیدتی مجازات میشوند.