Sunday, Apr 4, 2021

صفحه نخست » علی خامنه‌ای باز هم بر سر دوراهی

keyhan3.jpg«نرمش ذلیلانه موشکی و منطقه‌ای» یا اعتراضات اجتماعی و شاید هم جنگ!؟

کیهان لندن - چند روز پیش پایگاه خبری «نیوزویک» گزارش داد در نظرسنجی مشترک شورای امور جهانی شیکاگو و مؤسسه افکارسنجی «ایران‌پل» مستقر در تورنتو ادعا شده است که «اکثریت ایرانی‌ها» از احیای برجام حمایت می‌کنند اما مخالف هرگونه مذاکره موشکی و منطقه‌ای هستند.

در این نظرسنجی ۶۲ درصد آنهایی که مورد پرسش قرار گرفته‌اند معتقدند جمهوری اسلامی ایران نباید مذاکره موشکی را بپذیرد و ۸۵ درصد نیز گفته‌اند اعتقاد دارند فعالیت‌های منطقه‌ای ایران به امنیت بیشتر آن منتهی شده و اغلب شرکت‌کنندگان گفتند ایران «بسیار امن‌تر» شده است!

اینکه چرا اعتمادی به نتایج این نظرسنجی‌ها نیست مسئله‌ای دیگر است اما اینکه علی خامنه‌ای رهبر جمهوری اسلامی و همچنین فرماندهان سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و مقامات وزارت خارجه بارها ادعا کرده‌اند که هیچگونه مذاکره‌ای بر سر توانایی‌های موشکی و منطقه‌ای ایران نخواهند کرد یک واقعیت است. این در حالیست که دولت بایدن و اروپایی‌ها به صراحت اعلام کرده‌اند که مذاکرات آتی با تهران شامل تهدیدات موشکی و حمایت از گروه‌های تروریستی‌ و شبه‌نظامیان خواهد بود.

در ایران مقامات می‌دانند بازگشت به برجام سرآغاز بحث در مورد توقف موشک‌پرانی و پشتیبانی از شبه‌نظامیان منطقه است. حتی در دورانی که باراک اوباما و جان کری برای کشاندن جمهوری اسلامی پای میز مذاکره تخفیف‌های ویژه و باج‌های قابل توجه به علی خامنه‌ای دادند باز هم مسئله توقف موشک‌پرانی و حمایت از تروریسم مطرح بود اما چنانکه در معامله اتمی سال ۲۰۱۵ مسئله نقض حقوق بشر در ایران نادیده گرفته شد، موضوع تهدیدات غیراتمی جمهوری اسلامی نیز به مرور به حاشیه رفت.

👈مطالب بیشتر در کیهان لندن

بجز علی خامنه‌ای که تأکید دارد موشک و حمایت از «جریان مقاومت» از «مسائل ناموسی» انقلاب است، طرح این مسئله مخالفان سرسخت دیگری هم داشته است: قاسم سلیمانی و محسن فخری‌زاده که یکی در عمل «وزیر خارجه خامنه‌ای در خاورمیانه» بود و فرماندهی نیروهای قدس سپاه پاسداران را بر عهده داشت و دیگری از مهم‌ترین عوامل نظامی و اتمی رژیم در پیشبرد توانایی‌های موشکی و اتمی بود.

قاسم سلیمانی فرمانده پیشین سپاه قدس در اسفند ۱۳۹۷ گفته بود «برجام ۲ و ۳ برای خشکاندن جریان‌های ناب اسلامی است، دشمن معتقد است چشمه باید خشکانده شود.»

آذرماه ۱۳۹۹ نیز فرزند محسن فخری‌زاده در یک برنامه تلویزیونی گفت «پدرم مخالف برجام بود... همیشه می‌گفتند این برجام هسته‌ای بعد می‌شود برجام موشکی، بعدش می‌شود برجام حقوق بشر و این پایان ندارد.»

مذاکرات منطقه‌ای برای جمهوری اسلامی خط قرمز است و چنان برایش اهمیت دارد که حتی با این احتمال که مبادا کانال‌های تأمین مالی شبه‌نظامیان منطقه قطع شود از پیوستن به FATF لوایح مربوط به پولشویی و تأمین مالی تروریسم خودداری کرده است.

جو بایدن پس از قدرت گرفتن در کاخ سفید ویلیام برنز را به عنوان رئیس سازمان اطلاعات آمریکا (CIA) منصوب کرد. از برنز به عنوان معمار مذاکرات اتمی با جمهوری اسلامی یاد می‌شود. پایگاه خبری «نیوزویک» دی‌ماه ۱۳۹۹ در گزارشی به سابقه برنز و تیم سیاست خارجی بایدن اشاره کرد و نوشت «تیم تازه‌وارد بایدن استدلال کرده که بازگشت به توافق اتمی اولین قدم به سمت مذاکرات بیشتر درباره برنامه موشک بالستیک ایران و استفاده این کشور از نیروهای نیابتی منطقه‌ای خواهد بود.»

آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا و معاونان و دستیارانش به صراحت گفته‌اند در توافق احتمالی آینده حتماً مسائل موشکی و منطقه‌ای مطرح خواهد بود. جانِت یِلِن وزیر خزانه‌داری دولت بایدن نیز گفته است «جمهوری اسلامی ایران بزرگترین حامی مالی تروریسم و از حوزه‌های نگران‌کننده‌ی پولشویی است.»

اکنون از داخل ایران بعضی مقامات فعلی و پیشین دولتی- که سابقه امنیتی دارند- و شماری از تحلیلگران نزدیک به جریان اصلا‌ح‌طلب مسائلی در مورد مذاکرات موشکی را مطرح کرده‌اند که به نظر می‌رسد برخلاف مواضع رسمی حکومت و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی است. همزمان نشانه‌هایی از چراغ سبز سپاه پاسداران به مذاکرات موشکی و منطقه‌ای نیز وجود دارد.

مذاکرات موشکی با هنرمندی!

علی خرّم فعال سیاسی اطلاح‌طلب و دیپلمات پیشین جمهوری اسلامی در یادداشتی در ویژه‌نامه نوروزی روزنامه «شرق» با اشاره به اینکه غرب به دنبال آن است تا اگر بشود شرایط جدیدی در برجام بگنجاند که صنعت موشکی و نقش منطقه‌ای ایران را به خاطر متحدان خود مهار کند نوشته «این بستگی به هنرمندی جمهوری اسلامی دارد که چگونه با ابزار دیپلماسی طوری با آمریکا مذاکره کند که شرایط را برای خود در راستای حداکثر منافع فراهم کند. نه نشستن و داد و فریاد و محکوم کردن این و آن، کمکی به منافع ایران می کند و نه تندروی در سطح منطقه و جهان، بلکه برعکس این دو راهکار ایران را از هر موفقیتی باز می‌دارد.»

حسام‌الدین آشنا مشاور حسن روحانی و عضو پیشین سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در اسفند ۱۳۹۹ در مصاحبه با روزنامه «الاخبار» در پاسخ به این پرسش که «آیا احتمال دارد در مورد موضوعات موشکی و منطقه‌ای گفتگو شود؟» گفت «حتماً! به شرطی که همه مسائل نظامی و تسلیحاتی در منطقه نه فقط مسئله ایران در میز مذاکره قرار گیرد!»

این اظهار نظر که بازتاب موضع جریان‌های نزدیک به دولت و اصلاح‌طلبان است انتقادات زیادی را در داخل جمهوری اسلامی به دنبال داشت بطوری که سعید خطیب‌زاده سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی اعلام کرد سخنان حسام‌الدین آشنا «اظهارات شخصی» بوده و با وزیر خارجه «هماهنگی نشده است.»

در واکنش به این اظهارات روزنامه «وطن امروز» نوشت جریان ضدانقلاب خارج‌‌نشین پروژه آشوب‌های خیابانی و براندازی نظام را پیش می‌برد و تجدیدنظرطلبان داخلی می‌خواهند جمهوری اسلامی را وادار به تسلیم در برابر زیاده‌خواهی‌های غرب و خلع سلاح کنند.

محمدصادق کوشکی استاد ولایتمدار دانشگاه تهران در آذر ۱۳۹۹ در مصاحبه‌ای گفت «برجام ۲ و ۳ که روحانی در انتخابات ریاست جمهوری سال ۹۶ به آن اشاره کرد، موضوعش موشکی و منطقه‌ای بود. مذاکراتی که توافقات آن نیز نوشته شده است.»

هرچند حامیان حکومت از «نرمش قهرمانانه در مورد موشک‌ها» ابراز نگرانی می‌کنند اما بدیهی است نه تنها دولت روحانی بلکه هیچ دولت و مقام دیگری بدون مجوز علی خامنه‌ای اجازه گفتگو و برنامه‌ریزی برای مذاکرات موشکی و منطقه‌ای را ندارد. بنابراین اینکه پشت درهای بسته میان رژیم ایران و غرب بر سر تهدیدات موشکی و منطقه‌ای توافقی صورت بگیرد محتمل است زیرا دامن زدن به این مباحث در ایران نیز با چراغ سبز «رهبر» صورت می‌گیرد.

نشانه‌های آغاز چنین مذاکراتی از مواضع و اقدامات سرداران سپاه پاسداران انقلاب اسلامی که برای ریاست دولت آینده خیز برداشته نیز پیداست.

حسین دهقان مشاور نظامی و دفاعی خامنه‌ای و از نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری اسلامی در آذر ۱۳۹۹ به آسوشیتدپرس گفته بود اگر کشورهای دیگر و بطور مشخص با «نظام کار کنند» و «به دنبال حذف موجودیت آن» نباشند و تغییر رویکرد بدهند و رژیم ایران و قدرتش را در منطقه به رسمیت بشناسند،‌ هیچ مشکلی برای آنان ایجاد نمی‌شود.

در همان مقطع گزارش شد اسماعیل قاآنی در سفر به عراق از گروه‌های شبه‌نظامی وابسته به جمهوری اسلامی خواسته با آرامش، اوضاع را کنترل کرده و از حمله به پایگاه‌های نظامی جلوگیری کنند.

محمد التمیمی کارشناس امور سیاسی و امنیتی عراق به العربی الجدید گفت که «هدف فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران به بغداد کاملاً روشن است زیرا او می‌خواهد با طرف آمریکایی به‌خصوص پس از پیروزی جو بایدن در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا آرامش ایجاد کند.»

باید افزود غربی‌ها از سوی متحدانشان در خاورمیانه نیز برای متوقف کردن تهدیدات جمهوری اسلامی زیر فشار قرار دارند.

علی خامنه‌ای اگر مذاکرات موشکی را نپذیرد بعید است بتواند با غربی‌ها وارد معامله‌ای شبیه برجام شود اما او این را نیز می‌داند که معامله نکردن با غرب یعنی ادامه تحریم و تشدید بحران اقتصادی و رویارویی بیشتر با نارضایتی عمومی و اعتراضات سراسری و شاید هم درگیری نظامی و جنگ! اما هر دو راه، چه معامله و نرمش و چه مقاومت و درگیری، یک تأثیر مشترک دارند: تهدید اساسی برای نظام!



Copyright© 1998 - 2025 Gooya.com - سردبیر خبرنامه: [email protected] تبلیغات: [email protected] Cookie Policy