Friday, Apr 9, 2021

صفحه نخست » آنچه محاسبات علی خامنه‌ای را بهم می‌ریزد

khamenehei.jpgکیهان لندن - همزمان با مذاکرات برجام در وین صفحه اینستاگرام رهبر جمهوری اسلامی ویدئویی از او منتشر کرده که در آن گفته «مؤمن از یک سوراخ دو بار گزیده نمی‌شود.»

در این ویدئو علی خامنه‌ای روی «عبرت‌ گرفتن» در مسائل سیاسی و بین‌المللی و در رابطه با ابرقدرت‌ها تأکید کرده و خواسته است تجربه‌ها به کار گرفته شود تا حوادث دوباره تکرار نشود و جمهوری اسلامی فریب نخورد!

در وبسایت سیدعلی خامنه‌ای نیز روی آن بخش از مواضع او تأکید شده که گفته بود شرط بازگشت به تعهدات برجامی برداشته شدن تمام تحریم‌هاست و این سیاست قطعی نظام است.

کاظم غریب‌آبادی سفیر و نماینده‌ جمهوری اسلامی ایران در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و از اعضای هیئت مذاکره‌کننده‌ جمهوری اسلامی در مصاحبه با همین وبسایت گفته «تنها گزینه روی میز ایران، لغو عملی همه تحریم‌ها و راستی‌آزمایی است.» او توضیح داده «مفهوم راستی‌آزمایی این است که مثلاً جمهوری اسلامی باید در حوزه‌ی فروش نفت بتواند قراردادهای نفتی‌اش را منعقد و نفت‌اش را صادر کند و منابع مالی درآمدش را از طریق کانال‌های بانکی به داخل منتقل کند و یا مصارف دیگری را برای آن در نظر بگیرد. یا در حوزه‌ی بانکی بتواند تراکنش‌های مالی‌اش را از کانال‌های مالی مختلف انجام بدهد.»

ند پرایس سخنگوی وزارت خارجه آمریکا می‌گوید برنامه موشکی ایران، نقض حقوق بشر و حمایت آن از تروریسم همچنان از نگرانی‌‌‌های آمریکا است و در نتیجه فشار بر جمهوری اسلامی و تحریم‌های مرتبط ادامه خواهد داشت. اما از مواضع و سخنان مقامات جمهوری اسلامی پیداست که رژیم ایران نه تنها نمی‌خواهد وارد مذاکره بر سر چنین مسائلی شود بلکه بسته‌های پیشنهادی غربی‌ها مثل برداشته شدن گام به گام تحریم‌‌ها یا توقف غنی‌سازی ۲۰ درصدی در ازای دریافت یک میلیارد دلار را هم نپذیرفته است.

مطالب بیشتر در کیهان لندن

اکنون در ایران صحبت از رسیدن ذخایر «کیک زرد» به حدود ۶۰ کیلوگرم است. شماری از نمایندگان مجلس شورای اسلامی برای بررسی وضعیت سایت‌های اتمی که قرار بود طبق مصوبه مجلس فعالیت خود را برای افزایش غنی‌سازی بیشتر کنند در روزهای ۱۸ و ۱۹ فروردین از سه مرکز اتمی بازدید کرده و اعلام کردند گام‌های اساسی برای لغو تحریم‌ها در حال برداشته شدن است! منظور آنها نه توقف بلکه افزایش فعالیت‌های مشکوک اتمی از جمله غنی‌سازی اورانیوم و به کار انداختن سانتریفیوژهای پیشرفته است. اقداماتی که بسیاری از تحلیلگران می‌گویند گام‌های اساسی برای تولید تسلیحات اتمی است.

از سوی دیگر، خامنه‌ای و جریان اصلی قدرت در ایران برای مصرف داخلی چنین القاء می‌کنند که راضی به مذاکره با غربی‌‌ها نیستند و مدام در مورد آن هشدار می‌دهند اما واقعیت این است که بدون اجازه رهبر جمهوری اسلامی محال است تیم سیاست خارجی نظام بتواند وارد مذاکرات اتمی شود. محمدجواد ظریف در زمستان سال ۱۳۹۹ در مصاحبه با روزنامه «اعتماد» اعتراف کرد که سهمش از سیاست خارجی جمهوری اسلامی «صفر» است.

ایلای لیک تحلیلگر سیاسی در بلومبرگ می‌نویسد «بایدن نمی‌تواند به ایران اجازه دهد برنامه تسلیحات اتمی خود را حفظ کند.» وی همچنین افزوده «این کافی نیست که تیم مذاکره کننده آمریکا خواستار پیروی ایران از یک معامله ناقص باشد.»

دیوید آلبرایت رئیس موسسه علوم و امنیت بین‌الملل در مصاحبه با بلومبرگ تخمین زده است که ۹ سایت اتمی اعلام نشده در ایران کشف شده که در بعضی از آنها نشانه‌هایی از برنامه‌هایی برای ساخت سلاح اتمی و انجام آزمایش یافت شده است.

او تأکید کرد «ایران امروز سلاح هسته‌ای نمی‌سازد. اما در حال آماده‌سازی این کار است. این برنامه‌ها برای تولید سلاح اتمی در صورت نیاز طراحی شده و هنگامی که تصمیم به ساخت آن گرفته شود ایران قادر خواهد بود این تسلیحات را نسبتاً سریع بسازد.»

در گزارش بلومبرگ تأکید شده برجام یک معامله شکست خورده است زیرا قرار بود این توافق به دنیا اطمینان دهد که ایران نمی‌تواند سلاح اتمی تولید کند ولی در حالی که این توافق هنوز از بین نرفته جمهوری اسلامی می‌تواند یک برنامه بزرگ تسلیحاتی پیاده می‌کند نشانه بی‌کفایتی کشورهای غربی است که به چنین توافقی تن داده‌اند! مهمتر اینکه، این برنامه تسلیحاتی نشانه دوگانگی جمهوری اسلامی ایران است. ایران حتی هنگام مذاکرات برجام نه تنها نقشه‌های اولیه‌ را برای ساختن سلاح اتمی داشت بلکه مجموعه‌ای از مراکز را نیز در اختیار داشت که در نهایت می‌توانست در یکی از آنها سلاح بسازد.

اینها همه نشانه‌های برنامه یا درواقع قمار خامنه‌ای است: «یا برداشته شدن همه تحریم‌ها یا هیچ!» آنهم در حالی که وضعیت اقتصاد ایران به شدت بحرانی است و او احتمالا می‌داند معنای آن چیست و چه پیامدهای اجتماعی می‌تواند داشته باشد. اما وی این را هم می‌داند حتا اگر در مرحله نخست مذاکرات صحبت فقط در مورد مسائل اتمی باشد در گام بعدی غربی‌ها سراغ موشک‌ها و پشتیبانی از شبه‌نظامیان و مسائل تروریسم و منطقه خواهند رفت؛ یعنی همان ابزارهایی که برای جمهوری اسلامی چنان حیاتی است که حاضر شد قرار داشتن در فهرست سیاه FATF‌ را به جان بخرد تا کانال‌های حمایت مالی سپاه پاسداران از شبه‌نظامیان مسدود نشود!

به بیان دیگر، هر راهی که در برابر خامنه‌ای هست، به بن‌بست می‌انجامد. از همین رو چاره‌ای ندارد جز آنکه در همین مرحله از مذاکرات روی برداشته شدن همه تحریم‌ها پافشاری کند وگرنه همانطور که خود وی گفته متضرر خواهد شد. در عین حال خامنه‌ای مدعی شده بود که اگر معامله نشود جنگ هم نمی‌شود! اما نشانه‌های دو واقعیت محاسبات او را بهم می‌ریزد: اگر معامله، درواقع عقب‌نشینی تمام‌عیار جمهوری اسلامی، نشود، هم جنگ محتمل است و هم گسترش اعتراضات مردم که از همه نظر جان به لبشان رسیده است! اینها احتمالاتی هستند که مدت‌هاست شواهدی از وقوع آنها دیده می‌شود.



Copyright© 1998 - 2024 Gooya.com - سردبیر خبرنامه: [email protected] تبلیغات: [email protected] Cookie Policy