Sunday, Apr 18, 2021

صفحه نخست » ممکن است رئیسی از ورود به انتخابات ریاست جمهوری منع شود

rooy17.jpg یک فعال سیاسی معتقد است که تا به این لحظه چشم انداز خوبی برای مشارکت مردم در انتخابات وجود ندارد، زیرا تغییر خاصی در شرایط سیاسی اقتصادی خارجی و داخلی رخ نداده است و برنامه‌ریزی‌های بسیاری هم برای شکل نگرفتن دو قطبی برای انتخابات شده

جوادی حصار در گفتگو با رویداد‌۲۴ - با منع سیدحسن خمینی از انتخابات ریاست جمهوری، شرایط مشارکت اصلاح طلبان در انتخابات ۱۴۰۰ کماکان در هاله‌ای از ابهام قرار دارد. جبهه اصلاحات تاکنون گزینه‌ی قابل اجماع و رای آوری معرفی نکرده است و با موانع بزرگی همچون شورای نگهبان دست و پنجه نرم می‌کنند. در مقابل اصولگرایان اما حتی به ظاهر اما نسبت به جریان رقیب به نظر می‌رسد که شرایط بهتری دارند زیرا روز گذشته نام 9 نفر از کاندیدای مورد اجماع خود را معرفی کرده اند.

محمدصادق جوادی حصار فعال و کارشناس مسائل سیاسی در گفتگو با رویداد‌۲۴ در خصوص چشم انداز میزان مشارکت در انتخابات ۱۴۰۰ گفت: تا همین الان چشم انداز خوبی برای مشارکت نمی‌بینم مگر اینکه اتفاقات خاصی رخ دهد و مردم نظرشان نسبت به امر انتخابات تغییر کند. زیرا تا این لحظه نه وعده روشنی برای تغییر رویکرد‌های انتخاباتی از سوی دستگاه‌های حاکمه ارائه شده است و نه چشم انداز روشنی برای تغییرات رفتاری در شیوه گزینش‌گری‌های انتخاباتی از سوی دستگاه‌های نظارتی اعلام شده و نه چهره متفاوتی از سوی جریان‌های سیاسی کشور مطرح شده که بتواند رویکرد نوینی را به مقوله انتخابات و مناسبات قدرت ایجاد کند. از سوی هم شنیده می‌شود که تلاش و برنامه ریزی‌ها آشکار و پنهان زیادی هم صورت گرفته که انتخابات ۱۴۰۰ دو قطبی نشود، زیرا هر زمان که انتخابات دو قطبی شد جریان مقابل اصولگرایان پیروز میدان بوده است.

وی ادامه داد: هنوز هیچ مولفه تعیین کننده‌ای برای تغییر فضای انتخاباتی ارائه نشده است که بگوییم باعث تغییر رفتار و تصمیم گیری در امر انتخابات شود.

شورای نگهبان باید در روش تایید صلاحیت‌ها تغییر ایجاد کنند

جوادی حصار با بیان اینکه اگر شرایط تغییر کند می‌توانیم به حضور و مشارکت مردم امید داشته باشیم، گفت: تغییرات در چند حوزه می‌تواند اتفاق بیافتد. گشایش‌های بین المللی چه توسط این دولت چه توسط حاکمیت مثلا طی هفته‌های آینده به این دستاورد برسیم که مناسبات بین‌المللی ما تغییر می‌کند و تحریم‌های بین المللی و یک جابنه آمریکا از سر اقتصاد کشور برداشته و روابط ما با جهان تبدیل به روابطی عادی و امید آفرین می‌شود. تا ملت، اعم از بخش‌های صنعتی و بازرگانان و در کل اقتصاد ملی ما بتواند فارغ از محدودیت‌ها موجود نفس بکشد و فعالیت کند. سرمایه گذاران بتوانند به سرمایه‌گذاری اعتماد کنند، زیرا ما سرمایه‌های هنگفتی را در خارج از کشور داریم.

وی ادامه داد: مقوله دیگر گشایش‌های داخلی است. به طور مثال حاکمیت و شورای نگهبان بگویند ما شیوه‌های نظارتی و گزینش‌گری را تغییر داده و آن را محدود به حدود قانونی روشن و قابل استناد می‌کنیم و دخالتی دیگر در امر انتخابات انجام نمی‌دهیم و نظارت استصوابی را کنار می‌گذاریم. پس طبق قانون هر فردی که واجد شرایط برای حضور در انتخابات است می‌تواند ثبت نام کند و گزینش نهایی را مردم انجام می‌دهند. از سوی دیگر باید یک آشتی ملی صورت بگیرد و دولتی تحت عنوان آشتی ملی به مردم ارائه شود که از همه جریان‌های سیاسی، فرهنگی و ملی شکل بگیرد؛ دولتی برآمده از خواست و اراده مردم که تمامی جریان‌های سیاسی جامعه و نه صرفا اصولگریان و اصلاح طلبان در آن سهیم و دخیل باشند. این چشم انداز می‌تواند تا حد زیادی امید و انگیزه را برای مردم به همراه داشته باشد.

برای اصلاح طلبان فردیت گزینه اهمیت داشت

جوادی حصار با اشاره به وضعیت اصلاح طلبان و گزینه‌های موجود گفت: برای اصلاح طلبان گزینه‌های مختلفی می‌تواند وجود داشته باشد، هم به صورت بالقوه و هم بالفعل. گزینه‌هایی که تاکنون به دنبال آن‌ها رفتیم، فردیت شان بیشتر مد نظر بوده است. مثلا چند دوره وزیر بوده، یا نخست وزیر بوده و .... فردیت افراد برایمان اهمیت بالایی داشته. حالا می‌توانیم به سمت گزینه‌ای برویم با ویژگی‌هایی توامان، یعنی اینکه مثلا تا کنون در دولت نبوده باشد، اما مقبولیت اجتماعی داشته باشد. به جای اینکه خود آن فرد به صورت شخصی واجد همه مختصات مدیریتی باشد، یک جریان و حزب سیاسی را نمایندگی و کند.

وی ادامه داد: به نظرم یکی از کار‌هایی که این رئیس جمهور باید انجام دهد این است که به عنوان نماینده ملت مطالبات مردم را از حاکمیت طلب کند، نه با جدال و درگیری، بلکه به عنوان نماینده حقوقی آن‌ها از سایر دستگاه‌ها حقوق ملت را بگیرد. او باید اعلام کند که اگر نتوانم چنین کاری را انجام دهم و مرحله به مرحله گزارش عملکرد و موانع را به مردم نگویم، متعهد می‌شوم در پایان دو سال اول استعفا داده و از دولت خارج شوم. مردم باید بدانند با کسی طرف هستند که می‌خواهد چرخه قدرت در کشور را تغییر دهد و حتی از مدیران مجموعه خودش هم بخواهد چنین کاری را انجام دهند و مدیران ناکارآمد با نظارت مردمی کنار برود. متاسفانه این روز‌ها مسئولین گارانتی عمومی پیدا می‌کنند و تا وقتی جریان مطلوبشان بر سرکار است آن‌ها نیز با همه ناکارآمدی‌هایشان بر سر پست‌هایشان هستند.

این فعال سیاسی اصلاح طلب با تاکید بر اینکه فعلا نمی‌خواهم به صورت مصداقی در خصوص گزینه‌ها صحبت کنم، گفت: با منع سید حسن خمینی برای حضور در انتخابات، حوزه رای جبهه اصولگرایان تغییری نمی‌کند، اما اگر ایشان منع نمی‌شد می‌توانست از سبد رای اصولگرایان برای خود رای داشته باشد، اکنون فکر می‌کنم برای عدم حضور تفاوتی ندارد ولی اکنون با همت بیشتری می‌توانند وارد صحنه رقابت‌ها شوند.

اصولگرایان دچار اختلاف‌های شدیدی هستند

جوادی حصار با بیان اینکه اصولگرایان در ظاهر دارای ثبات و انسجام هستند، یادآور شد: به ظاهر اینگونه است اما در باطن شدیدا اختلاف نظر وجود دارد و هنوز به تصمیم‌گیری و توافق بر سر فرد خاصی نرسیده‌اند. اگر آقای رئیسی گزینه مشخص آن‌ها است ما نیز در این سمت گزینه‌های مشخصی داریم. اصولگرایان فقط گفته‌اند که بر سر رئیسی می‌توانند به اجماع بیشتری دست پیدا کنند. ممکن است رئیسی در دقیقه ۹۰ از سوی رهبری برای حضور منع شود و رهبری بگویند که عملکرد خوبی در قوه قضاییه دارید و در همان‌جا به کار خود مشغول باشید. اصولگرایان هنوز گزینه مورد اجماع و رای آوری ندارند.

بدون حمایت اصلاح طلبان شکست علی لاریجانی حتمی است

جوادی حصار در واکنش به این خبر که ممکن است رئیسی برای حضور منع شود و رقابت بین جلیلی و لاریجانی باشد، گفت: اگر اصلاح طلبان به سمت حمایت از لاریجانی بروند یعنی شکستشان را پذیرفته‌اند زیرا بار‌ها اعلام کرده‌اند که فقط از گزینه اصلاح طلب حمایت می‌کنیم و اگر چنین کاری انجام دهند خلف وعده کرده‌اند و این موضوع از نگاه مردم پذیرفته نخواهد بود.

وی ادامه داد: اگر این دو بخواهند با هم رقابت کنند از سمت اصلاح طلبان رایی نخواهند داشت و رقابت در حوزه اصولگرایان خواهد بود و البته بخشی از معتدلین نیز به آن‌ها رای خواهند داد. اگر اصلاح طلبان با احتمال یک درصد به سمت لاریجانی بروند باید ائتلاف باشد نه حمایت! اصلاح طلبان در این شرایط باید یک مقاوله نامه شفاف و قابل راستی‌آزمایی داشته باشند و بگویند که ما از لاریجانی حمایت می‌کنیم و اگر رای آورد طبق این معاهده نامه مثلا معاون اول یا چند وزیر و استانداران از ما باشد. شرایط نباید به گونه‌ای باشد که بگوییم «علی برکت‌الله» و حمایت بلا شرط داشته باشیم. از لاریجانی باید حمایت مشروط داشته باشیم. خود لاریجانی هم بدون اصلاح طلبان رایی ندارد و شکست او حتمی است.

جریان اصلاحات باید به دنبال گزینه تیمی مانند زیدآبادی باشد

جوادی حصار با تاکید بر اینکه اصلاح طلبان باید به گزینه قدر تیمی فکر کنند نه گزینه فردی، تصریح کرد: اصلاح طلبان باید با گزینه تیمی وارد شوند. مثلا فرد نام آشنای ملی که تکنون سابقه دولتی نداشته باشد، مثل گزینه ژورنالیستی مانند زیدآبادی که سابقه سمت‌های دولتی نداشته است. فردی با این مشخصات که احزاب برای او تیم معرفی کنند که آن فرد یک نماد و تیم او نمود عملیات انتخاباتی شان باشد.



Copyright© 1998 - 2024 Gooya.com - سردبیر خبرنامه: [email protected] تبلیغات: [email protected] Cookie Policy