کیهان لندن - انتشار جزییاتی از افزایش غیرقانونی و مخفیانه برخی ردیفهای لاریحه بودجه شامل بخشهایی غیرموثر بر زندگی مردم و اقتصاد کشور است از جمله «جامعه المصطفی»، «شورای ایرانیان خارج از کشور»، «بخش سایبری سازمان تبلیغات اسلامی»، فعالان فضای مجازی صداوسیمای جمهوری اسلامی، شورای سیاستگذاری ائمه جمعه، شورای عالی حوزه علمیه و بسیج.
بودجه برخی نهادها و سازمانها پس از تصویب لایحه بودجه و با اطلاع و تأیید محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی و الیاس نادران رئیس کمیسیون تلفیق بودجه افزایش یافته است.
ابتدای هفته جاری بیش از ۱۰۰ نفر از نمایندگان در نامهای به محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی خواستار پاسخگویی او درباره تغییر در تنظیم جداول بودجه ۱۴۰۰ شدند.
چند روز پیشتر علی خضریان سخنگوی کمیسیون عضو کمیسیون اصل ۹۰ با انتشار رشته توئیتی خطاب به محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی و الیاس نادران رئیس کمیسیون تلفیق بودجه نوشته بود: «متأسفانه بررسی جداول بودجه ۱۴۰۰ حاکی از تغییرات گسترده ارقام و اعداد پس از رأیگیری لایحه بودجه در صحن مجلس با اطلاع و تأیید جنابتان میباشد. تا آنجا که در کمال تعجب جداول ۲۵ روز پس از تصویب بودجه ابلاغ شده که در نوع خود بینظیر است. لذا با توجه به رانت ایجاد شده برای عدهای خاص و تذکرات متعدد نمایندگان پیرامون این موضوع که شنیده نشد، با هدف جلوگیری یک رانت بزرگ که منجر به ذبح قانونگرایی در نظام بودجهریزی کشور خواهد شد، این تخلف را پیگیری خواهم کرد.»
اکنون خبرگزاری ایرنا جزییات برخی افزایشهای غیرقانونی و مخفیانه برخی ردیفهای بودجه را منتشر کرده است. این تغییرات شامل حذف یا کاهش بودجه در برخی ردیفها و افزایش یا تخصیص بودجه به گروهها و نهادهای مختلف است.
بر اساس جدولی که از سوی خبرگزاری ایرنا منتشر شده و در گزارش آن تأکید شده که شامل همه تغییرات غیرقانونی لایحه نیست، بیش از ۱۰ هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان به بودجه برخی نهادها و سازمانهای حکومتی افزوده شده است.
«مجلس شورای اسلامی، دیوان محاسبات، نیروی انتظامی، شورای ایرانیان خارج از کشور، قوه قضاییه، بسیج، سازمان تبلیغات اسلامی، وزارت بهداشت، شورای قیمتگذاری محصولات کشاورزی، صداوسیما، دفتر ائمه جمعه، حوزه علمیه، جامعه المصطفی، دانشگاه اهل بیت و دانشگاه امام حسین» مشمول افزایش بودجه شدهاند.
تقویت بنیه دفاعی انتظامی با ۲۱۵۰ میلیارد تومان، سازمان بسیج با ۲۰۴۶ میلیارد تومان، فعالان فضای مجازی صداوسیمای جمهوری اسلامی با ۱۵۰۰ میلیارد تومان بیشترین افزایش بودجه را داشتهاند.
خبرگزاری ایرنا تأکید کرده که «بدون شک تغییرات اعمال شده بیش از این بوده و گفته میشود که کمیسیون تلفیق، بودجه برخی نهادهای دولتی را بطور کلی حذف کرده است. برای مثال اعتبار ۵۰ میلیارد تومانی سازمان برنامه و بودجه برای اصلاح ساختار بودجه نیز توسط مجلس خط خورده است.»
یکی از موارد مبهم اینست که مشخص نیست منابع مالی برای افزایش میلیارد تومانی بودجه کشور بر اساس چه مبنایی صورت گرفته است. از سوی دیگر منتقدان این اقدام غیرقانونی معتقدند که ساختارهای بودجه بر مبنای دو عنصر، شفافیت، درآمد و هزینه شکل میگیرد. وقتی دولت و مجلس بر سر مقداری مشخص از درآمد یا هزینه به توافق رسیدهاند یعنی بر اساس اصل شفافیت عمل کردهاند و به این ترتیب کاری که کمیسیون تلفیق انجام داده مغایر با اصل شفافیت است.
با اینهمه برخی نمایندگان مجلس شورای اسلامی از این حرکت رانتی و غیرقانونی دفاع و تلاش در توجیه آن دارند. از جمله جعفر قادری عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی گفته که چنین اقدامی در دورههای پیشین مجلس نیز اتفاق افتاده و هدف از آن «محرومیتزدایی» بوده است!
جعفر قادری گفته است: «این اقدام مجلس غیرقانونی نیست و در دورههای گذشته هم این اقدام صورت گرفته است. ممکن است با توجه به حجم دروازهها سهم استانها در توزیع تغییر کند و بجای اینکه دولت این تغییرات را انجام دهد، مجلس این اصلاحات را با هماهنگی دولت انجام میدهد.»
او همچنین افزوده که «عمده این اصلاحات در جهت محرومیتزدایی و توزیع در پروژههای عمرانی مانند راههای روستایی است.»
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
دستکاری کمیسیون تلفیق مجلس در بودجه ۱۴۰۰ «به نفع نهادهای خاص»
رادیو فردا - پس از اعلام اینکه کمیسیون تلفیق بودجه سال ۱۴۰۰ مجلس، بدون اطلاع دولت و حتی بسیاری از نمایندگان مجلس، در اعداد و ارقام تصویبی مجلس برای بودجه سال جدید دست برده است، خبرگزاری ایرنا روز چهارشنبه، ۸ اردیبهشت برخی از جزئیات این اقدام را در جدولی منتشر کرد.
به نوشته این خبرگزاری، در حالی که کمیسیون تلفیق، بودجه برخی نهادهای دولتی را بهطور کلی حذف کرده و برای نمونه، اعتبار ۵۰ میلیارد تومانی سازمان برنامه و بودجه برای اصلاح ساختار بودجه نیز در این دستکاریها خط خورده است، اعتبارات سازمان بسیج دوبرابر شده است.
در این جدول، افزایش بودجه نهادهای «خاص» شامل نهادهایی است چون شورای سیاستگذاری ائمه جمعه، صندوق ذخیره بسیجیان، دفتر طب سنتی در وزارت بهداشت، بخش سایبری سازمان تبلیغات اسلامی، حلقههای میانی سازمان تبلیغات اسلامی، جامعه المصطفی، شورای عالی حوزه علمیه، بخش تقویت بنیه دفاعی انتظامی و فعالان فضای مجازی صدا و سیما.
جدول تغییراتی که باقر قالیباف، رئیس مجلس، و الیاس نادران، رئيس کمیسیون تلفیق بودجه، به صورت غیرقانونی بر بودجه وارد کردهاند./ ایرنا pic.twitter.com/XalYEyONdE
-- 🌐 اعتمادآنلاين (@EtemadOnline) April 28, 2021
ایرنا تأکید میکند که بسیاری از این افزایش بودجهها مربوط به نهادهایی است که فعالیتهای آنها موازی با نهادهای دولتی همچون وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است.
مطالب بیشتر در سایت رادیو فردا
این خبرگزاری این دستکاری در جدولهای بودجه ۱۴۰۰ را «اقدامی بینظیر [بیسابقه] و نامتعارف پس از تصویب لایحه بودجه در مجلس و قبل از ابلاغ به دولت» توصیف کرده و در ادامه هم نوشته است طبق گزارشهای موجود، در جداول ابلاغ شده به دولت تغییرات زیادی داده شده، اما جزئیات این تغییرات هنوز بهطور کامل در دسترس نیست.
روزنامه «سازندگی» روز دوشنبه ششم اردیبهشتماه نوشته بود که این دستبردها در ۲۰۰ بند از جداول و برخی احکام رخ داده است.
این تغییرات به نفع اعتبارات نهادهای «خاصِ» عمدتاً امنیتی و مرتبط با روحانیون در حالی صورت میگیرد که دولت ایران از مدتها پیش اعلام کرده است که برای انجام طرحهای عمرانی کشور، بهویژه در مناطق محروم، با کمبود بودجه روبهرو است.
در خبرگزاریها آمده است که این تغییرات توسط محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی، اکنون به عنوان مصوبه مجلس به دولت ابلاغ شده است.
در همین حال، ۱۰۰ نماینده هم در ارتباط با این دستکاریها در بودجه، نامهای به رئیس مجلس نوشتهاند و با «گسترده» خواندن میزان تغییرات ارقام، این اقدام قالیباف را «رکوردی جدید در عدم تمکین به قانون آییننامه و ایجاد رانت برای چند نفر» عنوان کردند.
محمدباقر قالیباف هم وعده برگزاری جلسهای را در این مورد داده است.
در واکنش به نامه بیش از ۱۰۰ نماینده، هیئت رئیسه کمیسیون تلفیق مجلس هم در توضیحاتی کار خود را «قانونی و در موعد مقرر» عنوان کرده است.