Wednesday, Apr 28, 2021

صفحه نخست » مصطفی تاجزاده: آمده‌ام دولت پنهان را سر جای خود بنشانم

bbc28.jpgبی بی سی فارسی - مصطفی تاجزاده از دخالت نظامیان در انتخابات و حضور "دولت پنهان" در حکومت انتقاد کرد و گفت "نهادهای نظامی نباید در انتخابات دخالت کند و آمدم تا دولت پنهان را سر جای خود بنشانم."

آقای تاجزاده دیشب در اتاق "فردای بهتر" در کلاب‌هاوس حاضر شد تا درباره علت نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری توضیح دهد و اعلام کرد "نامزد جدی انتخابات است و برای رد صلاحیت شدن اعلام نامزدی نکرده ‌است".

این فعال سیاسی اصلاح‌طلب که دو روز پیش نامزدی‌اش در انتخابات ریاست جمهوری را اعلام کرد، پس از نقد شرایط سیاسی و ضرورت اصلاح ساختاری در ایران، در پاسخ به سوالی که پس چرا به صندوق رای چسبیده‌اید، گفت: "من به صندوق رای چسبیدم چون هیچ بدیلی برای آن نمی‌شناسم و نه تنها من بلکه جهان برای آن بدیلی نمی‌شناسد".

او گفت صندوق رای از نوع حکومت اهمیت بیشتری دارد اما "صندوق رای را از ما گروگان گرفته‌اند."

آقای تاجزاده در این نشست گفت نامزد اصلی اصلاح‌طلبان محمد خاتمی رئیس جمهور دوران اصلاحات با معاون اولی محسن صفایی فراهانی بود اما این گزینه منتفی شده‌است.

او تاکید کرد اگر انتخابات رقابتی نباشد رای نمی‌دهد. او حمایت از نامزدی کسانی مثل علی لاریجانی را هم رد کرد و آن را مرگ اصلاحات دانست: "باید سکوت کنیم و به مردم بگوییم حاکمیت برای ما گزینه‌ای باقی نگذاشته است".

در بین افراد اصلاح‌طلب چند نفر اعلام نامزدی برای انتخابات کرده‌اند و مصطفی تاجزاده دیروز (دوشنبه) در بیانیه‌ای گفت "برای استقرار دموکراسی در ایران، صلح در منطقه و تعامل با جهان" نامزد ریاست جمهوری می‌شود.

او در این بیانیه‌ نوشت در این انتخابات "صدای سرکوب‌شدگان در ۹۶ و آبان ۹۸، قربانیان فاجعه‌ سقوط هواپیما، حاشیه‌نشینان و نادیده‌گرفته‌شدگان" خواهد بود.

آقای تاجزاده در بخش دیگر بیانیه‌اش گفت با جلب نظر رهبر می‌خواهد قانون اساسی را اصلاح کند تا رهبری "دوره‌ای و انتخابی" شود.

اعلام نامزدی آفای تاجزاده با واکنش فعالان سیاسی و رسانه‌ها روبرو شد و شماری از اصلاح‌طلبان از آن استقبال نکردند.

غلامحسین کرباسچی از حزب کارگزاران تلویحی گفت حتی اگر تائید صلاحیت شود رای نمی‌آورد چون مردم لحن و گفتار او را نمی‌پسندند اما اظهار امیداوری کرد که وزارت کشور و شورای نگهبان او را تائید صلاحیت کنند.

آقای کرباسچی و آقای تاجزاده بیستم فروردین‌ماه امسال در کلاب‌هاوس درباره انتخابات ۱۴۰۰ و ماهیت اصلاح‌طلبی در ایران مناظره‌ای جنجالی داشتند و آقای کرباسچی از اظهارات و نوشته‌های تند آقای تاجزاده درباره شرایط حاکم بر اوضاع سیاسی و اقتصادی کشور انتقاد کرده‌بود.

خبرگزاری فارس، نزدیک به اصولگرایان، تاجزاده را یک "کوتوله سیاسی" خواند که با عربده کشی تلاش دارد خود را "رجل سیاسی" معرفی کند. این خبرگزاری نوشت چهره جنجالی اصلاح طلبان که در ماجرای انتخابات ۸۸ مدت‌ها در زندان بسر برده، در کارنامه خود "نقاط سیاه" فراوانی دارد و در سابقه اش هیچ نشانی از یک مدیریت اجرایی موفق وجود ندارد: "او آتش‌بیار معرکه بود و بر طبل ساختارشکنی و آشوب کوفت". فارس پیش‌بینی کرد آقای تاجزاده رد صلاحیت می‌شود.

تحلیل مسعود آذر، بی‌بی‌سی:

  • انتخابات خرداد نزدیک است. جریان اصلاح‌طلبی در ایران در یک مقطع تاریخی قرار دارد، ورود به انتخابات با نامزدی جدی که شانس پیروزی دارد اما از سد شورای نگهبان عبور نمی‌کند یا ورود با نامزدی که شانس پیروزی ندارد اما ممکن است شورای نگهبان او را تائید صلاحیت کند و در وضعیتی مشابه دوره‌های اخیر، نامزد تایید صلاحیت‌شده اصلاح‌طلبان بیشتر زینت انتخابات است یا اینکه آنها در ادامه همان سیاست کج‌دار و مریز در انتخابات، ائتلاف با نامزد جریان اعتدال را در پیش می‌گیرند مثل سال ۹۲ که پیروزی حسن روحانی را به همراه داشت.
  • مصطفی تاجزاده را باید در شمار گروهی قرار داد که اعتقاد دارد یا ورود به انتخابات با برگ برنده یا "سکوت" در انتخابات. در نگاه او عقب‌نشینی و رضایت دادن به گزینه‌های دیگر مرگ اصلاح‌طلبی را به همراه دارد و در عین حال بر این باور است که مماشات با جریان حاکم منجر به قدرت گرفتن نظامیان و ضعیف شدن صندوق‌ رای و جمهوریت نظام می‌شود.
  • بیانیه انتخاباتی آقای تاجزاده و برنامه‌هایی که اعلام کرده یادآور سنگ بزرگ علامت نزدن است؛ اینکه با رهبر وارد گفتگو شود و قانون اساسی را اصلاح و جایگاه رهبری را انتخابی و دروه‌ای کند. چنین طرح‌هایی تازگی ندارند و پس از فوت آیت‌الله خمینی بارها مطرح شده‌اند اما طرح چنین موضوعی با توجه به ترکیب یکدست مجلس خبرگان، بعید است وزنی فراتر از لفاظی سیاسی داشته باشد.
  • به نظر می‌رسد مصطفی تاجزاده با ناامیدن شدن از یکپارچگی در جریان اصلاحات، از انتخابات پیش‌رو برای طرح دیدگاه‌های خودش استفاده می‌کند. او به خوبی می‌داند از فیلتر شورای نگهبان عبور نمی‌کند اما با اعلام نامزدی در انتخابات، فضای نسبتا امنی برای طرح دیدگاه‌هایش پیدا می‌کند. آنچه روشن است کسانی مثل مصطفی تاجزاده و همفکران او در بدنه اصلاح‌طلبی از تحریم انتخابات سخنی به میان نمی‌آروند و صرفا در صورت رد نامزد مورد نظرشان، می‌خواهند حاکمیت را مقصر یا عامل این جریان معرفی کنند.
  • به نظر می‌رسد با توجه به رویه‌ای که حکومت در پیش گرفته، نگرانی یا دغدغه جدی از مشی کسانی همچون آقای تاجزاده نداشته‌باشد و نگران تهدیدها و سکوت آنها نیست. آخرین خبرها از نامزدهای شورای شهر نشان از رد صلاحیت گسترده نامزدهای نزدیک به جریان اصلاحات دارد؛ چنانکه دیروز احمد جنتی دبیر شورای نگهبان گفت "این شورا احراز صلاحیت نامزدها را با دقت هرچه بیشتر انجام خواهیم داد."
line

مصطفی تاجزاده فعالیت‌ها و نامه‌نگاری‌هایش را در ماه‌های اخیر افزایش داده است. او هفته گذشته در نامه‌ای به ابراهیم رئیسی رئیس قوه قضاییه از سخنان اخیر او درباره برجام و عملکرد دولت انتقاد کرد و گفت ایران به لغو تحریم‌ها و انتخابات آزاد نیاز دارد.

او تاکید کرده که اصلاح‌طلبان باید نامزد اصلی خودشان را وارد کنند و کاری نداشته‌باشند که "رهبری خوشش می‌اید یا بدش می‌اید و شورای نگهبان تائیدش می‌کند یا ردش می‌کند".

سیزدهمین انتخابات ریاست‌جمهوری ایران ۲۸ خرداد امسال (۱۴۰۰) برگزار می‌شود.

تاکنون بیش از بیست نفر از طیف‌هایی سیاسی، احزاب و گروه‌های اصولگرا و نزدیک به اصلاح‌طلب اعلام نامزدی کرده‌اند.



Copyright© 1998 - 2024 Gooya.com - سردبیر خبرنامه: info@gooya.com تبلیغات: advertisement@gooya.com Cookie Policy