Wednesday, Jun 2, 2021

صفحه نخست » روحانی شورای نگهبان را نادان خواند

rouhani.jpgجدال روحانی با شورای نگهبان: کم‌اهمیت دانستن رأی مردم، نادانی است

رادیو بین المللی فرانسه - حسن روحانی که حدود دو ماه به پایان دورۀ ریاست جمهوری‌اش باقی مانده، بدون اینکه مستقیماً از موضوع رد صلاحیت‌ها توسط شورای نگهبان سخنی بگوید، تأکید کرد که صندوق رأی "ذات انقلاب" است. وی یادآوری کرد که بر اساس نظریات آیت‌الله خمینی "مردم نقش اصلی و تعیین کننده" دارند. روحانی اظهارات کسانی را که مشارکت مردم در انتخابات را بی‌اهمیت جلوه می‌دهند "از روی نادانی" دانست.

روز چهارشنبه ۱۲ خرداد، حسن روحانی در جلسۀ هیئت دولت با اشاره به اهمیت خردادماه در تاریخ جمهوری اسلامی، تأکید کرد که خمینی از همان خرداد ۴۲ "به دنبال جنگ مسلحانه و چریکی نبود و برای آماده شدن مردم در جهت حرکت عمومی و سپس قیام همگانی" تلاش می‌کرد.

روحانی انقلاب اسلامی را با انقلاب مشروطه مقایسه کرد و گفت که دستاورد این دو رویداد صندوق رای بود. او شعار اصلی خمینی را نیز "میزان، رای ملت است" دانست. روحانی سپس هشدار داد که "ما نباید از امام (خمینی) فاصله بگیریم، نباید بگذاریم سیر قهقرایی اتفاق بیفتد".

روحانی بدون این که از عباس کدخدایی (سخنگوی شورای نگهبان) نام ببرد گفت: "نکند از روی نادانی فردی بگوید که مهم نیست کم بیایند رای دهند یا زیاد رای دهند؛ صندوق و انتخابات مهمترین مساله ما است".

👈مطالب بیشتر در سایت رادیو بین المللی فرانسه

رئیس جمهوری اسلامی بار دیگر از کارنامۀ دولت خود دفاع کرد و "شکست دونالد ترامپ" را "پیروزی سیاسی ملت ایران" دانست. او گفت: "فکر نمی‌کنم در تاریخ سابقه داشته باشد که در سازمان ملل یا دادگاه بین‌المللی لاهه، ایران در برابر آمریکا قرار گرفته باشد و آمریکا چند بار شکست خورده باشد".

حسن روحانی وعده داد که ناگفته‌ها را «در زمان مناسب» خواهد گفت

ایندیپندنت فارسی - حدود دو هفته مانده به روز رای‌گیری، جدال بر سر انتخابات کم‌رمق ریاست‌جمهوری همچنان ادامه دارد. حسن روحانی، رئیس‌جمهور ایران در جلسه هیئت دولت در حالی که وعده داد «در زمان مناسب» حرف‌هایش را مطرح خواهد کرد به شورای نگهبان هم حمله کرد.

روحانی در بخشی از سخنانش گفت «نکند یک نفر از روی نادانی بگوید که میزان مشارکت مردم در انتخابات مهم نیست.» اشاره او به صحبت‌های اخیر عباسعلی کدخدایی، سخنگوی شورای نگهبان بود که گفته بود مشارکت پایین در انتخابات ۱۴۰۰ تاثیری در مشروعیت انتخابات نخواهد داشت. کدخدایی این سخنان را در گفتگو با فایننشال تایمز چند روز قبل از اعلام نتایج تایید صلاحیت‌ها گفته بود. نشانه‌ای روشن از برنامه‌ای که شورای نگهبان برای انتخابات ۱۴۰۰ داشت.

اما پس از اعلام اسامی نامزدهای نهایی و بالاگرفتن اعتراضات به عملکرد شورای نگهبان، بار دیگر اعضای این شورا و سخنگوی آن بر موضع خود تاکید کردند و گفتند که الزاما مشارکت در انتخابات به معنای مشروعیت یا عدم مشروعیت نظام نیست.

مطالب بیشتر در سایت ایندیپندنت فارسی

عباسعلی کدخدایی روز گذشته نیز در مصاحبه با پرس‌تی‌وی گفت که اقدام شورای نگهبان در ردصلاحیت چهره‌های سیاسی تاثیری بر کاهش مشارکت در انتخابات ندارد: «براساس نظرسنجی‌هایی که مؤسسات دولتی داشته‌اند تأثیر آرای شورای نگهبان در بررسی صلاحیت‌ها بر میزان مشارکت بسیار اندک است. عوامل موثر بر میزان مشارکت بیشتر شرایط اقتصادی و معیشتی است تا این که بحث‌های سیاسی و اجتماعی باشد. شورای نگهبان براساس قانون اساسی موظف است که شرایط افراد را احراز کند. اگر فردی شرایط را ندارد، مقصر شورای نگهبان نیست. شورای نگهبان باید براساس معیارهای قانونی نظر خود را اعلام کند و اعلام نظر شورای نگهبان هم معتبر است. البته میزان تاثیرگذاری نظر شورای نگهبان بسیار اندک خواهد بود.»

روحانی در سخنان امروزش به موضوع رویدادهای پس از مرگ روح‌الله خمینی، رهبر پیشین جمهوری اسلامی و انتخاب علی خامنه‌ای به رهبری نیز اشاره کرد و گفت در آن زمان روند انتقال قدرت به سرعت انجام شد و مشکلی پیش نیامد.

روحانی در روزهای گذشته تلاش کرده بود تا در نظر شورای نگهبان برای انتخابات ۱۴۰۰ تغییر ایجاد کند. او ابتدا یک نامه به علی خامنه‌ای نوشت و از او خواست تا دایره افراد تایید‌صلاحیت شده با حکم حکومتی وی گسترده شود. گزارشی از پاسخ خامنه‌ای به این نامه رئیس‌جمهور منتشر نشده است. علی خامنه‌ای یک روز پس از انتشار خبر این نامه‌نگاری در یک سخنرانی مجازی برای نمایندگان مجلس، از عملکرد شورای نگهبان دفاع کرد و گفت که افرادی به دنبال انتقام گرفتن از این نهاد هستند و خدا از آن‌ها نخواهد گذشت.

دو روز پس از این سخنرانی پر از طعنه علی خامنه‌ای، حسن روحانی نامه دیگری به شورای نگهبان نوشت و در مورد اصل ۱۱۳ قانون اساسی به این شورا تذکر داد. نامه روحانی به شورای نگهبان نیز بی‌پاسخ مانده است.

انتخابات ریاست‌جمهوری در ایران روز ۲۸ خردادماه برگزار خواهد شد. نظرسنجی‌ها نشان می‌دهد که نرخ احتمالی مشارکت در این انتخابات کمتر از همه دوره‌ها خواهد بود.



Copyright© 1998 - 2025 Gooya.com - سردبیر خبرنامه: [email protected] تبلیغات: [email protected] Cookie Policy