الف
در تاریخ 4 تیر ماه مقالهای به قلم آقای محسن سلگی در نقد دیدگاههای دکتر سریع القلم تحت عنوان «روشنفکری که حتی یک صفت خوب هم در ایرانیان نمی بیند!» منتشر شد . در ابتدای مقاله جملهای نقل شده بود که دکتر سریع القلم با ارسال توضیحاتی اعلام کردند که این جمله که در فضای مجازی میچرخد متعلق به او نبوده و جعلی است .
متن توضیحات دکتر سریع القلم
با سلام
جناب آقای سلگی
ممنون می شوم اگر نشان دهید در کدام مطلب سایت بنده (www.sariolghalam.com)گفته شده: فرقی نمی کند چه فردی رییس جمهور شود.این مطلب جعلی از بنده هشت سال است که در فضای مجازی می چرخد.
حضرتعالی آن را مبنای تحلیل خود قرار دادهاید. زیر مطلب هم به سایت الف ایمیل فرستادم.
با احترام
محمود سریع القلم
توضیحات نویسنده /همراه با عذر خواهی
آقای محسن سلگی نیز در باره این اتفاق نوشت :
در مطلبی با عنوان «روشنفکری که حتی یک صفت خوب در مردم ایران نمیبیند» به نوشته ای از دکتر محمود سریع القلم استناد شده بود که آن نوشته با وجود بازنشر در برخی سایت های معتبر جعلی است. عنوان این متن جعلی چنین است: «وقتی من عوض نشوم، خاتمی یا هاشمی یا احمدی نژاد فرقی ندارد». مضمون این نوشته که فیزیک آن ناروا منتسب به دکتر سریع القلم شده آن است که فرقی نمی کند چه کسی رییس جمهور ایران باشد تا وقتی فرهنگ ایرانی تغییر نکند. و اما این مضمون چنان قرابت زیادی با فکر و گفتار دکتر سریع القلم داشت که نویسنده در مقام نقد ایشان، در صحت مطلب جعلی مذکور شک نکرد. هرچند فقراتی از آن قابل تردید بود؛ مثل عباراتی که فقر فرهنگی ایرانیان را تا سر حد توهین برده بود و توصیه کرده بود ایرانیان هر روز حمام بروند.
اما آیا در نقد مطلب خود در سایت الف صرفاً با اتکاء به این متن جعلی دکتر سریع القلم را نقد کرده ایم؟
باید گفت آن متن جعلی صرفاً بهانه و مناسبتی برای نوشتن مطلب الف شد؛ مطلبی که تمامیت و شاکله فکری دکتر سریع القلم را به نقد کشیده بود؛ آن هم با در نظر گرفتن مهمترین کتابهای مشارالیه و با دوری از تقطیع. نکته مهمتر اینکه دکتر سریع القلم در جاهای دیگر از جمله کتب خود نیز نگاه شرق شناسان به ایرانیان را بازتاب داده و بازتولید کرده است. او ایرانیان را مدام فاقد روحیه همکاری و دچار منفعت جویی یا فرد گرایی منفی قلمداد و القا می کند.
قابل تأکید است که متنی که بعد از بررسی متوجه جعلی بودن آن شدیم، مبنای نقد ما نبوده و صرفاً انگیزه و محرک و مناسبتی برای نوشتن نقدی مفصل و آکادمیک بر دستگاه فکری جناب سریع القلم بوده و از این رو، به خودی خود خللی بر نقد ما بر ایشان وارد نیست. هرچند برای این انتساب و خطای خبری، نویسنده از ایشان عذرخواهی کرده و هرگونه عقوبت و عواقب آن را پذیرا می شود. امیدوارم دکتر سریع القلم پاسخی دقیق به نقد مذکور بدهند.
نکته پایانی اینکه نقد وجود رگه های نگاه شرق شناسانه(تحقیر ایرانی) در آثار دکتر سریع القلم تنها بخشی از مطلب منتشر شده در الف بوده و ما سایر محورهای فکری دکتر سریع القلم از جمله مسأله ساختار_ کارگزار، الگوی توسعه، نسبت با لیبرالیسم و ... را نقد کرده ایم.