مقاله کوتاهی که از نظر خوانندگان میگذرد تحلیلی فنی ازچگونگی تماس با نرم افزار زوم از طرق مختلف میباشد. هدف این مطلب، کنکاش در چگونگی ظاهر شدن شمارهای بر روی صفحه بیبیسی فارسی پس از قطع تماس با فهیم دشتی است. دلایلی که خانم فرناز قاضی زاده در پاسخ رسمی در تلویزیون بیبیسی فارسی مطرح کردهاند به دلایلی که در این نوشته ذکر شده، حاوی تناقضات آشکاری است که من سعی در توضیح آن برای خوانندگان دارم.
احتمال مکان یابی فهیم دشتی از طریق افشاء احتمالی شماره تلفن وی نیازمند مطلبی جداگانه و مبتنی بر مباحث فنی زیرساختاری است و این مقاله هیچگونه نتیجه گیری در این مورد نخواهد کرد.
زمانی که فردی به میتینگ زوم وارد میشود باید حتما با نام کاربری وارد شود. اگر کسی نام کاربری برای خودش انتخاب نکند سیستم زوم نام دستگاه مورد استفاده را نظیر آیفون، سامسونگ و غیره، بطور اتوماتیک انتخاب میکند.
نوع دیگر اتصال به زوم، از طریق شماره گیری مستقیم با تلفن است که موضوع این نوشته میباشد و توضیحات آن در پائین آمده است.
زوم امکان اتصال به میتینگ با تلفن موبایل/خانگی و بدون هیچگونه دستگاه هوشمند و وجود اینترنت را نیز به شما میدهد. دیگرنرم افزارهای موجود در اینترنت نیز این امکان را به شما میدهند. در بسیاری مواقع ممکن است شما در مکانی دسترسی به اینترنت نداشته باشید، که در این صورت با گرفتن شمارههای از پیش تعیین شده میتوانید به اطاق/کنفرانس زوم وارد شوید.
این باید به احتمال بسیار زیاد همان تماسی باشد که فهیم دشتی پس از اختلال و یا قطع ارتباطش گرفته است.
به عبارتی، فهیم دشتی احتمالا پس از قطع تماس تصویری با تلفن هوشمند (شاید اینترنت قطع شده و یا هر گونه اشکال فنی/اینترنتی ویا به قول خانم فرناز قاضی زاده که در برنامه حود در رد اتهامات وارده به قطع اینترنت اشاره دارد) و نرم افزار زوم سعی کرده با شماره گیری مستقیم به کنفرانس زوم با بی بی سی فارسی تماس برقرار کند.
دقیقا در چنین حالتی است که ادمین کنفرانس زوم، تنها شماره فرد وارد شده را در صفحه زوم خود میبیند. این همان شماره تلفنی است که با آن شماره اطاق زوم گرفته شده و (بالاجبار) بعنوان آی دی تماس گیرنده ثبت میشود.
من شماره مزبور را با کد بین المللی افغانستان که ۰۰۹۳ میباشد را گرفتم که اپراتور افغانی اظهار میدارد که شماره گرفته شده در دسترس نیست و یا از صحنه خارج شده است. اما در صورتیکه شماره وجود خارجی نداشته باشد پیام مزبور باید تفاوت داشته باشد و در حقیقت در تستهای من با شماره گیر اسکایپ حتی به تلکام سوئیچ افغانستان هم متصل نمیشود و پیام "شماره معتبر نیست" ظاهر میشود. همین تست مشابه و با یک شماره ساختگی را با تلفن شهری (تلفن شرکت بی تی در انگلستان) گرفتم که بوق ممتد به معنای عدم وجود شماره ذکر شده، شنیده شد.
نتیجه گیری:
۱- تلفنی که در تماس زوم با بیبیسی فارسی نشان داده شد به احتمال قریب به یقین شماره تلفن واقعی بوده است.
۲- تماس زوم فهیم دشتی به احتمال قریب به یقین، بطور مستقیم به گرفتن شماره اتصال، به شبکه زوم بوده است.
ادعای بیبیسی فارسی که در بیانیه ویدئویی آن توسط گوینده رسمی این شبکه (فرناز قاضی زاده) قرائت شد، در هر دو مورد فوق که شماره مورد بحث "اساسا" شماره تلفن نبوده نا درست است.
فرناز قاضی زاده مشخص نکرده که آیا همانطور که خودش به قطع اینترنت فهیم دشتی اشاره دارد، آیا وی برای ادامه تماس (در نبود احتمالی اینترنت) با گرفتن شماره تلفن به زوم وصل شده است یا نه؟
وی در بخش دیگری میگوید " بعد از برنامه شماره را امتحان کردیم و متوجه شدیم شماره تلفن نیست و به جای اسم و آی دی از طرف آقای دشتی مورد استفاده قرار گرفته". این ادعا در تمامیت خود بی اعتبار است.
تصور کنید فردی در تماس تلفنی مستقیم (تلفن خانگی و یا موبایل و یا هر سیستمی که قادر به گرفتن شماره باشد) یک شماره ۱۰ رقمی را بعنوان آی دی برای خودش انتخاب کند. حال اینکه از طرف نرم افزار زوم، هیج اجباری برای انتخاب عددی به این بلندی وجود ندارد و همچنین میدانیم زمانی که با گرفتن شماره مستقیم به کنفرانس زوم وصل شویم، شماره تلفنی که تماس با آن برقرار شده بطور اتوماتیک از سوی نرم افزار زوم، بعنوان نام تماس گیرنده برای ادمین کنفرانس، ثبت میشود. تماس گیرنده به هیچ عنوان نمیتواند آنگونه که خانم فرناز قاضی زاده توضیح میدهد، عددی فرضی برای خود انتخاب کند. ادعای ایشان اگر نگوئیم مجعول است به یقین خلاف حقیقت میباشد.
پیام شتاب زده وعاری از ارائه هرگونه توضیح فنی بی بی سی فارسی مبتنی بر هیچ فاکت و شاهدی نیست. در سیستم نرم افزار زوم، رکورد تمام تماسها با شرکت کنندهها و زمان اتصال و مدت زمان حضور آنها در میتینک وجود دارد.
مهمتر از این رکورد، تمام تماسها اعم از تماس اینترنتی و یا شماره گیری مستقیم نیز قابل دسترسی برای کادر فنی میباشد.
بیبیسی براحتی میتواند برای اثبات مدعای خود Log reports و یا مدارک تماسها را برای تنویر افکار عمومی منتشر نماید.
بینا حجازی*
۰۹/۰۹/۲۰۲۱
*نویسنده، سابقه ۲۴ سال کار در مناسب حساس در شرکتهای موبایل در بریتانیا و همچنین پیش زمینه اکادمیک در امنیت سایبری و مدیریت اجرایی پلاتفرمهای چندگانه مخابراتی کمپانیهای صاحب نام را در کارنامه خود دارد.
خطرات حکومت طالبان برای ایران
اینجا جایی است نزدیک آخر دنیا