رادیو فردا ـ نفتالی بنت، نخستوزیر اسرائیل، و محمد بنزاید آلنهیان، ولیعهد و حاکم امارات، و محمد السیسی، رئیس جمهور مصر، در یک دیدار سه جانبه کمسابقه، راههای تقویت همکاری برای مقابله با گسترش نفوذ ایران در منطقه، در صورت احیای برجام را بررسی میکنند.
رسانههای اسرائیل گزارش دادهاند که برگزاری این دیدار سهجانبه در شرمالشیخ مصر، پیشنهاد نفتالی بنت بوده که در سفر ماه گذشته او به ابوظبی مطرح شد.
بر اساس این گزارشها، علاوه بر موضوع ایران، بحثهای مرتبط با سوریه و تحولات جهانی مرتبط با تهاجم روسیه به اوکراین نیز از دیگر محورهای این نشست سهجانبه است.
به نوشته تایمز اسرائیل، اجلاس سران در شرمالشیخ، تازهترین تحول در چارچوب «پیمانهای ابراهیم» است که بر اساس آن، امارات، بحرین، مراکش و سودان در دو سال گذشته به مصر و اردن پیوسته و به عادیسازی رابطه با اسرائیل اقدام کردند.
👈 مطالب بیشتر در سایت رادیو فردا
مصر نخستین کشور عربی بود که ۴۳ سال پیش با اسرائیل رابطه عادی برقرار کرد. این دومین دیدار نفتالی بنت از مصر در طول شش ماه گذشته است.
مقامهای اسرائیلی همچنین گفتهاند که به زودی یک خط پرواز هوایی مستقیم از اسرائیل به شرمالشیخ، با هدف افزایش گردشگری اسرائیلی در این بخش از خاک مصر شروع به کار خواهد کرد.
بر اساس گزارش رسانههای اسرائیلی، اجلاس شرمالشیخ در شرایطی برگزار شده است که مذاکرات وین با هدف احیای برجام در جریان است و احتمال حذف نام سپاه پاسداران از فهرست آمریکایی سازمانهای تروریستی مطرح است.
نخست وزیر و وزیر خارجه اسرائیل روز جمعه، ۲۷ اسفند، از آمریکا خواستند نام سپاه پاسداران را از فهرست آمریکایی سازمانهای تروریستی پاک نکند.
دونالد ترامپ در سال ۱۳۹۸ با این استدلال کلیت سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را در فهرست سازمانهای تروریستی قرار داد که این گروه نظامی ایرانی «فعالانه در تامین مالی و ترغیب تروریسم به عنوان ابزاری برای کشورداری مشارکت دارد» و «ابزار اصلی حکومت ایران در راستای هدایت و اجرای کارزار بینالمللی تروریسم است».
با این حال، مقامهای دولت بایدن میگویند «وضعیت موجود، در هیچ زمینهای، باعث امنتر شدن آمریکا نشده» و برعکس سپاه پاسداران «تقویت هم شده است».
به نوشته وبسایت وای. نت، اجلاس شرمالشیخ همچنین «کوششی برای نمایش یک جبهه متحد در سایه نگرانی از عواقب توافق احیای برجام میان آمریکا و ایران است».
رسانههای اسرائیل در روزهای اخیر گزارش دادهاند که رهبران این کشور در رفتوآمدهای متعدد اخیر خود به کشورهای خلیج فارس در حال کوشش برای تشکیل ائتلافی با متحدین جدید خود شبیه پیمان «ناتو» هستند تا پاسخی به «تهدیدات مشترک» ناشی از ایران برای اسرائیل و متحدین جدید منطقهای باشد.
پیش از این بنیامین نتانیاهو نخستوزیر پیشین اسرائیل، «ناتوی خلیج فارس» با محوریت کشورهای سنی را ضمن احتمال پیوستن مصر به آن مطرح کرده بود.
مصر تا کنون در مورد احتمال احیای برجام موضع علنی نگرفته است اما دفتر ریاست جمهوری مصر در آستانه نشست سهجانبه سران در شرمالشیخ در بیانیهای اعلام کرد که رئیس جمهور این کشور با هر اقدامی که ثبات خلیج فارس را با مخاطره روبرو کند، مخالف است.
به گزارش رسانههای اسرائیل، از زمان روی کار آمدن دولت جو بایدن، روابط برخی از کشورهای عربی مانند امارات و عربستان با واشینگتن سرد شده و آنها از راه نزدیکی با اسرائیل، در جستجوی حامی قویتری برای امنیت خود در برابر تهدیدات منطقهای هستند.