پیام یونسیپور - ایران وایر
خبرگزاری «تابناک» از آنچه «رسوایی ضبط صدای رئیس فیفا» نامیده، از ضبط صدای «جیانی اینفانتینو»، رئیس فدراسیون جهانی فوتبال، توسط مدیران فوتبال ایران در یک جلسه خصوصی خبر داده است.
دوازدهم فروردین، «میرشاد ماجدی»، سرپرست فدراسیون فوتبال، «حمید استیلی»، مدیر تیمهای ملی، «حسن کامرانیفر»، دبیر کل فدراسیون و «بهرام رضاییان»، عضو هیات رئیسه فدراسیون فوتبال با «جیانی اینفانتینو»، رئیس فدراسیون جهانی فوتبال در حاشیه کنگره سالیانه فیفا دیدار کردند.
طبق ادعای تابناک، در میانه این گفتوگو، جیانی اینفانتینو متوجه شده است که یکی از اعضای ایرانی، در حال ضبط کردن صدای مکالمات هیات ایرانی و اوست.
ایرانیان چرا صدای مذاکرات را ضبط میکنند و سند کردن صحبتهای جیانی اینفانتینو، چرا برای مدیران فدراسیون فوتبال اهمیت دارد؟
چرا جیانی اینفانتینو از ضبط صدایش برافروخته شد؟
خبرگزاری ایسنا، سیزدهم اسفند یعنی یک روز پس از جلسه مدیران ایرانی با جیانی اینفانتینو، دو موضوع «ورود زنان به ورزشگاهها» و «وضعیت پولهای بلوکه شده ایران» را مهمترین موضوعات مورد بحث در این جلسه خواند.
👈مطالب بیشتر در سایت ایران وایر
این خبرگزاری به جزییات مذاکره اشارهای نکرد، اما مدعی شد که جیانی اینفانتینو در هر دو موضوع، به ایران قول همکاری بیشتر داده است؛ هم «صبوری برای تکمیل زیرساختهای ورزشگاههای ایران به منظور حضور زنان ایرانی در ورزشگاهها» و هم «یافتن راه حلی برای رفع مشکل پولهای مسدود شده ایران».
به غیر از موضوع اول یعنی ورود زنان به ورزشگاهها، مطرح شدن مساله دوم میتواند شکل جلسه را به حالت «محرمانه» یا «نیمهمحرمانه» تغییر دهد.
تابناک در بخشی از گزارش خود نوشته است که طرح مسائلی مربوط به «نقش تحریمهای آمریکا» و ارتباط آن با بلوکه شدن پولهای ایران در حساب فیفا، باعث شد مسائل مطرح شده در این نشست از حالت عمومی خارج شده و برخی از محورهای گفتوگو نیمهمحرمانه و محرمانه باشد.
جیانی اینفانتینو، از هفتم اسفند ۱۳۹۴ که به صورت رسمی به سمت ریاست فدراسیون جهانی فوتبال انتخاب شد، هرگز به صورت مستقیم یا غیرمستقیم در مورد موضوع تحریمهای بانکی ایران و مسدود شدن حسابهای فدراسیون فوتبال اظهارنظر نکرده است.
«علی کفاشیان»، رئیس سابق فدراسیون فوتبال که طی سالهای ۱۳۸۶ تا ۱۳۹۴ ریاست این فدراسیون را برعهده داشت، سال ۱۳۹۲ با دعوت از «سپ بلاتر»، رئیس وقت فیفا مقابل خبرنگاران به او گفته بود: «با توجه به شعار جدایی سیاست از فوتبال، فیفا باید بیطرفی خود در موضوع فدراسیون فوتبال ایران را با آزادسازی پولهای مسدود شدهاش نشان دهد.»
سپ بلاتر با تایید صحبتهای رئیس فدراسیون فوتبال ایران، وعده آزاد شدن پولهای بلوکه شده را داد، اما هیچ اتفاقی در عمل رخ نداد. تا اینکه اسفند سال ۱۳۹۵ فیفا به واسطه به سرانجام رسیدن «برجام» و امکان نقل و انتقالات بانکی با ایران، بخشی از پولهای مسدود شده را به فدراسیون فوتبال و دو باشگاه استقلال و پرسپولیس تقدیم کرد؛ این اتفاق هم در دوران ریاست جیانی اینفانتینو افتاد.
رئیس کنونی فیفا حتی در جریان جام جهانی ۲۰۱۸ روسیه نیز از پاسخ به سوالات خبرنگاران ایرانی در مورد سرانجام پولهایی که بار دیگر و با تحریمهای جدید و خروج آمریکا از برجام باز گشته بودند، پاسخی نداد.
جیانی اینفانتینو به عنوان شخصیتی میانهرو در جامعه فوتبال جهان شناخته میشود. او حتی در جنجال بزرگ رقابتهای «سوپر کاپ» که قرار بود با مدیریت باشگاههای متمول اروپایی و بدون در نظر گرفتن رای و نظر فیفا و اتحادیه فوتبال اروپا برگزار شود هم به شدت محافظهکارانه عمل کرد.
چرا مدیران فدراسیون به فایل صوتی اینفانتینو نیاز داشتند؟
ضبط صدا در جلسات خصوصی، محرمانه و نیمه محرمانه، تازگی ندارد. از فایل صوتی فرماندهان سپاه گرفته تا فایلهای صوتی بازیکنان فوتبال.
«حسین هدایتی»، ابربدهکار بانکی و مالک باشگاه استیل آذین، سال ۱۳۹۳ پس از جلسهای سه ساعته با مدیران وقت فدراسیون فوتبال ایران، رسما به آنها گفته بود که صدای آنها را توسط خودکاری که مجهز به دستگاه ضبط صدا بوده، ضبط کرده است.
او با همین فایلهای صوتی حتی «کارلوس کیروش»، سرمربی پیشین تیم ملی را تهدید کرده بود. سرمربی پرتغالی تیم ملی در مورد حسین هدایتی، ادعاهایی مبنی بر دلالی بازیکن داشت. اما حسین هدایتی در گفتوگو با رسانههای ایران گفته بود که مرتبه بعد، صدای کارلوس کیروش در یک جلسه خصوصی را منتشر خواهد کرد که در آن سرمربی پرتغالی آرزو کرده بود، آقای هدایتی، رئیس فدراسیون فوتبال ایران شود.
حالا مدیران فدراسیون فوتبال تلاش کردهاند در جلسهای غیرعلنی با جیانی اینفانتینو، رئیس فدراسیون جهانی فوتبال، صدای او را ضبط کنند.
تابناک در بخشی از گزارش خود مدعی شده است که در این نشست رئیس فیفا به صورت اتفاقی، متوجه میشود که یکی از اعضای ایرانی حاضر در جلسه، با تلفن همراهش مشغول ضبط مکالمات او با مسئولان فوتبال ایران است.
طبق ادعای این رسانه، آقای اینفانتینو این اقدام را «غیرحرفهای و توهینآمیز» میخواند و با برافروختگی و عصبانیت، بلافاصله جلسه را ترک میکند. تابناک نوشته است که صدای فریادهای رئیس فیفا و تلاش عاجزانه مدیران فدراسیون برای بازگرداندن او به محل مذاکره، توجه حاضران را جلب کرده بود.
مدیران ایرانی مدعی شده بودند که این کار (ضبط صدای رئیس فیفا) عمدی نبوده و به منظور «تجمیع سند علیه او و نهاد فیفا» انجام نشده است.
در عین حال بعید به نظر میرسد، ادعای تابناک در مورد نیت مدیران فدراسیون فوتبال در ضبط صدای جیانی اینفانتینو هم کامل باشد. این رسانه دلیل تهیه این فایل صوتی را ارائه کردن محتویات جلسه به مقامات عالیرتبه سیاسی ایران دانسته و نوشته است: «مسئولان ایرانی برای ضبط سندی جهت ارائه به مقامات داخلی در راستای اثبات تلاش خود برای جلوگیری از تعلیق فوتبال کشور، چنین کاری کرده باشند.»
در عین حال و با توجه به در پیش بودن انتخابات فیفا، بعید نیست که طرف ایرانی تلاش کرده باشد از جیانی اینفانتینو، مدارکی مستند جمعآوری کند تا در آستانه انتخابات فدراسیون جهانی فوتبال، از آن علیه رئیس کنونی و البته فرار از تعلیقهای احتمالی، به دلیل عدم ورود زنان به ورزشگاهها یا تصویب نشدن اساسنامه در مجلس، استفاده کند.