Monday, May 30, 2022

صفحه نخست » انصاف نیوز لیست ۱۲۹ ساختمان ناایمن تهران را که نهادهای امنیتی اجازه انتشار آن را نمی دادند افشا کرد

ensaf_052922.jpgایران اینترنشنال - وبسایت «انصاف نیوز» با انتشار فهرست ۱۲۹ ساختمان پرخطر در تهران، گزارش داد که نهادهای امنیتی از سال ۹۹ مانع از انتشار این فهرست شده‌اند.

بنابر این گزارش، حدود دو سال پیش سازمان آتش‌نشانی تهران فهرستی از ۱۲۹ ساختمان پرخطر در پایتخت را به پنجمین دوره شورای شهر ارائه کرد اما پیروز حناچی، شهردار وقت، به خواست نهادهای امنیتی مانع از انتشار عمومی این لیست شد.

محسن هاشمی، رییس وقت شورای شهر تهران، ممانعت دستگاه‌های امنیتی از انتشار این فهرست را تایید کرد و به انصاف نیوز گفت: «آن زمان مسئولان امنیتی در تهران موافق انتشار چنین لیست‌هایی نبودند.»

موضوع «امنیتی» بودن لیست ساختمان‌های پرخطر تهران در روزهای اخیر و پس از فروریزی مجتمع متروپل در آبادان بار دیگر مطرح شده و دو مقام آتش‌نشانی نیز به طور تلویحی به ممانعت دستگاه‌های امنیتی از این لیست اشاره کرده‌اند.

کامران عبدولی، معاونت حفاظت و پیشگیری سازمان آتش‌نشانی تهران، روز یکشنبه هشتم خرداد بدون اشاره به جزییات به تلویزیون جمهوری اسلامی گفت: «فعلا اجازه انتشار اسامی این ساختمان‌ها به ما داده نشده است. مراجع قضایی این اجازه را به ما نداده‌اند.»

در همان روز قدرت‌الله محمدی، رییس سازمان آتش‌نشانی تهران، نیز گفت: «این لیست به زودی منتشر خواهد شد و از هیچ‌کس هم ترس و ابایی نداریم چرا که با جان مردم بازی نمی‌کنیم.»

در فهرستی که انصاف نیوز از ۱۲۹ ساختمان بحرانی تهران منتشر کرده، مراکز و بناهای متعددی دیده می‌شوند.

01.jpg02.jpg03.jpgدر این فهرست نام برخی مراکز تجاری (از جمله مهستان، اقاقیا و افرا)، شماری از پاساژها و سراها (از جمله پاساژهای امین و علمی و سراهای وحید و اتفاق)، برخی بیمارستان‌ها (از جمله فجر، بوعلی و یافت‌آباد)، بعضی نهادهای دولتی (مانند ذوب آهن، جهاد کشاورزی، و انبار سازمان اموال تملیکی) و شمار دیگری از بناها به چشم می‌خورد.

مطالب بیشتر در سایت ایران اینترنشنال

پس از اظهارات مقام‌های آتش‌نشانی درباره «اجازه» انتشار لیست ساختمان‌های پرخطر، محمدجعفر منتظری دادستان کل ایران در برنامه‌ای تلویزیونی به پرسش‌ها در این زمینه پاسخ روشنی نداد و فقط گفت: «صرف اعلام فایده ندارد و باید برنامه‌ریزی کنند. اگر دستگاهی به وظیفه خود عمل نکند دستگاه قضایی خبر ندارد چه کار کند که ورود کند.»

گزارش کامل انصاف نیوز:

اختصاصی | لیست ۱۲۹ ساختمان بحرانی تهران [+ گفت‌وگو با محسن هاشمی و ناصر امانی]

پریسا هاشمی، انصاف نیوز: صبح شنبه لیست ۱۲۹ ساختمان پرخطر تهران به دست انصاف نیوز رسید که آن را در زیر می‌بینید. این گزارشی است که شورای شهر پنجم از آتش نشانی می‌گیرد و شهرداری وقت را ملزم می‌کند که آن را در سامانه‌ی شفافیت منتشر کند و با مالکانش به نوعی برخورد شود. اما پیروز حناچی، شهردار وقت تهران، به خواست برخی نهادها که انتشار آن را مصلحت نمی‌دانستند تمکین می‌کند. تمکین او در حالی بود که لیست این ساختمان‌ها نه طبقه بندی خاصی دارد و از سوی دیگر انتشار آن، مصوبه‌ی شورای شهر را هم داشت.

انصاف نیوز همزمان با انتشار این لیست برای اولین بار، با رئیس سابق شورای شهر و همینطور یک عضو فعلی شورا درباره‌ی این لیست گفت‌وگو کرده است.

محسن هاشمی، رئیس سابق شورای شهر درباره‌ی این لیست که مربوط به سال ۹۹ است، گفت که «مسئولان امنیتی با انتشار لیست ساختمان‌های پرخطر تهران موافق نبودند». ناصر امانی، عضو فعلی شورا نیز گفت که «شنبه شب دادستان کل کشور اعلام کرد که با آزادی انتشار اطلاعاتی که وجود دارد منعی برای انتشار لیست ساختمان‌های پرخطر تهران وجود ندارد».

آخرین روز دی ۱۳۹۵، روزی که ساختمان پلاسکو بر سر تهران و آتش‌نشانانش آوار شد هرگز از تاریخ تهران و اذهان ایرانیان پاک نمی‌شود. در همان روزهای بحرانی شهرداری تهران از وجود ساختمان‌های ناایمن پرخطر در پایتخت خبر داد.
اما در ۱۰ تیر ۱۳۹۹ و با انفجار کلینیک سینا دوباره وجود ساختمان‌های ناایمن در تهران برسر زبان‌ها افتاد. اینبار اما مدیران شهری از شناسایی بیش از ۳۳ هزار ساختمان ناایمن و تهیه لیست ۱۲۹ ساختمان بحرانی در پایتخت خبر دادند. متروپل باردیگر ساختمان‌های ناایمن در شهر تهران را به صدر خبرها بازگرداند و مطالبه انتشار این لیست بیش از پیش مطرح شد.

لغو بهره‌برداری از ساختمان‌های ناایمن

وزیر کشور در بخشنامه‌ای خطاب به استانداران سراسر کشور، بر لزوم رعایت مقررات ملی ساختمان، ضوابط شهرسازی، ایمنی و اصول فنی و کنترل ساخت و سازها تاکید کرده و از آنها خواست با استفاده از ظرفیت‌های قانونی، ضمن برخورد با تخلفات ساختمانی، از بهره‌برداری ساختمان‌های ناایمن جلوگیری کنند. احمد وحیدی در این بخشنامه از استانداران خواسته است پیرو دستور موکد رئیس جمهوری، «با استفاده از تمامی ظرفیت‌های موجود از جمله سازمان‌های نظام مهندسی، شهرداری‌ها، دهیاری‌ها، بخشداری‌ها، اتحادیه‌های صنفی، ادارات کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی، دادگستری و سایر دستگاه‌های ذیربط» نسبت به پیشگیری از حوادث مشابه اقدام کنند.

وجود ۵۳۹ مرکز درمانی پرخطر

کامران عبدولی، معاونت حفاظت و پیشگیری سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران، سال گذشته در گفت‌وگو با «شهر» اعلام کرده بود: با توجه به مصوبه شورای شهر و فرمول سازمان آتش نشانی ساختمان‌های پایتخت براساس ریسک حریق به بسیار پرخطر، پرخطر، میان خطر و کم خطر تقسیم‌بندی شدند. از تعداد ساختمان‌های شناسایی شده ۱۲۹ ساختمان بسیار پرخطر شناسایی شده است. این ساختمان ها یا باید به سرعت پلمب شوند یا اقدام فوری در رفع خطر انجام شود. سازمان آتش‌نشانی ۵۳۹ مرکز درمانی پرخطر را در شهر تهران شناسایی و دستورالعمل‌های لازم را به آنها ابلاغ کرده است. وزارت بهداشت نیز به ایمن‌سازی این ساختمان‌ها ورود پیدا کرد اما با توجه به شیوع بیماری کرونا و ازدحام در مراکز درمانی، سرعت پیشرفت ایمن‌سازی بسیار پایین است و چه بسا برخی از مراکز ورود پیدا نکرده اند. لازم است که وزارت بهداشت و مسئولان به صورت جدی به آن ورود پیدا کند چون مراکز درمانی بسیار حساس است و ۵۳۹ مرکز درمانی پرخطر در شهر تهران داریم. برخی از این مراکز بسیار پرخطر هستند که اگر حادثه‌ای در این مراکز درمانی رخ دهد نمی‌توان هیچ اقدامی برای آن انجام داد.»

او روز یکشنبه ۸ خرداد نیز با حضور در صدا و سیما، در گفت‌وگوی تلویزیونی اعلام کرد: سالانه ساختمان‌های پرخطر را بازبینی می‌کنیم. در حال حاضر ۱۲۹ ساختمان در تهران بحرانی است. بسیاری از مراکز درمان در لیست ساختمان‌های پرخطر هستند. بیش از ۲۰۰ ساختمان ایمن سازی شده‌‌اند. متاسفانه دستورالعمل‌های آتش‌نشانی کارایی ندارد. طبق مصوبه شورای دوره گذشته شهر تهران، ساختمان‌های شهرداری نیز باید وارد پروسه ایمن‌سازی شوند.

عبدولی در پاسخ به این سوال که چه کسی به شما اجازه انتشار لیست ساختمان‌های پرخطر را نمی‌دهد؟ گفت: اما فعلا اجازه انتشار اسامی این ساختمان‌ها به ما داده نشده است. مراجع قضایی این اجازه را به ما نداده‌اند.

بار ریختن ساختمان متروپل به تهران

اما سوال اینجاست که چرا مصوبه دوره گذشته شورای شهر تهران مبنی بر انتشار لیست ساختمان‌های پرخطر به مرحله اعلام نرسید؟ محسن هاشمی، رئیس سابق شورای شهر تهران در پاسخ این سوال به خبرنگار انصاف نیوز گفت: در آن زمان مسئولان امنیتی در تهران موافق انتشار چنین لیست‌هایی نبودند. نمی‌دانم امروز موافق انتشار این لیست هستند یا خیر اما فکر نمی‌کنم نظرشان تغییر کرده باشد.

او افزود: ساختمان‌های ناایمن تهران، بلندمرتبه‌های قدیمی هستند که در طول این سال‌ها، طبق آیین‌نامه‌های قدیم ساخته شده و آیین‌نامه‌ ۲۸۰۰ ساخت و ساز در آن رعایت نشده است. شورای شهر دوره پنجم به این نتیجه رسید که جهت ایمنی شهر مقابل یک زلزله بزرگ بررسی ساختمان‌های تهران از اهمیت بالایی برخوردار است. چرا که ساختمان‌های قدیمی در برابر زلزله پایدار نیستند یا در برابر آتش‌سوزی ایمنی کافی را ندارند. اما انتشار لیست ساختمان‌های ناایمن باید مورد بررسی دقیق قرار گرفته و مشخص شود هر کدام از چه جهت ناایمن هستند؟ بنابراین در یکی از نهادهای مسئول امنیت جو روانی شهر باید درباره انتشار این لیست تصمیم گرفته شود. چرا که ساختمان‌های ناایمن مختص تهران نیست و در تمام کلانشهرهای ایران وجود دارد. این کلانشهرهای طی چند سال اخیر ساخته نشده‌اند و قدمت چندصد ساله دارند. به عنوان مثال هنوز ساختمان‌های دوره قاجار در شهرهای مختلف وجود دارد که آیین‌نامه‌های جدید را رعایت نکرده‌اند اما باید به عنوان میراث فرهنگی حفظ ‌شوند. ساختمان‌های دوره قاجار، پهلوی اول و دوم و ابتدای دوره اسلامی زمانی ساخته شدند که آیین نامه ۲۸۰۰ ساخت و ساز تدوین نشده بود، بنابراین باید از نظر سازه و آیین‌نامه ایمنی آتش‌نشانی بازبینی و اصلاح شوند.

شهرداری ملزم به تهیه لیست ساختمان‌های ناایمن

ناصر امانی، رئیس کمیته تشکیلات و منابع انسانی شورای شهر تهران نیز در گفت‌وگو با خبرنگار انصاف نیوز تاکید کرد: رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری، رئیس حقوقی و نظارت شورای شهر تهران و بنده از شهرداری خواستیم که این لیست‌ به روزرسانی شده و در اختیار شورای شهر تهران قرار گیرد تا به اطلاع مردم برسد.

او افزود: شورای شهر تهران پیگیری جدی می‌کند تا این لیست منتشر شود. چیزی در این زمینه که مسئولان امنیتی خواستار عدم انتشار این لیست هستند به ما اعلام نشده است. فعلا پیگیر هستیم تا شهرداری لیست ۱۲۹ ساختمان پرخطر را به شورای شهر تهران بدهد چون در حال حاضر این لیست در اختیار شهرداری است.

امانی تاکید کرد: شنبه شب نیز دادستان کل کشور اعلام کرد که با وجود آزادی انتشار اطلاعات در ایران، منعی برای انتشار لیست ساختمان‌های پرخطر تهران نیست و عزم تمام مسئولان شهری بر انتشار این لیست است.



Copyright© 1998 - 2025 Gooya.com - سردبیر خبرنامه: [email protected] تبلیغات: [email protected] Cookie Policy